Dette er verdens største idrettstalenter

Martin (15) er ikke alene.

KUNNE JUBLE: Catherine «Cici» Bellis ble født 8. april 1999. Drøyt 15 år seinere kunne hun i går juble for sin første seier i en US Open-kamp, da slovakiske Dominika Cibulkova ble slått i New York. Foto: Darron Cummings/AP Photo/NTB Scanpix
KUNNE JUBLE: Catherine «Cici» Bellis ble født 8. april 1999. Drøyt 15 år seinere kunne hun i går juble for sin første seier i en US Open-kamp, da slovakiske Dominika Cibulkova ble slått i New York. Foto: Darron Cummings/AP Photo/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Få idrettsutøvere har fått mer oppmerksomhet i Norge enn Strømsgodsets Martin Ødegaard (15) de siste månedene. Midtbaneeleganten har tatt Fotball-Norge med storm, og får etter alle solemerker sin landslagsdebut på Viking stadion i kveld.

At en Tippeliga-spiller debuterer med flagget på brystet er i seg selv ikke så oppsiktsvekkende. Det som gjør at hele Europa følger sønnen til Hans Erik Ødegaard, er at han er så god - og så ung. 

Men akkurat dét er ikke Drammens-gutten alene om i idrettsverden i dag.

Amerikansk tennis-sjokk I USA sjokkerte 15 år gamle Catherine Bellis resten av tenniseliten da hun i går slo ut Dominika Cibulkova i første runde av US Open. Slovakiske Cibulkova var tolvte-seedet, og spilte finale i Australian Open tidligere i år. Seieren gjorde at Cathrine, som bare kalles «CiCi», ble den yngste som vant en US Open-kamp siden Anna Kournikova slo Ludmila Richterova i 1996. 

Bellis kom inn via bakveien til turneringen, ved å få wildcard som en følge av at hun vant USA-mesterskapet for spillere under 18 år. Stortalentet fra Napa Valley, California, hadde aldri tidligere møtt noen av verdens hundre beste spillere. Kasakhstanske Zarina Diyas eller ukrainske Lesia Tsurenko venter i neste runde. 

Gårsdagens seier gjør at 15-åringen klatrer over 800(!) plasser på verdensrankingen. Før gårsdagens kamp var hun vurdert som nummer 1208 på WTAs rangering. 

- Jeg må bare gå på banen og spille mitt eget spill. Jeg har ikke tenkt over hvor mange runder jeg skal vinne, sa Bellis til USA Today før turneringa startet. 

Nå har hun alle fall vunnet første runde, og hjertet til millioner av amerikanere.

Sudanske basketgener En annen ung og lovende amerikaner er Thon Maker (17). Som basketballspiller er det liten tvil om at 17-åringen har fysikken med seg. Han er nemlig 213 centimeter høy. Når han i tillegg vet å håndtere den oransje ballen, er det ikke rart NBA-klubbene ligger langflate etter gutten med de gode genene. 

TALENT: Julia Lipnitskaja (16) er blant verdens aller beste kunstløpere, sin unge alder til tross. Foto: REUTERS/Brian Snyder/NTB Scanpix
TALENT: Julia Lipnitskaja (16) er blant verdens aller beste kunstløpere, sin unge alder til tross. Foto: REUTERS/Brian Snyder/NTB Scanpix Vis mer

Moren hans er 190 centimeter, mens Thons far rager 203 centimeter over bakken. Lillebror Matur nærmer seg Thon - yngstemann Maker er 210 centimeter høy. 

17-åringen ble født i Sudan, men familien flyttet til Australia da han var fem år gammel. Der ble han oppdaget av hans nåværende trener og verge, Edward Smith. Men ikke på parketten. Maker spilte nemlig fotball da Smith oppdaget ham, og var i utgangspunktet skeptisk til å spille basketball. 

- Jeg sa først nei, ikke på grunn Edward, men fordi jeg ikke ville spille basketball. Men etter at jeg ble bedre kjent med ham, fulgte jeg planen hans. Etter å ha sett resultatene, tenkte jeg bare «wow», sier Maker ifølge Bleacher Report.  

Edward Smith fikk tillatelse fra Thons foreldre til å ta med seg den høyreiste unggutten til USA, hvor han har storspilt på skolelaget i Virginia, og på basketball-leirer om sommeren. Allerede som 14-åring ble han lagt merke til på nettopp én av disse sommer-campene i Houston. 

Men proffdrømmen i NBA er fortsatt et stykke unna. Først skal han gjøre ferdig videregående, og deretter blir det trolig minst ett år på college. Nesten alle de store basketballskolene har allerede tilbudt Thon idrettsstipend.

- Hvis han blir draftet av San Antonio Spurs, kommer han til å bli en All-Star-spiller, sier trener og verge Edward Smith ifølge Bleacher Report

• Du kan se høydepunkter fra Thon Maker på NBADraft.com

Unge golfstjerner Tiger Woods var et golftalent av de sjeldne. Allerede som to-åring begynte han å spille, og da han var åtte vant han turneringer for ti-åringer. Woods vant også seks junior-VM, før han for alvor ble blant tidenes beste golfspillere. 

TALENT PÅ BOKS: Lucy Li (11) rakk ikke opp til mikrofonen da hun skulle møte pressen etter å deltatt i US Women's Open tidligere i sommer. Løsningen ble denne boksen. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TALENT PÅ BOKS: Lucy Li (11) rakk ikke opp til mikrofonen da hun skulle møte pressen etter å deltatt i US Women's Open tidligere i sommer. Løsningen ble denne boksen. Foto: David Cannon/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Det kanskje største golftalentet i verden akkurat nå heter Lucy Li (11). Ungjenta ble i mai i år den yngste i historien som kvalifiserte seg til US Women's Open.

Ikke bare vant hun kvalifiseringa - hun knuste motstanderne. Ned til andreplassen skilte det hele sju slag. 

I selve turneringa gikk det ikke like bra. Etter to strake dager med åtte over par, klarte ikke Li cuten. 11-åringen har nok imidlertid mange gode turneringer foran seg.

Den yngste til å klare cuten i en PGA-turnering (herrer) er for øvrig kinesiske Guan Tianlang (15). Han var 14 år og fem måneder da det skjedde i Master-turneringa i fjor. 

Ung kunstløper Ei som allerede har store prestasjoner å vise til, er den russiske kunstløperen Julia Lipnitskaja (16). Hun var sentral da Russland tok lag-gull under OL på hjemmebane i Sotsji, og har i tillegg VM-sølv og EM-gull i single å vise til. 

- Jeg er mektig imponert over det hun gjør, uansett alder. Både det tekniske og alt annet er det klasse over, sa NRK-ekspert og internasjonal dommer, Mona Adolfsen, til Dagbladet etter gullet i Sotsji

Lipnitskaja er forøvrig den yngste russeren som har vunnet vinter-OL-gull, den yngste EM-vinneren i damenes single-kategori, og den yngste kunstløperen til å ta OL-gull under moderne, olympiske regler. 

• Mange nevnt, men sikkert mange glemt. Er det noen åpenbare barnestjerner i idrettens verden vi har glemt å nevne? Bruk kommentarfeltet. 

TIDENES YNGSTE: Guan Tianlang ble tidenes yngste til å klare cuten i en PFA-turnering i fjor sommer. Foto: Harry How/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
TIDENES YNGSTE: Guan Tianlang ble tidenes yngste til å klare cuten i en PFA-turnering i fjor sommer. Foto: Harry How/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer