Ny idrettspresident i Idrettsforbundet

Dette er vår nye idrettspresident

Berit Kjøll er valgt som ny idrettspresident.

SJEF: Berit Kjøll. Foto: NTB Scanpix
SJEF: Berit Kjøll. Foto: NTB ScanpixVis mer

Denne helga ble Idrettstinget arrangert på Lillehammer. Søndag ble det avholdt presidentvalg, der kampen sto mellom Sven Mollekleiv, Berit Kjøll og Tom Tvedt, som har hatt stillinga de siste fire åra.

Nå er den tiden over. Berit Kjøll (63) er valgt som ny president i Idrettsforbundet.

Kjøll slo valgkomiteens kandidat Sven Mollekleiv med 50,61 prosent av stemmene mot Mollekleivs 49,39 i et svært jevnt løp.

Sittende president Tom Tvedt falt ut i første runde av avstemmingen.

- Bedre omdømme

Kjøll (63) er for tiden direktør for Huawei Norge, og har vært det siden 2011. Hun har tidligere jobbet som administrerende direktør i selskaper som Kilroy Travels, Tusenfryd, Flytoget og Steen & Strøm. Kjøll har også hatt en rekke styreverv i blant annet DNB, SAS, Hurtigruten, Den Norske Turistforening, og Norges Rytterforbund.

- Jeg har lyst til å bruke min leder- og organisasjonserfaring til å skape enda mer energi og entusiasme i Norges største og viktigste folkebevegelse. Idretten og frivilligheten er fantastisk, men verden endrer seg raskt og vi må alle fornye oss, sier Kjøll om hvorfor hun vil bli idrettspresident og fortsetter:

- Idretten fortjener et bedre omdømme. Vi skal håndtere de utfordringene som kommer, men mitt lederskap har alltid vært mulighetsorientert.

Dramatisk

Tom Tvedt var forrige president. I forkant av det nye presidentvalget ble han vraket av valgkomiteen, som innstilte Sven Mollekleiv til vervet som president. Valgkomiteen har selvstendig forslagsrett på styrekandidater inkludert president.

I forkant av valget var Mollekleiv favoritt, selv om Tvedt kjempet for gjenvalg og Kjøll som tredje kandidat.

NTB skrev fredag at stemmestillingen mellom Mollekleiv og Kjøll lå på «70-50 og 65-45», men at «ting absolutt kunne skje i dagene som kommer.»

Andre saker

Idrettstinget 2019 hadde flere saker på agendaen. Blant annet ble det sagt ja til OL-sonderinger, altså søke om å holde vinter-OL. OL i 2030 er neste mulighet for det.

Johann Olav Koss, OL-helten fra 1994, er innstilt som en av to visepresidenter før søndagens valg. Koss er henrykt over vedtaket.

- OL er jo noe helt spesielt for alle utøvere, og jeg tror også norsk idrett kan dra nytte av om Sverige skulle får lekene i 2026. Den geografiske nærheten vil kunne gjøre at man føler seg med på festen selv som nabo, sier Koss til NTB.

Idrettsstyret får en ny sammensetning, der minst to av medlemmene skal være 26 år eller yngre. Blant de åtte styremedlemmene skal begge kjønn være tallmessig representert. Minst to medlemmer av Idrettsstyret skal ved valget være 26 år eller yngre.

Det ble også vedtatt at Idrettstinget skal holdes hvert andre år. Det betyr at neste Idrettsting er i 2021. Likevel vil idrettstyret bli valgt for fire år med overlappende valgperiode.

Slik fungerer valget

Totalt er det 166 stemmeberettigede. På idrettstinget har særforbundene (54) og idrettskretsene stemmerett, 75 stemmer på hver.

Hele idrettsstyret sitter også på hver sin stemmerett. Det samme gjør Norges IOC-representant Kristin Kloster Aasen og tre representanter for utøvere.

Idrettspresidenten velges for en periode på fire år. Tvedt ble valgt i 2015.