Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Dette er ufattelig trist

Jevne, Dæhlie, Hjelmeset og Estil mottok meldingen om Myllyläs død i dag.

SOSIAL GUBBE: Erling Jevne gratulerer en liggende Mika Myllylä etter femmila i VM i Trondheim i 1997. Jevne hadde lenge et godt forhold til finnen.Foto: SCANPIXAP/NTB
SOSIAL GUBBE: Erling Jevne gratulerer en liggende Mika Myllylä etter femmila i VM i Trondheim i 1997. Jevne hadde lenge et godt forhold til finnen.Foto: SCANPIXAP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at Mika Myllylä er død, 41 år gammel, nådde også det norske langrennsmiljøet i ettermiddag.

Erling Jevne konkurrerte mye med finnen, og tok blant annet sølv da Myllylä tok gull på femmila i VM i Trondheim i 1997.

- Jeg fikk meldingen nå nettopp. Det er veldig trist. Han var bare 41 år, så dette er veldig overraskende. Men han har hatt et forferdelig liv siden det begynte å gå nedover, sier Jevne til Dagbladet.

Sosial gubbe - Hvor godt kjente du ham?

- Vi var konkurrenter og hadde en del sosial omgang, og han pratet svensk. Det var naturlig med en del omgang, sier han.

Finnen var godt likt blant konkurrentene, men fikk naturlig nok kastet store skygger over den biten av langrennslivet da dopingavsløringene kom etter VM i Lahti i 2001.

- Vi hadde det mye moro, han var en sosial gubbe. Nå får han fred, i hvert fall, sier Erling Jevne.

Finnen var også en av Bjørn Dæhlies største rivaler på hele 90-tallet.

- Det var veldig trist og leit å høre. Jeg føler med hans familie, sier Dæhlie til NRK.

- Fantastisk person Odd-Bjørn Hjelmeset sier til Dagbladet at han ikke har snakket med Myllylä etter dopingskandalen for drøyt ti år siden.

- Det er ikke annet å si enn at dette er veldig, veldig synd. Mika sleit jo litt dessverre, men han var en fantastisk person, sier Hjelmeset.

Vestlendingen trekker fram at finnen var språkmektig og veldig omgjengelig.

- Uten skiklær var han en strålende person, en flott personlighet. Han var lett å få kontakt med og veldig sosial. Han var en behagelig fyr å prate med, sier Hjelmeset.

Han tror det ble ekstra tøft for den finske skihelten Myllylä å bære dopingstempelet etter VM-skandalen på hjemmebane.

- Jeg tror mange toppidrettsutøvere har det tøft etter karrieren. Og Mika var ekstremt populær i Finland da han var toppidrettsutøver.

Også Frode Estil har gode minner fra tiden med Myllylä som konkurrent.

- Ufattelig trist - Huff, det var ufattelig trist at det skulle gå sånn. Det har ikke gått så bra med ham etter at karrieren var over, sier Estil til Dagbladet.

- Han var noen år eldre enn meg, vi konkurrerte i hans siste år og i mine første. Mika snakket svensk og han var utadvendt, så vi pratet sammen. Det var sikkert vanskelig for ham å gå ut blant folk etter dopingskandalen i Lathi, det er mulig at det var det som gjorde at det gikk feil vei, sier han.

Pål Gunnar Mikkelsplass var norsk landslagstrener da Myllylä og flere finner ble doptatt i 2001. Han beskriver finnen som en utøver som tok idretten veldig alvorlig.

- Jeg husker ham definitivt for de gode resultatene selv om det henger mørke skygger rundt ham også. Jeg vil huske ham slik jeg så ham som en kjempe i løypa. Hans historie er en tragedie idretten. Dopingsaken fra Finland var jeg midt oppe i som norsk landslagssjef. Det var en vond sak, og den har fulgt ham i etterkant. Det i etterkant er enda tristere, sier Mikkelsplass til NTB.

Også i det internasjonale skimiljøet blir dødsfallet mottatt med sorg.

- Oj, oj, oj, er det virkelig sant? Jeg hadde ikke forventet at det skulle gå så ille, sier den finske skilegenden Juha Mieto til den finske avisa Iltalehti.