- Dette er som å komme hjem

FIS-presidenten mener VM i Oslo er VM på skisportens fødested.

FORVENTNINGSFULL: FIS-president Gian Franco Kasper tror arrangørene i Oslo vil stå for et flott mesterskap. Han håper imidlertid tåka holder seg borte.Foto:SCANPIX/AP/Kerstin Joensson)
FORVENTNINGSFULL: FIS-president Gian Franco Kasper tror arrangørene i Oslo vil stå for et flott mesterskap. Han håper imidlertid tåka holder seg borte.Foto:SCANPIX/AP/Kerstin Joensson)Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): FIS-president Gian Franco Kasper mener det er som å komme hjem når VM nå står for døra i Holmenkollen.

- Det er godt å være tilbake i snøen, for det har vi ikke sett mye til i de andre mesterskapene denne sesongen. Er været godt, tar FIS ansvaret, er det dårlig har vi ingenting med det å gjøre, fleiper Kasper på dagens åpningspressekonferanse i Holmenkollen.

- Oslo er som å komme hjem, til skisportens fødested. Vi trenger ikke å lære nordmennene hvordan de skal arrangere et sånt mesterskap, det bør de kunne etter over 100 år, men vi samarbeider veldig godt. Vi er veldig optimistiske og tror vi står foran et strålende mesterskap, sier Kasper.

Imponert over frivillige
FIS-presidenten har store forventninger til mesterskapet, og er imponert over hvor mange frivillige som har meldt seg til tjeneste for VM-arrangørene.

- 2200 frivillige er et fantastisk antall, og det viser hvor entusiastisk det norske folket er med tanke på å bidra til å lage et bra mesterskap, sier han.

Ifølge arrangøren er gjennomsnittsalderen blant de frivillige 42 år, og det er blant annet en andel på 11 prosent med innvandrerbakgrunn.

Vil unngå dopingskandaler
Kampen mot doping har også fått mye oppmerksomhet i forkant av VM i Holmenkollen.

Ifølge generalsekretær i FIS, Sarah Lewis, vil antidopingprogrammet i VM være det mest omfattende noensinne utenfor de olympiske leker.

- Utøverne i topp fire etter hver øvelse vil bli testet, pluss to stikkprøver. Dette kommer i tillegg til testing utenfor konkurranse, sier Lewis.

Hun mener det er avgjørende med et godt samarbeid med Antidoping Norge.

- Alle utøverne i langrenn og kombinert vil bli blodtestet før første øvelse, det utgjør 420 tester, av rundt 550 totalt. Disse gjennomføres av Antidoping Norge, og det er en glede for oss å samarbeide med dem. De er blant de ledende antidopingmyndighetene i verden, mener Lewis.

For første gang i et VM er det også premiepenger til utøverne.

- Det har vært en lang diskusjon, men vi besluttet til slutt å gjøre det. Det er ikke i den størrelsesorden vi hadde håpet på, det har vi rett og slett ikke råd til. Men hver disiplin har fått tildelt samme premieverdier som i verdenscupen, sier Gian Franco Kasper.