BLODIG INFERNO: Det kom til kraftige sammenstøt da England møtte Russland i fotball-EM i 2016. I dag og i morgen er supporterne til Liverpool og Manchester United samlet i Moskva. Politiet frykter nye sammenstøt. Foto: NTB Scanpix
BLODIG INFERNO: Det kom til kraftige sammenstøt da England møtte Russland i fotball-EM i 2016. I dag og i morgen er supporterne til Liverpool og Manchester United samlet i Moskva. Politiet frykter nye sammenstøt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Champions League

Dette er skrekken når Liverpool og United spiller i Moskva

Russisk politi advarer supporterne: - Hold dere unna trøbbel.

  • Spartak Moskva - Liverpool, klokka 20.45 i kveld
  • CSKA Moskva - Manchester United, klokka 20.45 i morgen

Tilfeldighetene vil ha det til at begge de engelske storlagene spiller Champions League i den russiske hovedstaden denne uka.

Først ut er Liverpool, som møter Spartak Moskva i kveld. I morgen tar CSKA Moskva imot Manchester United. Dermed er mange supportere samlet i samme by på noenlunde likt tidspunkt.

Masseslagsmål

Engelske og russiske fotballfans er ikke veldig begeistret for hverandre. Det kom til uttrykk under EM i Frankrike i 2016.

DRAMATISK FØRSTESIDE: Den engelske storavisa The Sun slo tumultene i Marseille stort opp i 2016. - Avskyelig, skrev avisa.
DRAMATISK FØRSTESIDE: Den engelske storavisa The Sun slo tumultene i Marseille stort opp i 2016. - Avskyelig, skrev avisa. Vis mer

Før kampen mellom England og Russland i juni brøt det ut masseslagsmål i sentrum av Marseille. Mens engelske supportere drakk i det offentlige rom, rykket 150 topptrente russere inn. De hadde på seg svarte T-skjorter og var ute etter kvalm.

Tumultene fortsatte inne på Stade Vélodrome etter 1-1-kampen.

- Jeg ville bare vekk, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

2000 supportere

Ifølge BBC vil rundt 2000 supportere ta turen fra England til Moskva. Nå ber Manchester United sine tilhengere:

- Ikke gå rundt med drakta i byen. Vær ikke alene.

Tirsdag og onsdag blir en test for det russiske politiet. Neste år er det VM i landet. I forbindelse med fjorårets opptøyer i Marseille uttrykte mange bekymring for å dra til en «krigssone». Nå blir det opp til Moskva-politiet å vise at de har stålkontroll på situasjonen.

Advarer

I Russland er det slik at fotballsupportere møtes i skogholt. Her trenes de opp til å bli slåsskjemper, slik at de kan gi rivaliserende supportere grisebank.

- Jeg ønsker ikke å true noen, sier Vladimir Markin, sjef i den russiske fotballforeningens sikkerhetsavdeling.

- Men jeg advarer alle som ikke har planer om å heie på laget sitt. Hvis de opptrer som hooligans, vil de bli omfattet av de russiske lovene. Oppholdet i Russland kan vare lenger. Og det blir ikke nødvendigvis så hyggelig.

Blir du dømt for hooligan-virksomhet kan du straffes med fengsel i opptil sju år, skriver den engelske avisa The Sun.

Skjevt ut

Liverpool møter et Spartak Moskva som har kommet skjevt ut av startblokka i Russland. Laget ligger på niendeplass, 13 poeng bak serieleder Zenit St. Petersburg.

PÅ PLASS I MOSKVA: Liverpool-manager Jürgen Klopp holdt pressekonferanse på hotell Sheraton Airport i går. Foto: NTB Scanpix
PÅ PLASS I MOSKVA: Liverpool-manager Jürgen Klopp holdt pressekonferanse på hotell Sheraton Airport i går. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spartak trenes av italieneren Massimo Carrera. Første kamp i Champions League endte med 1–1 mot Maribor. Supporterne markerte seg med rødt fyrverkeri på stadion i Slovenia.

Litt bedre ser det ut for CSKA Moskva, som United spiller mot i morgen.

Laget ligger på fjerdeplass. Men José Mourinhos spillere er i fryktinngytende form.

Alt annet enn to engelske seire i Moskva vil overraske. Blir det kamper utenfor stadionene, er utfallet ikke like gitt.

Gruppe E
Liverpool10102-21
Sevilla10102-21
Maribor10101-11
Spartak Moskva10101-11
Gruppe A
Manchester United11003-03
CSKA Moskva11002-13
Benfica10011-20
Basel10010-30