ÅPNET BRA: Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) sykler bort til startstreken før den 14 km lange tempo-etappen i Tour de France i Düsseldorf lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
ÅPNET BRA: Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data) sykler bort til startstreken før den 14 km lange tempo-etappen i Tour de France i Düsseldorf lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tour de France:

- Dette er touren han vil overraske oss alle

Boasson Hagens sjef styrket i troen på gult.

DÜSSELDORF (procycling.no): Regn og sleip veimerking preget det tyske Tour de France-frieriet til Tony Martin.

Hovedpersonen selv slet med tunge forhold underveis, og kom åtte sekunder for sent til å straffe tiden til etappevinner Geraint Thomas.

Brorparten av rytterne priset seg lykkelig bare for å komme helskinnet i mål. Sammenlagthåpene til Bahrain Merida (Ion Izagirre) og Movistar (Alejandro Valverde) veltet begge ut av touren, omtrent før den rakk å begynne.

- Jeg hadde det i tankene, at det ikke var vits i å satse altfor mye i svingene. Det var aldri sånn at jeg holdt på å skli ut, men jeg safet litt, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Luke til arge konkurrenter

Rudsbygdingen klinket til med tiendeplass kun 16 sekunder bak vinneren. Før alle rytterne hadde passert målstreken konstaterte han at han var noenlunde fornøyd med det, men heller ikke så mye mer.

- Det var sånn cirka der jeg tippet før start at jeg kom til å ligge, sier han.

Kikker man videre mot den kuperte avslutningen på tourens tredje dag, åpnet han i hvert fall en luke til Peter Sagan (+ 9), Michael Matthews (+4) og Greg Van Avermaet (+26). Trioen vil alltid være tøffe utfordrere for nordmannen i dette terrenget.

Samtidig skal man også huske på at Geraint Thomas muligens også vil være interessert i å beholde ledertrøya også etter etappen som avsluttes oppover Côte de Relgieuseses (1,6 kilometer á 5,8 prosent) på mandag.

Sjefen: - Viser hvor bra form han er i

Akkurat dét dvelte ikke teamsjef Doug Ryder så mye ved i pjuskregnet utenfor lagbussen.

Dimension Data-sjefen var adrenalinsint på vegne av lagets norske stjerne.

- Det viser hvor bra form han er i, sier sørafrikaneren til procycling.no.

- Jeg tror det er en av de beste tempoetappene han har gjort i en Grand Tour. Vanligvis ligger han et sted mellom 20- og 40.-plass, legger han til.

Har prestert bra på tempo før

Nordmannen ble nummer 13 på en tempo i det franske etapperittet i fjor. Men den gikk over 37,5 kilometer.

I Utrecht året i forveien skuffet han med en plassering helt nede på 50-tallet etter 13,7 kilometer i sadelen. Han var også nummer fem under prologen i Liège for snart fem år siden.

I Grenoble i 2011 ble han 11.-mann på en tempo over fire mil. Fra 2009-sesongen har han også en tredjeplass på tempo fra Giro d’Italia, men Ryder har rett i at han ikke alltid henger med helt der oppe.

Lørdagens prestasjon gjør at den gule trøya fremdeles ser ut til å være innenfor rekkevidde. Det skal deles ut 10, 6 og 4 bonussekunder ved søndagens målgang, og der kan nok Peter Sagan finne på å kutte ned på forspranget.

I en hektisk Tour de France-åpning er det naturlig nok mange som vil kjempe som villkatter for å sykle med gul trøye. Ryder drister seg til å ha en positiv tilnærming til det.

- Det er mye som må falle på plass for at det skjer, men holder du deg på skuddhold, er alt mulig.

Så innrømmer han at han faktisk har ganske store forventninger til 30-åringen foran hans sjuende Tour de France-opptreden:

- Jeg tror dette er touren han skal overraske oss alle. Vi tenker at alt er mulig fordi han er den snilleste rytteren i feltet, og noen ganger ønsker man bare at han skal være så sint at han får lyst til å ta livet av noen. Jeg er bare så glad for ham. Det vil gi ham mye selvtillit.

Frykter Sagans eksplosivitet

Sørafrikaneren peker mot en rytter som har bidratt til å kaste skygge over Boasson Hagen ved en rekke anledninger tidligere.

- Dessverre er alle etappene Edvald ønsker å vinne de etappene Peter Sagan går for. Og han var helt utrolig i Tour de Suisse. Han kjørte bare vekk fra folk for moros skyld. Du så på tempoen i dag at Sagan var bra.

Boasson Hagen var selv mest opptatt av å dysse ned det hele da han snakket med det norske pressekorpset etter at tempoøkta var over for hans del.

- Jeg har egentlig aldri hatt det i tankene annet enn at media har snakket mest om det. Jeg er 16 sekunder bak. og er godt fornøyd med det. Vi får se hva det blir til til slutt, sier rudsbygdingen før han setter seg på ergometer sykkelen for å tråkke åpningsetappen ut av beina.

PS: Alexander Kristoff åpnet også bra og ble nummer 27 (+36 sekunder bak). Vegard Stake Laengen tok det pent og endte helt nede på 112.-plass.

Artikkelen er levert av procycling.no!