Dette er skimaskinen som lager langrennsbråk

- Landslaget har aldri brukt den, sier norsk smøresjef.

BRÅK RUNDT MASKIN: Et svensk firma hevder Olympiatoppen har stjålet deres patenterte skimaskin, og laget en egen type. Foto:  Foto: Lise Åserud / Scanpix og Vendolocus Development.
BRÅK RUNDT MASKIN: Et svensk firma hevder Olympiatoppen har stjålet deres patenterte skimaskin, og laget en egen type. Foto: Foto: Lise Åserud / Scanpix og Vendolocus Development. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det svenske firmaet Vendolocus Development beskylder norsk langrenn for ulovlig kopiering av deres skimaskin.

Slik fungerer den svenske maskinen Skiselector:

- Den samler inn informasjon til en PC og viser et grafisk bilde og en kurve på hvilke ski som er best. Den viser skienes egenskaper som styring, sporkarakter, om skiene fungerer best i harde eller mye spor. Samtidig tilpasses den etter utøveren. Petter Northug har for eksempel behov for en annen type ski enn Therese Johaug og hennes raske frekvens, sier mannen bak skimaskinen, Peter Stenlund til Dagbladet.

Maskinen måler hovedsakelig spenn i skiparet.

- For å oppsummere kort forteller den alt du trenger å vite om skiene dine, sier Stenlund.

Ikke brukt av landslaget Det var Expressen som først skrev om saken tidligere denne uka. Både Marit Bjørgen og Petter Northug har sanket inn medaljer og seire de siste åra - men det er ikke takket være svensk maskinhjelp.

Smøresjef for det norske langrennslandslaget, Knut Nystad, sier til Dagbladet at han aldri har brukt maskinen til å velge ut skiene til Petter Northug, Marit Bjørgen og de andre norske langrennsløperne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer