Dette er veien til EM

Norge i førersetet, stormakter i trøbbel.

• Følg Norge - Tyrkia direkte fra 19.00!

• Her finner du målservice fra alle EM-gruppene

(Dagbladet.no): Som Åge Hareide har gjentatt titt og ofte den siste uka: Norge har skaffet seg et strålende utgangspunkt i EM-gruppe C.

• Med seier over Tyrkia i kveld er Norge klare for sluttspillet.

• Uavgjort betyr at vi trolig trenger et poeng borte mot Malta onsdag.

• Tap betyr at vi må ha poeng mot Malta, samtidig som vi bør håpe på bosnisk hjelp i Istanbul.

Stormakter i trøbbel

Ingen vil vel hevde at Norge er i den tøffeste kvalifiseringsgruppa denne gangen, og rundt om i Europa risikerer flere av storkanonene å miste sommerens sluttspill.

Dette er veien til EM

England er i stor trøbbel, og er trolig helt avhengige av at Israel slår Russland i Tel Aviv i kveld.

- Vi må være mentalt forberedt på å utnytte det hvis Russland eller Kroatia snubler, sier kaptein Steven Gerrard til BBC.

England slo Østerrike 1-0 i en treningskamp i går, men kan ikke annet enn å bite negler foran tv-skjermen mens grupperivalene spiller i kveld. Med litt hell får altså England en ekstra sjanse mot Kroatia onsdag.

Litt lenger nord på de britiske øyer har Skottland en enorm mulighet til å sikre EM-sluttspill. Slår de Italia på Hampden Park, er det bare å pakke kofferten.

- Dette er den største kampen jeg har vært involvert i med Skottland. Jeg er desperat etter å klare dette, og alle gutta vil gi alt, sier kaptein Barry Ferguson.

Dette er situasjonen i EM-gruppene før kveldens kamper:

Gruppe A

Jevnt. Polen kan bli EM-klare i kveld med seier over Belgia. Finland og Serbia er avhengige av seier for å ha mulighet til å nå sluttspillet, mens Portugal-seier over Armenia vil være et strålende utgangspunkt før siste kamp.

HÅPET: Dette er scener vi ønsker å se fra Ullevaal i kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
HÅPET: Dette er scener vi ønsker å se fra Ullevaal i kveld. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX Vis mer

Gruppe B

Frankrike spiller ikke i kveld, men går til EM hvis Italia slår Skottland borte. Vinner derimot Skottland, er de klare for Sveits før siste runde. Med uavgjort-resultat i Glasgow, trenger Italia og Frankrike et poeng hver i siste kamp for å siker EM.

Gruppe C

Hellas er klare. For Norge gjelder det alle vet: Seier over Tyrkia betyr EM-billett. Uavgjort eller tap betyr at Malta-kampen blir mer enn en ferietur sørover.

Gruppe D

Tsjekkia og Tyskland kan bestille hotell før kveldens kamper.

Gruppe E

England er i trøbbel. Kroatia klarer seg med uavgjort eller seier i kveld. Russland regner seg som klare hvis de slår Israel i Tel Aviv, for ingen tror Andorra med 2-39 i målforskjell vil være et problem i siste kamp.

Dette er veien til EM

Gruppe F

Sverige trenger ett poeng på de siste to for å kvalifisere seg. Spania er i samme situasjon. Danmark må håpe på to spanske tap, mens de selv gjør jobben og tar seks poeng.

Gruppe G

Romania er klare for EM. Nederland og Bulgaria kjemper om andreplassen, men Van Bastens menn sikrer avansement med seier over Luxembourg.

• Her finner du målservice fra alle EM-gruppene

SLITER: Steven Gerrard og England må håpe på glipptak hos Kroatia og Russland i kveld, får å kunne tro på EM-sluttspill.
DRØMMER: Skottland kan ta seg til EM med seier over Italia.