Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Blir ikke stående alene:

Dette er skijentenes plan for å hjelpe Johaug gjennom marerittmånedene

Om Therese Johaug skulle ende med 14 måneders suspensjon, står landslagsvennene i kø for å hjelpe henne tilbake. 

STÅR SAMMEN: Therese Johaug, her sammen med Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng i Falun-VM, får verdensenerne med seg på trening framover.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
STÅR SAMMEN: Therese Johaug, her sammen med Marit Bjørgen, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Heidi Weng i Falun-VM, får verdensenerne med seg på trening framover. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Alt som tidligere har vært snakk og spekulasjoner har nå fått en konkret tidsperiode å snakke videre om.

Påtalenemdas innstilling til Johaug-straff er som kjent på 14 måneder, og skulle Domsutvalget lande på samme straffenivå betyr det et helt år fra nå uten å kunne delta i konkurranser eller på organiserte treninger.

Men Johaug vil likevel ikke bli stående alene gjennom suspensjonen. Landslagsvenninnene kommer til å prioritere å være med i treningsarbeidet hennes.

- Nå er Therese en erfaren løper og vet hva som kreves for å opprettholde et høyt nivå. Hun har jo mista alt det hun har rundt seg, og det skal trenes mange timer også. Det kan være tøft til tider å legge ned den jobben alene, men som sagt, vi har absolutt mulighet til å trene med Therese så lenge det ikke skjer i skiforbundets regi, så jeg håper absolutt å kunne være med å bidra til det når sommeren kommer, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

Vinn vinn for Bjørgen

Når langrennseliten drar i gang minitouren på Lillehammer i dag befinner Johaug seg på en hytte noen hundre meter lenger opp i lia. Mens landslagsvenninnene konkurrerer om verdenscuppoeng, trener Johaug alene i fjellet på Sjusjøen.

Bjørgen vet hvordan det er å holde på alene. Da hun gikk gravid med Marius, og i tida etter fødselen, var det Bjørgen som ikke deltok på samlinger og hadde det daglige treningsfellesskapet.

Derfor er det også ekstra viktig for Bjørgen å bidra til at Johaug kommer seg tilbake i konkurranse når suspensjonen en gang oppheves.

- Ja, absolutt. Jeg tror jo det at hun har noen å trene sammen med er viktig, og jeg vet hvor sterk Therese er, så det er bra for meg å trene sammen med henne også. Jeg tror det er viktig å kunne være der og trene så hun ikke er helt alene, sier Bjørgen til Dagbladet.

Landslagstrener Roar Hjelmeset er ikke redd for at Johaug ikke skal holde nivået sitt selv om han ikke har lov til å være der for å hjelpe henne med det.

- De to tingene som er vanskeligst er at du ikke skal konkurrere og at du skal holde på alene. Hun kommer nok til å få folk rundt seg som kan hjelpe henne med de tingene hun har fått hjelp til på landslaget, så dette blir nok en slags vanesak, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Og legger til:

- Jeg er veldig sikker på at hun klarer det veldig bra.

Mentalhjelp fra Sundby

Reglene er altså sånn at Johaug i suspensjonstiden, ikke kan delta på organiserte treninger eller konkurranser. Hva landslagsløpere velger å gjøre på fritiden sin, er derimot helt opp til hver og en av dem.

Altså er det fullstendig lovlig for Bjørgen og de andre å trene med en utestengt Johaug.

Og skulle hun trenge hjelp til andre ting enn det treningsmessige, står resten av landslaget parate til å hjelpe henne der også.

Martin Johnsrud Sundby vet for eksempel mye om hvordan man mentalt kommer seg gjennom en suspensjon, all den tid han sonet to måneder for brudd på dopingreglementet i høst.

- Det er viktig for henne å finne sine friområder nå, at hodet hennes får litt fri fra alt rundt. Hvis hun klarer det, så er jeg sikker på at hun kommer strålende tilbake. Litt kan jo kanskje jeg også bidra med i denne saken, sier Martin Johnsrud Sundby.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!