- Dette er svært alvorlig

Norges Idrettsforbund støtter WADAs prosess mot Russland.

FRIST: Verdens Antidopingbyrå gir Russland tre ukers frist på å forklare at data som er utlevert fra landets omstridte antidopinglaboratorium framstår «inkonsistente». Foto: Marc BRAIBANT / AFP / NTB Scanpix
FRIST: Verdens Antidopingbyrå gir Russland tre ukers frist på å forklare at data som er utlevert fra landets omstridte antidopinglaboratorium framstår «inkonsistente». Foto: Marc BRAIBANT / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Verdens Antidopingbyrå gir Russland tre ukers frist på å forklare at data som er utlevert fra landets omstridte antidopinglaboratorium framstår «inkonsistente».

Det ble klart etter mandagens styremøte i Verdens Antidopingbyrå (WADA) i Tokyo. I en uttalelse gjengitt av det franske nyhetsbyrået AFP bekrefter WADA at undersøkelser vil bli igangsatt i saken.

Russland har tre uker på seg til å forklare at dataene som er oversendt WADA ikke stemmer overens med en kopi av databasen antidopingbyrået tidligere har fått tilgang til gjennom en dopingvarsler.

Det bekrefter viseadministrerende direktør i RUSADA, Margarita Pakjnotskaja, overfor det amerikanske nyhetsbyrået AP. Også Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov er koblet inn i saken.

– Hva eksakt disse uoverensstemmelsene er og hva de er relatert til, vil bli oppklart av spesialister på feltet digital teknologi fra begge sider, som allerede samarbeider, sier han til AP.

– Fra vår side vil vi fortsette å tilby alle former for assistanse, tilføyer Kolobkov.

WADA-president Olivier Niggli står fast ved at det var rett å gi RUSADA innpass i det gode selskap igjen, til tross for undersøkelsene som nå igangsettes.

– Jeg mener det var en viktig beslutning og helt klart den rette avgjørelsen. Jeg er overbevist om at vi ikke ville hatt disse dataene dersom vi ikke hadde tatt den avgjørelsen, så da hadde vi ikke engang snakket om dette i dag, sier han til AP.

SPESIELL PREMIE: Martin Ødegaard ble nylig kåret til månedens spiller. Video: Real Sociedad TV. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Alvorlig

Norges Idrettsforbund støtter WADAs prosess mot Russland.

- Dette er svært alvorlig. Det er avdekket uregelmessigheter i det datamaterialet WADA har fått fra Moskva-laboratoriet. Norges idrettsforbund mener at dette er svært alvorlig, og vi støtter derfor at WADA nå har igangsatt en hurtig prosess for å vurdere om dette gir grunnlag for nye sanksjoner, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Hun mener at dette i verste fall må få alvorlige konsekvenser.

- Hvis det skulle vise seg at datamaterialet har blitt bevisst manipulert, må dette få alvorlige konsekvenser. WADAs regelverk på dette området, gir blant annet mulighet for utelukkelse fra OL/PL og andre internasjonale mesterskap. Tilliten til antidopingarbeidet er avhengig av at det slås hardt ned på de som med viten og vilje bryter dopingreglene, enten det er utøvere eller organisasjoner, sier Berit Kjøll.

Helleland var imot

Det var den tyske TV-kanalen ARD, som har vært ledende i avsløringen av russisk dopingjuks, som fredag meldte at Russland mistenkes for å ha manipulert laboratoriedataene før de i januar ble gjort tilgjengelige for WADAs representanter.

Full tilgang til laboratoriets database, og til lagrede prøver, var blant forutsetningene da Russlands antidopingbyrå RUSADA ble tatt inn i varmen igjen, en avgjørelse som var omstridt og ble kritisert av flere.

WADA-styremedlem Linda Hofstad Helleland var blant dem som stemte mot da den nesten tre år lange utelukkelsen ble opphevet for ett år siden.

Det velinformerte nettstedet insidetheegames meldte i forkant av mandagens WADA-styremøte i Tokyo at antidopingtoppene ville få forelagt en rapport med informasjon som angivelig viser at Russland manipulerte databasen før den ble gjort tilgjengelig for WADA.

Om manipulasjon av databasen blir bevist, kan det få enorme konsekvenser for russisk idrett og russeres tilgang til å konkurrere internasjonalt. Da RUSADA-utelukkelsen ble opphevet, gjorde WADA det klart at nye brudd på betingelsene ville føre til «de strengeste mulige sanksjoner».

Motsatt effekt?

Ironisk nok kan mistankene om manipulasjon i første omgang få motsatt effekt. WADAs analyse av databasen har avdekket dopingmistanke mot en rekke utøvere, hvorav 12 vektløftere allerede er suspendert. En rekke internasjonale særforbund har mottatt informasjon som grunnlag for å innlede dopingsaker. Om informasjonen i databasen nå vurderes som upålitelig, kan det bli problematisk å gå videre med disse sakene, iallfall umiddelbart.

Det melder blant andre ARD-journalist Nick Butler på Twitter.

Han gjør det også klart at ankeprosessen gjør at det trolig kan bli en lang vei fram mot en eventuell ny utelukkelse av Russland, og at prosessen kanskje ikke kan fullføres i tide til å stenge Russland ute fra neste års OL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer