DRØMMER OM TROFEET: Paul Pogba, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Virgil van Dijk jakter alle én av de to finalebillettene som skal deles ut til Champions League-finalen på Wanda Metropolitano i Madrid.
DRØMMER OM TROFEET: Paul Pogba, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi og Virgil van Dijk jakter alle én av de to finalebillettene som skal deles ut til Champions League-finalen på Wanda Metropolitano i Madrid.Vis mer

Dagbladet vurderer kvartfinalene

Dette er Solskjærs marerittmotstander

Fredag klokka 12.00 trekkes kvartfinalene. Flere storlag, blant andre regjerende mester Real Madrid, er ute. Men hvem bør de ulike lagene håpe å trekke - og hvem bør de håpe å unngå?

Real Madrid er nemlig tre ganger regjerende mester, men ble sendt på hodet ut av turneringen i åttedelsfinalen. Bayern München er ute og heller ikke PSG eller Atlético Madrid blir å se blant de åtte beste.

Nå gjenstår fire engelske lag, samt at Spania, Italia, Nederland og Portugal er representerte med et lag hver. Fredag er det duket for kvartfinaletrekning, og vi har tatt en titt på lagene som er igjen, og vurdert de opp mot hverandre.

PS! Lagene er ikke rangert i noen spesifikk rekkefølge.

LIVERPOOL

Rødtrøyene fra Merseyside kjemper en utmattende kamp på to fronter, men likevel er det ingen som vil ønske å være Liverpools motstander i neste runde. Jürgen Klopps menn har selvtillit i bøtter og spann ettersom de henger på Manchester City i tittelkampen, og ga Bayern München en leksjon i angrepsfotball på Allianz Arena.

Fjorårets tapende finalist har fått på plass et stødig forsvar som ledes mesterlig av verdens dyreste forsvarsspiller, Virgil van Dijk, midtbanen jobber oppofrende og når Mohamed Salah ikke fyrer på alle sylindere, sørger Sadio Mané for å prikke toppformen til riktig tid.

Utfordringen er at Liverpools tropp er noe tynn, og Klopp & co. vil få det tøft dersom de får skader på nøkkelspillere. Men et skadefritt Liverpool er det ingen som vil møte. Andy Robertson mister uansett den første kampen grunnet suspensjon.

Drømmetrekning: Porto

De møttes i utslagsrundene i fjorårets utgave, og da ble Porto mange nummer for små. Liverpool vant 5-0 i Portugal, og i transportetappen som ble kamp nummer to, endte det 0-0. Liverpools aggressive spillestil, hurtige angrepsspill og lynraske kontringer kan atter en gang bli altfor mye for Porto, som ikke har overbevist offensivt hittil i Champions League.

Marerittrekning: Juventus

Liverpool mestrer det meste, men det er én ting de sliter med: Å bryte ned etablert forsvar. Og der er Juventus fryktelig gode. Italienerne jobber steinhardt, løper, takler og er fysisk sterke, i tillegg til taktisk smarte, med Massimiliano Allegri bak roret. Juventus vil være laget som kan utvise mest disiplin og tålmodighet i et møte med ballsikre Liverpool, og med krutt lengst framme kan de ta varene på sjansene de måtte få. For selv Virgil van Dijk skal slite med å stoppe Cristiano Ronaldo.

BARCELONA

Katalanerne herjet med Lyon i returoppgjøret, anført av Lionel Messi. Den lille argentineren er det fremste argumentet for at det atter en gang skal bli en spansk seierherre i Champions League, og nettopp det er bekymringsfull.

For selv om Ousmane Dembélé og Gerard Piqué bidro med scoringer i nedsablingen av Lyon, har flere spillere ikke levert det antall målpoeng man hadde trodd. Philippe Coutinho fant nettmaskene, men har vært gjenstand for kritikk i Barcelona. Midtbanen har heller ingen Xavi eller Andrés Iniesta som bidrar med målpoeng, så Messi får et ekstra ansvar foran mål.

Argentineren er skremmende god, det er for lengst opplest og vedtatt, men om det er nok til å fyre Barca til deres første Champions League-tittel siden 2015, gjenstår å se. Barca nyter godt av at Luis Suárez finner den beste versjonen av seg selv til de kommende månedene. Det blir desto viktigere, nå som Ousmane Dembélé har pådratt seg en hamstringskade, og blir ute av spill i en måned.

Drømmetrekning: Porto

Igjen lister vi opp Porto som en potensiell ønskemotstander. Barcelonas kvalitet med ballen er ubestridt, og med en brennhet Lionel Messi er det nok ingen som vil møte katalanerne. Men det er liten tvil om at Barcelona ville vært kjempestore favoritter i et møte Porto - som med all respekt - ikke skal kunne slå Barca over to kamper.

Marerittrekning: Liverpool

Barcelona er mestere i å spille av press, men få - om noen - presser som Liverpool. Måten Liverpool angriper på er i tillegg fryktelig vanskelig å forsvare seg mot, og Barcelona har en forsvarsfirer som svært gjerne vil bidra offensivt. Vi ser til stadighet Jordi Alba, Sergi Roberto og til og med Gerard Piqué fly fram for å bidra i angrep - noe som kan etterlate store rom som lynhurtige Liverpool-spillere kan boltre seg i.

MANCHESTER UNITED

Ole Gunnar Solskjær og Manchester United tok seg - mot alle odds - videre til kvartfinalen, og i seiersrusen i Paris, uttalte nordmannen at Manchester United kunne gå hele veien. Men de røde djevlene er på ingen måte favoritter i kamp med Europas fotballelite.

Manchester United var på mange måte heldige mot PSG, og i den første kampen på Old Trafford ble de fullstendig utspilt. Samtidig viste de karakter i returoppgjøret, og det hører med historien at de snudde kampen med et betydelig svekket lag. Nå har Solskjærs gutter vært offer for en mer krevende spillestil og et tøft kampprogram, noe som har ført til en lang skadeliste.

Solskjær trenger alle sine beste spillere tilbake så fort som mulig, og Paul Pogba må vise seg fra sin beste side - som han så ofte har gjort under Solskjær. Men Manchester United må uansett finne seg i å være underdogs i denne utgaven av Champions League.

Drømmetrekning: Porto

For tredje gang på rad: Porto. Manchester United har som kjent fått en skikkelig oppsving under Solskjærs ledelse, men framstår tidvis vaklende defensivt. Nettopp derfor vil det være en stor fordel for nordmannen å trekke et lag som ikke er blant de hvasseste. I tillegg har Solskjær fått dreis på de røde djevlenes offensive spill - noe som kan gjøre det fryktelig vanskelig for Porto.

Marerittrekning: Manchester City

Her kan man nevne mange av de lagene som herjer offensivt, men hva ville vel vært verre enn å ryke ut av en Champions League-kvartfinale for suverene Manchester City, Uniteds byrival og lillebror? Bare et tap for Liverpool ville smertet like mye, men vi trekker fram Manchester City ettersom vi allerede har sett United i aksjon mot Liverpool i en kamp de håndterte greit, skadebonanza til tross.

MANCHESTER CITY

Den lyseblå byrivalen får ikke underdog-stempelet. Schalke 04 ble fullstendig ydmyket (10-2 sammenlagt), de troner øverst i Premier League og har kanskje verdens beste manager bak roret. I tillegg har de bredden som tillater dem å kjempe om flere titler. Manchester City kan gå hele veien.

Kvaliteten er ubestridt, men den regjerende Premier League-mesteren har slitt i Champions League. I fjor sa det stopp i kvartfinalen, da Liverpool ble for sterke. Er det et lag Pep Guardiola håper å unngå når kvartfinalene trekkes denne gangen - er det nettopp Liverpool.

Men Manchester City har det som skal til for å nå helt opp. De har kvaliteten, bredden og kvaliteten i bredde som gjør at de kan kjempe om både Champions League- og Premier League-trofeet. De har gode erstattere i alle posisjoner (bortsett fra på keeperplass), og dette kan fort være året laget som aldri har tatt seg lenger enn til kvartfinale kvitter seg med Champions League-komplekset.

Drømmetrekning: Ajax

Nederlenderne foretrekker å holde ballen i laget, men hva om de møter et lag som allerede vet hvordan man gjør det? Manchester City kan beherske den stilen, samtidig som de kan forsvare seg godt både i etablert forsvar og på dødballer, i tillegg til at de kan kontre. Manchester City er en motstander som ikke passer Ajax godt, men Ajax passer Manchester City godt.

Marerittrekning: Liverpool

Vi så det i fjor, og det er gode sjanser for at vi får se det i år igjen. Manchester City var suverene i 2017/18-sesongen. Så møtte de Liverpool i kvartfinalen. Der fikk de virkelig kjørt seg, og Liverpools måte å spille på ble for mye å håndtere for Pep Guardiola, som ble sendt på tribunen etter et raserianfall. I år igjen er det disse to lagene duellen i England står mellom, og Liverpool er et av få lag som virkelig kan stikke kjepper i City-hjulene.

JUVENTUS

«Den gamle dame» fra Torino er desperate etter Champions League-suksess. De siste fire åra har de vært i to finaler. I 2017 tapte de 1-4 for Real Madrid, i 2015 vant Barcelona 3-1.

Men nå er Champions League-kongen på plass.

- Det er kvelder som dette Juventus hentet meg for, sa Cristiano Ronaldo etter å ha nærmest egenhendig snudd kampen fra 0-2 til 3-2 sammenlagt mot Atlético Madrid. Portugiseren har vunnet Champions League elleville fem ganger - og vet nøyaktig hva som skal til.

Sammen på veien mot toppen har han med seg et fantastisk lag som har stø kurs mot nok et seriegull i Italia, og som dermed kan fokusere på verdens gjeveste klubbturnering. De kan tillate seg å hvile Ronaldo - som Zinédine Zidane med hell gjorde i Real Madrid - og forsvaret til Juventus vil by på utfordringer for samtlige lag.

Drømmetrekning: Porto

De fleste lagene håper nok at Porto trekkes opp av bollen i morgendagens trekning. Du får tilbake snaut 75 ganger pengene hvis du spiller på at portugiserne går til topps i turneringen. Forrige runde tok Porto seg videre på bekostning av italienske Roma etter ekstraomganger, men vi tror de skal slite betraktelig med å gjøre det samme mot Juventus - som er helt overlegne i Serie A.

Marerittrekning: Manchester City

De lyseblå er bookmakernes favoritter til å gå helt til topps i årets utgave av Champions League. Selv om City aldri har tatt seg lenger enn til kvartfinalen i turneringen de siste tre sesongene, føles det som Pep Guardiolas mannskap virkelig har noe stort på gang denne sesongen. Juventus vil fort få problemer mot et heltent lag som har dette som sesongens store mål. City har matchvinnere i begge ender av banen, og blir en hard nøtt for alle som møter dem.

TOTTENHAM

Etter svingende prestasjoner i ligaen (likevel fremdeles på 3. plass) viste Tottenham muskler i åttedelsfinalen mot Borussia Dortmund. Gultrøyene fra Tyskland har vært svært gode i Bundesliga, men ble noen nummer for små mot Spurs.

Toppnivået til Mauricio Pochettino og hans lag fra London er udiskutabelt, men akkurat som i Liverpools tilfelle, er det en ganske tynn stall argentineren har til disposisjon. Dele Alli er tilbake nå, noe som har gitt dem et løft, men hva skjer hvis han, Christian Eriksen, Son Heung-min eller Harry Kane blir skadet? Det er nettopp der det spøker for Tottenham.

For med en fransk verdensmester i mål, belgiske VM-bronsemedaljører i forsvar, dansk dynamitt og engelsk målteft på topp er det lite å si på kvaliteten i Tottenham-laget, men det spøker fort for både topp fire-plassering i liga og Champions League-drømmen dersom noen av de faste innslagene blir satt på sidelinjen.

På en god dag kan Tottenham slå alle - det så vi mot Borussia Dortmund, og vi så det i fjorårets gruppespill mot Real Madrid. Men de må finne seg i å - i likhet med Manchester United - få et underdog-stempel.

Drømmetrekning: Porto

Porto blir naturlig nok en gjenganger her. Tottenham spilte jevnt med PSV over to kamper i gruppespillet (2-2 og 2-1-seier), et lag som er hakket bedre enn Ajax i hjemlig liga. London-laget ville nok fått en på papiret lettere oppgave mot Porto, som har ballen i laget mer i hjemlig liga enn når de spiller mot større klubber i Europa.

Marerittrekning: Barcelona

Vi fikk en forsmak på styrkeforholdet mellom klubbene på Wembley allerede i gruppespillet denne sesongen, der Lionel Messi scoret to mål og Barcelona vant 4-2. Allerede etter 28 minutter hadde Lloris sluppet inn to baklengsmål. Selv om Tottenham fikk med seg et mer enn hederlig 1-1-resultat på Camp Nou i returoppgjøret etter en sein utlikning, tror vi ikke noen rundt klubben ønsker å se Messi mot de liljehvite før i en eventuell finale.

AJAX

Etter å ha tatt seg videre fra gruppe E, ble Ajax umiddelbart trukket fram som utslagsrundenes kasteball da det ble klart at Real Madrid var motstander. Amsterdam-laget tapte 1-2 hjemme i den første kampen, men svarte med å høvle over den regjerende Champions League-mesteren, og vant 4-1 på Santiago Bernabéu.

Et klart og tydelig signal til resten om at de ikke skal undervurderes.

Men på papiret er det liten tvil om at Ajax er dømt nord og ned i kvartfinalene. Sammen med Porto, som vi også snart skal ta for oss, er de de virkelig store outsiderne. Det er fort gjort å tenke at Ajax' største og beste mulighet til å sikre en plass blant de fire beste er ved å trekke nettopp Porto i kvartfinalen.

Men med deres ballspillende stil og en relativt ung tropp med massevis av pågangsmot, vil Ajax kunne bite fra seg mot de fleste. Det fikk vi alle et synlig bevis på i den spanske hovedstaden.

Drømmetrekning: Porto

De to underdogene i turneringen krysser nok begge fingrene for at de møter hverandre. Det ville fort blitt et jevnt oppgjør hvor Ajax ville vært knepne favoritter. Alle andre motstandere for Ajax vil bety at de må gjøre som mot Real Madrid: slå et lag som på papiret er mye sterkere enn dem. Men kampen på Santiago Bernabéu viser at det er fullt mulig.

Marerittrekning: Barcelona

Klubbene møttes sist i 2014, hvor Barcelona vant 5-1 totalt over to kamper i gruppespillet. Selv om Ajax altså slo ut Barcas spanske rival Real Madrid etter 4-1 på bortebane, har Barcelona vært av en annen kaliber denne sesongen. Det er vanskelig å se for seg at katalanerne skulle gå på en smell mot Ajax, og lettere å se for seg at Messi vil herje hvis den unge mannskapet skulle være like modige som i den spanske hovedstaden.

PORTO

Avansementet over Roma satt langt inne for Porto, som trengte både ekstraomganger og en hjelpende hånd fra VAR for å booke en plass blant de åtte beste. Nå er de her, men det er ikke uten grunn at de blir sett på som kvartfinalenes svakeste lag.

Hele 75 i odds får de av engelske bookmakere på å gå hele veien. Nå vet vi alle at bookmakere kan bomme, men det er likevel en ganske klar og tydelig indikasjon på hvor de er i hierarkiet når Europas fotballelite skal gjøre opp.

De kjemper en intens kamp med Benfica om seriegullet i portugisiske Liga NOS, noe som kan spille en rolle. Men akkurat som i det vi skrev ovenfor angående Ajax, er nok Portos beste sjanse til å gå videre å møte nettopp dem.

Drømmetrekning: Ajax

Porto er drømmen for Ajax, på samme måte som Ajax er drømmen for Porto. Dersom turneringens klare underdog skal ha en grei mulighet til å ta seg videre, må det bli mot laget fra Eredivisie. Ajax møtte portugisiske Benfica i turneringen forrige sesong, hvor de vant 1-0 hjemme og spilte 1-1 borte. Et liknende scenario kan skje om klubbene skulle møtes i kvartfinalen.

Marerittrekning: Manchester City

Det er ingen som ønsker å møte Manchester City. Schalke 04 fikk smertelig erfare hva det vil si å møte stjernelaget på en god dag, da tyskerne ble sendt hjem med 0-7 i sekken fra Etihad sist. De lyseblå scorer nærmest for gøy for tiden og roer ikke ned i kamper hvor de lukter blod. Det kan virkelig bli stygt om Porto må til Manchester i april.