MÅ SKINNE SAMMEN: Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg er Norges offensive stjerner og laget trenger to profiler i form for å lykkes i EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MÅ SKINNE SAMMEN: Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg er Norges offensive stjerner og laget trenger to profiler i form for å lykkes i EM. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Fotball-EM for kvinner 2017:

Dette er tallrekka som profilene må bryte for å unngå EM-fiasko

90+90+90 minutter uten scoring for Norges to største stjerner.

APELDOORN (Dagbladet): Ada Hegerberg (Lyon) og Caroline Graham Hansen (Wolfsburg) er begge 22 år og Norges største fotballprofiler i EM.

Men stjerneduoen har spilt sammen i 270 sammenhengende minutter uten å skinne. Ikke siden privatlandskampen mot Sveits 10. april (2-1-seier) har en av dem funnet veien til målet. Da satte Hegerberg inn 1-0 etter 8 minutter.

Statistikken viser:

  • 90 minutter mot USA uten scoring (0-1).
  • 90 minutter mot Frankrike uten scoring (1-1).
  • 90 minutter mot Nederland i EM uten scoring (0-1).

Og det norske landslaget har trolig ikke råd til å vente stort lenger i EM.

Utfordring

Torsdag venter nye muligheter mot Belgia - i en kamp som Norge i teorien må vinne for å ha håp om kvartfinalebillett i EM.

- I hver kamp må vi ha relasjoner i laget for å sette opp sjanser. Det handler om å sette opp hverandre i gode posisjoner. Det fikk vi ikke til i det hele tatt mot Nederland. Da er det vanskelig å vinne kamper. Det er en av de største utfordringene vi har i laget, sier Ada Hegerberg til Dagbladet.

Spissen mener landslaget spiller seg til for få opplagte målsjanser. Det har også gått utover Lyon-spillerens statistikk i år.

Hegerberg har scoret tre mål på 9 landskamper (England, Island, Sveits) i 2017.

Det betyr at hun er et stykke bak tidligere år.

I 2016: 12 mål på 13 kamper.

I 2015: 11 mål på 16 kamper.

I 2014: 7 mål på 11 kamper.

Det er Hegerberg som er Norges opplagt goalgetter etter flere gode sesonger i Lyon.

- Bra samarbeid

Caroline Graham Hansen er den kreative spilleren bak toppspissen, men Wolfsburg-spilleren er av en litt annen oppfatning enn lagvenninnen rundt prestasjonen mot Nederland.

- Jeg synes samarbeidet (med Ada) er bra. Vi skapte også flere sjanser mot Nederland. Det handler bare om å fortsette med det som er bra, så sitter den plutselig i mål, sier Graham Hansen til Dagbladet.

- Det har gått en stund for dere uten scoringer nå?

- Jeg synes ikke det er lenge siden. For min del handler det ikke først og fremst om å score, men om å skape målsjanser. Det har jeg fått til hver kamp. Det handler om å sette sjansene som skapes, sier Graham Hansen.

Nå venter Belgia, der Norge er naturlige favoritter. Graham Hansen er klar på hva som må til for å lage trøbbel for motstanderen.

- Vi som lag må tørre å holde på ballen litt lenger. Da får vi flere med i angrep og vi får flere muligheter til å utfordre én mot én, og vi får flere folk inn i motstanderens boks. Det blir nøkkelen for å skape flere sjanser, sier hun.

Ny motstand

Både EM-jentene og landslagssjef Martin Sjögren har kniven mot strupen for kampen. Trolig er bare seier godt nok.

Sjögren forteller om oppladningen:

- Vi har jobbet med angrepsspillet der vi må involvere midtbanen mer. Det mislykkes vi med Nederland. Vi må få bedre form på laget i angrepsspillet og være mer samlet. Det har vi jobbet med før Belgia-kampen, sier landslagssjefen.

Han spår en helt annen type motstander enn i åpningskampen, der kvikke nederlendere til tider rundspilte de norske kvinnene.

- Belgia er en helt annen motstander. De er mer 4-4-2. De er raske i overgangene fra forsvar til angrep der det går ganske fort. Det er kvalitet hos spissene og kantene. De er mindre ballbesittende enn Nederland, sier svensken.

PS: Norge - Belgia i Breda i morgen kl. 18. Status i gruppe A akkurat nå er: Nederland og Danmark med 3 poeng. Norge og Belgia har 0.