CELTIC-SJEFENE: En skotsk skribent peker ut Kris Commons (nederst), Scott Brown (øverst til høyre) og Charlie Mulgrew som nøkkelpersonene Ronny Deila må få på sin side i Celtic. Dagbladets ekspert slenger på Anthony Stokes (til venstre øverst, til venstre for Mulgrew). Foto: FREDRIK Ø. SANDBERG / NTB SCANPIX / REUTERS
CELTIC-SJEFENE: En skotsk skribent peker ut Kris Commons (nederst), Scott Brown (øverst til høyre) og Charlie Mulgrew som nøkkelpersonene Ronny Deila må få på sin side i Celtic. Dagbladets ekspert slenger på Anthony Stokes (til venstre øverst, til venstre for Mulgrew). Foto: FREDRIK Ø. SANDBERG / NTB SCANPIX / REUTERSVis mer

Dette er spillerne Deila må overbevise

Pekes ut som sjefene i Celtic.

GLASGOW/OSLO (Dagbladet): Kl. 12 ble Ronny Deila utnevnt som ny Celtic-sjef. Kl. 13.30 er Dagbladet til stede når han presenteres på Celtic Park.

Utenfor den svære arenaen har skotsk presse møtt opp mannsterke, det har vært en dårlig skjult hemmelighet at nordmannen skriver under for den skotske gigantklubben

Pressen viser også stor interesse for den norske treneren, og det spekuleres i hvordan 38-åringen skal fortsette det solide arbeidet Neil Lennon har lagt ned.

- Resten vil følge Avisa Herald Scotland er klar på at når alt kommer til alt er det viktigste at spillerne aksepterer ideene og filosofien hans, trekker fram tre nøkkelpersoner.

- Så lenge innflytelsesrike figuerer i garderoben som Scott Brown, Kris Commons og Charlie Mulgrew kjøper konseptet, vil resten følge, skriver avisa.

Artikkelforfatteren Michael Grant, som er avisas fotballspesialist, trekker likevel fram at Deila ikke er der for å vinne spillernes hjerter. Han er der for å vinne spillernes respekt.

- Deila trenger ikke å bli likt - mange av verdens beste managere har aldri vunnet noen popularitetskonkurranser - men han må gi spillerne inntrykk av at han er en mann av substans.

Ingen store meritter Det var mange som klødde seg litt i hodet da Ronny Deila plutselig seilte opp som storfavoritt til å ta over den tradisjonsrike klubben. De siste ukene har navn som Roy Keane, Henrik Larsson og David Moyes blitt koblet til jobben.

Nettopp det at han ikke har noen store internasjonale meritter å vise til, verken som spiller eller manager, kan også bli en utfordring.

- Han kommer ikke til å vinne noen «vis meg medaljene dine»-konkurranser med Celtic-spillere som har vunnet titler og cuper i bøtter og spann. Mange av dem har også slått Barcelona i Champions League, skriver Grant.

- De er sjefene Dagbladets Celtic-ekspert Sindre Granly Meldalen skrev i går kommentaren «Derfor kan Deila være perfekt for Celtic».

Meldalen er enig med Herald-skribent Michael Grants valg av nøkkelspillere.

- Det høres riktig ut. De er nok sjefene i garderoben. I tillegg til de tre nevnte er nok Anthony Stokes en sterk personlighet, som henger sammen med Brown, Commons og Mulgrew, sier Meldalen.

- Er skotske spillere generelt skeptiske til utenlandske manangere?

- Vanskelig å si, men det kan nok være noe som er det. Men det hjelper at Deila har spilt selv, og at han har vunnet noe som trener.

Tror Deila er riktig mann Utenfor Celtic Park står Raman Bhardwaj, sportsjournalist for skotske STV. Han forteller til Dagbladet at han i likhet med alle andre var overrasket da Deilas navn dukket opp.

- Men da vi analyserte CV-en hans så vi kjapt at han passer godt for Celtic. Han er ung, han liker å bruke ungt talent, han jobber bra med et begrenset budjsett og han spiller offensiv fotball. Det er nok mange av tilhengerne som klør seg i hodet og tenker «hvem er dette», men om manageren leverer har det ingenting å si hva han heter, sier Bhardwaj.

I motsetning til Grant og Medalen er ikke STVs ekspert like sikker på at Brown Commons og Mulgrew er spillere Deila er nødt til å vinne over om han skal klare å beholde garderoben. Han tror snarere det er motsatt.

- Jeg tror ikke han trenger å «bevise noe» overfor de spillerne. De er så profesjonelle at uansett hvem som kommer inn vil de støttet ham. Det er heller de som må bevise noe, sier han.

FØRSTE OPPGAVE: Ronny Deila møter seiersvante spillere når han ankommer skotske Premier League i august. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
FØRSTE OPPGAVE: Ronny Deila møter seiersvante spillere når han ankommer skotske Premier League i august. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer