Dette er Tippeligaens vondeste fotballmatte

Kapteinenes rangering. Seks gressbaner på topp.

UPOPULÆR PLAST: AKA Arena på Hønefoss kommer dårligst ut, og klubben har ingen gladnyhet å komme med til dem som ønsker at kunstdekket skal skiftes. Her er Morten Berre i ferd med å ordne seg noen bremsesår. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UPOPULÆR PLAST: AKA Arena på Hønefoss kommer dårligst ut, og klubben har ingen gladnyhet å komme med til dem som ønsker at kunstdekket skal skiftes. Her er Morten Berre i ferd med å ordne seg noen bremsesår. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som Dagbladet skrev torsdag, skal 120 av årets 240 tippeligakamper - altså halvparten - spilles på kunstgress. Det er ny rekord.

I fjor var tallet 85. Etter hver tippeligakamp i 2012 satte bortelagets kaptein en karakter på underlaget han nettopp hadde spilt på, fra 1 (dårligst) til 5 (best). Undersøkelsen var regissert av spillerorganisasjonen Niso.

Etter å ha regnet ut snittkarakterene, kom bekreftelsen:

Spillerne er klart mest glad i naturgress.

Tid og penger
De seks fineste mattene i landet, ifølge 2012-kapteinene, hadde alle naturlig dekke. Aller mest behagelig å løpe rundt på, var Vålerengas og landslagets hjemmearena Ullevaal stadion.

- Det er ikke tvil om at det er blitt gjort mye riktig flere steder. Nummer to på lista var Lerkendal. Da skjønner man at det er mulig hvis man har god kompetanse, og bruker tid og penger på banen, sier Niso-leder Joachim Walltin.

- Samtidig ser vi at det er gressbaner som ikke har god kvalitet. Og spillerne vil heller ha en god kunstgressmatte enn en med dårlig gressunderlag. Men det kommer tydelig fram at de dårligste kunstgressbanene bør skiftes ut, og vi forventer at det må stilles skikkelige krav. For det er ikke sånn at disse dekkene holder topp kvalitet i årevis, sier fagforeningslederen.

Kunstig lys til tre mill.
- Ullevaal stadion har aldri vært bedre enn de siste åra. Det har vært gjort en fantastisk jobb, og fra april og ut er den matta på høyde med de beste i Europa, sa toppfotballsjef Nils Johan Semb til Dagbladet på torsdag.

- Hva gjør dere riktig på Ullevaal, stadionsjef Kjell Borgersen?

- Vi har en nasjonalarena som vi har hatt trøbbel med tidligere. Men vi har investert mye her: Vi har kjøpt lysrigger, fire store og én liten, til en verdi av tre millioner kroner totalt. Det kunstige lyset er viktig for oss, sier Borgersen.

- Så har vi en banemester som er veldig nitid og dyktig. Hilde Taklo Knutzen er utdannet greenkeeper, og for henne er dette også en hobby - det er ikke få timer hun legger ned i å pleie banen, forteller Borgersen.

Han sier matta var like god i 2011, men da hadde ikke kapteinene denne kåringen.

- Det handler også om flaks med været. Får du fem regnværskamper på rad, så får du trøbbel, legger han til.

Sogndal byttet i fjor
Ullevaal stadion fikk karaktersnittet 4,47 fra kapteinene i 2012. I motsatt ende av rangeringen finner vi AKA Arena (Hønefoss) og Fosshaugane (Sogndal) med 1,93.

Sogndals fem første hjemmekamper i fjor gikk på naturgress. I alle disse ble det gitt karakter 1 fra bortelagets kaptein. Til møtet med Fredrikstad 30. juni var det rullet ut kunstgress. Derfra og ut ble tilbakemeldingene bedre.

FLØYELSBANE: Allerede tidlig i mai 2012 var Ullevaal grønn og innbydende som en golfgreen. Ikke så rart siden banemesteren er utdannet greenkeeper. Her Vålerengas Håvard Nielsen (nå i Salzburg) og Fredrikstads Vidar Martinsen i duell. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FLØYELSBANE: Allerede tidlig i mai 2012 var Ullevaal grønn og innbydende som en golfgreen. Ikke så rart siden banemesteren er utdannet greenkeeper. Her Vålerengas Håvard Nielsen (nå i Salzburg) og Fredrikstads Vidar Martinsen i duell. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

Daglig leder Egil Mundal er ikke overrasket over at Sogndal havnet i bunnen av lista i fjor:

- Nei, siden Sogndal - som etter hvert også er kjent som en skidestinasjon - hadde naturgress da serien startet i mars i fjor, så måtte det bli sånn. Det, pluss sambruk med høgskolen og den videregående skolen, var grunnene til at vi la om til kunstgress i fjor. Jeg håper og tror vi vil score bedre på baneopplevelsen i 2013 enn i 2012, sier Mundal.

Ingen AKA-endring
I Hønefoss er ikke optimismen den samme.

- Matta begynner å bli slitt, det er det ikke noen tvil om. Men den ble godkjent i en Uefa-test i fjor. Det må vi forholde oss til, og det er kommunen som eier banen, sier Per Christian Balke, daglig leder i Hønefoss Ballklub.

- Er det planer om utskiftning?

- Nei, jeg har ikke fått noen tilbakemelding om det per dags dato. Den begynner å bli slitt, det ser de fleste, men samtidig passerte den testen i fjor, sier Balke.

- Hva sier Hønefoss-spillerne selv om underlaget?

- Alle kunne godt tenkt seg et topp dekke. Vi har ikke fått veldig mange tilbakemeldinger, men spillerne trener her hver dag. og jo bedre dekke det er, jo større utbytte får de av treninga. Så det er ikke noen tvil om at et nytt underlag ville vært positivt. Men det er penger det dreier seg om, og den sekken er det andre som sitter på. Og vi må forholde oss til hva kommunen gjør og tenker, sier Balke.

• Kapteinene skal gjennomføre samme kåring også i år, opplyser Niso. Vinneren tildeles en pris ved sesongslutt.

FAKTA

Beste baner i Tippeligaen 2012

1. Ullevaal stadion... 4,47
2. Lerkendal... 4,4
3. Åråsen... 4,33
4. Aker stadion... 4,27
4. Viking stadion... 4,27
6. Fredrikstad stadion... 4,2
7. Alfheim... 3,6
8. Brann stadion... 3,47
9. Haugesund stadion... 3,2
10. Skagerak Arena... 3,07
11. Color Line stadion... 2,87
12. Nadderud... 2,73
13. Sandnes stadion... 2,4
14. Marienlyst... 2,13
15. Fosshaugane... 1,93
15. AKA Arena... 1,93


• Etter hver kamp i fjor satte bortelagets kaptein en karakter på baneopplevelsen. 1 var bunn, 5 var topp. Tallene i rangeringen angir snittet gjennom hele sesongen. Alfheim, Skagerak, Color Line, Marienlyst, AKA og Fosshaugane (fra 30. juni) hadde kunstdekke.

• OBS!: De fem første hjemmekampene til Sogndal ble spilt da Fosshaugane hadde naturgress. Den banen ble tildelt karakter 1 hver eneste gang, og var sånn sett det dårligste underlaget i sesongen 2012.

(Kilde: Niso)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer