Dette er vitenskapelig sett den verste drakta i EM

Enda en grunn for engelsk fiasko?

THREE LIONS ON THE SHIRT: Men selve draktene er ikke mye å skryte av, sett fra et vitenskapelig ståsted. Foto:  EPA/GERRY PENNY
THREE LIONS ON THE SHIRT: Men selve draktene er ikke mye å skryte av, sett fra et vitenskapelig ståsted. Foto: EPA/GERRY PENNYVis mer

(Dagbladet): Det er ikke bare motepolitiet som er ute og kårer beste og verste drakt blant nasjonene som deltar i fotball-EM.

Nå har også vitenskapen felt sin dom over tekstilene spillerne skal bruke i Polen og Ukraina de kommende ukene - basert på hvor godt de puster, hvor godt de absorberer fuktighet og hvor vanskelig de er å rive i.

Testene, som er utført av et laboratorium i Sverige på oppdrag fra Gøteborgs-Posten, er ikke oppløftende for England.

Umbro taperen - Adidas vinneren
Umbro-draktene som Steven Gerrard & co kommer til å ha på seg hadde de dårligste pusteegenskapene av alle nasjonene i EM, og de plasserer seg helt i bunnsjiktet også i de to andre kategoriene.

- Ingen av draktene er ekstremt dårlig eller mye verre enn noen andre i noen av parameterne, men det er forskjeller mellom de beste og dårligste draktene, sier Ebba Magnusson i Swerea, som har utført testen.

BEST I TEST: De tyske landslagsdraktene. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
BEST I TEST: De tyske landslagsdraktene. Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch Vis mer

De svenske draktene, som også er laget av Umbro, er blitt stemplet som stygge av både spillere og supportere. De kan imidlertid trøste seg med at trøyene er vesentlig mer funksjonelle enn England sine - og de er blant de vanskeligste for motstanderne å holde igjen.

Testens vinner er Adidas. De har produsert draktene for Tyskland, Danmark, Hellas, Russland og Ukraina, og tar de fem øverste plassene i kåringen. Alle disse draktsettene var laget av samme materiale.

Små marginer
Så kan man selvsagt spørre seg hvor mange prosent, eventuelt promille, draktene har å si for det som blir prestert ute på matta. Kanskje blir utslagene større under fotball-VM i Qatar i 2022, der det er ventet svært høye temperaturer og gjennomsnittemperaturen i juni og juli ligger på 41 grader (FIFA ønsker å legge mesterskapet til vinterstid, journ.anm.)

Tidligere landslagsprofil Ralf Edström, som nå jobber som ekspert for svensk TV, mener betydningen av gode drakter ikke skal undervurderes.

- Jeg sleit fælt med varmen under VM i Tyskland i 1974, og draktene vi brukte ble veldig tunge, mimrer han.

STYGG DRAKT?: Den svenske landslagsdrakta faller ikke i smak verken blant spillere eller supportere, men den er i hvert fall laget av bedre materiale enn England sin. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
STYGG DRAKT?: Den svenske landslagsdrakta faller ikke i smak verken blant spillere eller supportere, men den er i hvert fall laget av bedre materiale enn England sin. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

- Det handler om små marginer i toppfotballen i dag, og slike detaljer kan bli avgjørende, sier Edström.