- Dette er som en dårlig amerikansk B-film

Gunn-Rita Dahle fra sammenbrudd til OL-gull på fire år.

PARNITHA (Dagbladet.no): Etter knapt to timers terrengsykling var gullet sikret for 31-årige Dahle. Veien tilbake fra syklingens skraphaug tok lenger tid.

Da Sydney-gullet ble delt ut for fire år siden, var rogalandsjenta utbrent med depresjoner. Ett år etter tok kjæresten Kenneth Flesjå over treninga.

Neste år skal paret gifte seg og bygge hus. I flyttelasset har de et lukrativt OL-gull, som sikrer helt andre økonomiske betingelser fram mot neste OL i 2008.

- Dette er som en dårlig, amerikansk B-film med happy ending. Ingen fortjener OL-gullet mer enn Gunn-Rita, sier Kenneth.

Følelsene er gjensidige, for OL-mesteren gjentar og gjentar etter medaljeseremonien at gullet tilhører henne, Kenneth - og Norge, i akkurat den rekkefølgen.

- Det satt langt inne når hun skulle komme seg opp igjen, sier Kenneth.

Han snakker om karrieren, ikke dagens ritt. For det gikk glatt, bare et skeivt gir og et velt gjorde det mer spennende enn det egentlig burde vært.

- Jeg traff en stein, men det var ingenting. Jeg bare gjorde det for å underholde, fleiper Gunn-Rita.

Sannheten er at hun ikke kunne sykle på to-tre lette gir. Et par par tråkk til da kjedet satt seg fast på innsida ville ødelagt sykkelen.

- Da hadde OL vært over, sier Gunn-Rita.

Fjellsykling i 35 grader

Hun er så glad, så glad for at hun kom seg helskinnet i mål etter blodslitet på grus i 35 graders steikende varme. Fra målområdet og til dopingkontroll er hun så stiv at hun knapt klarer å bevege beina

- Det ble litt for spennende for meg også, sier hun.

Hun gikk solid ut og var i tet allerede på første rundingen. Bare på én av fem runder syklet noen fortere, men det var da 31-åringen gikk overrende.

- Jeg tror jeg tapte 1.20 på det, sier hun.

Hun syklet i mål på 1,56,51, hele 59 sekunder foran sølvvinner Marie-Helene Premont (Canada). Tyske Sabina Spitz fikk bronsen da hun rullet inn 1,40 etter den norske jenta.

- Jeg var aldri sikker før 200 meter før mål. Det er sånn terrengsykling er, alt kan skje, sier Gunn-Rita.

Det eneste som er sikkert er at det blir fest i kveld. Hun tjuvstartet med et glass vin i går kveld, som drikke til maten. Det er helt vanlig i denne beintøffe sporten.

- Feiring blir det, vi skal ha noen kasser med vin. Ikke alene da, sier Kenneth.

Tapte veddemål


Samboeren får det enda fuktigere seinere i høst. Da skal han svømme over Gandsfjorden i Rogaland, etter et veddemål om OL-gullet.

Da VM-gullet ble sikret i fjor, ble den tidligere landeveissyklisten observert syklende i Skottland, bare iført underbukse og med ivrige mygg på slep.

Han må snart lære at han aldri skal vedde mot seirer til Gunn-Rita Dahle. For endelig tør hun å si det:

- Jeg er verdens beste! Jeg har aldri sagt det før, men nå som jeg har vunnet OL tør jeg!

De fleste andre har sagt det lenge.

GULL-RITAS GULLGUTT:</B> Samboeren og treneren Kenneth Flesjå får mye av æren for seieren i dag.
FIN FART:</B> Gunn-Rita stuper utfor en av mange bratte bakker i dagens OL-løype.