Dette europeiske landet har plukket flest poeng per innbygger i VM-kvaliken

Vi var sikre på at det var Island, men tok feil. Se hele lista.

MINIPUTTNASJON: Liechtenstein, feirer scoringen til Martin Büchel (t.v.) som sikret den lille nasjonen med 37 000 innbyggere ett av sine to poeng under VM-kvalifiseringen.  Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB Scanpix
MINIPUTTNASJON: Liechtenstein, feirer scoringen til Martin Büchel (t.v.) som sikret den lille nasjonen med 37 000 innbyggere ett av sine to poeng under VM-kvalifiseringen. Foto: Fabrice Coffrini, AFP / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Hvis de vinner mot Norge på Ullevaal i kveld, skal Island spille playoff om en plass i Brasil-VM neste år.

Skulle de også vinne den, vil de bli det minste landet i et VM-sluttspill noensinne - og det med god margin.

Trinidad og Tobago har «rekorden» fra 2006. Den lille øystaten nord for Sør-Amerika hadde da rundt 1,3 millioner innbyggere.

Den lille øynasjonen nordvest for Norge, altså kveldens motstander på Ullevaal, har rundt 0,3 millioner innbyggere.

«Bruttonasjonalpoeng» Island har plukket 16 poeng på ni kamper i VM-kvalifiseringen. Det er intet mindre enn imponerende sett i lys av folketallet.

Dagbladet bestemte seg for å regne ut hvilken av de europeiske nasjonene som plukket flest poeng per innbygger, og gikk til oppgaven med en hypotese om at Island måtte være i særklasse best.

Vi regnet ut hvor mange poeng hvert lag har tatt i gjennomsnitt per kamp - siden lagene i gruppe I med bare fem lag har spilt færre enn resten - og så delte vi poengsnittet på millioner innbyggere. Vi har litt tøysete kalt det «bruttonasjonalpoeng».

Island og Montenegro kom som ventet godt ut. Men én liten luring av en nasjon hadde vi glemt.

37 000 innbyggere Liechtenstein, det lille skatteparadiset i Alpene med 37 000 innbyggere, har nemlig karret til seg to poeng. Det gjorde de gjennom å spille 1-1 på hjemmebane mot både Latvia i mars i år og deretter mot Slovakia i juni.

Når det er sagt: Liechtenstein er selvsagt milevis unna å komme til Brasil. Da var de tross alt nærmere i kvaliken foran 2006-VM, da de vant to ganger mot Luxembourg og klarte uavgjort mot selveste Portugal og Slovakia (da også).

Men Island har fortsatt en viss mulighet til å klare det utrolige - med et innbyggertall som er under en fjerdedel av Trinidad og Tobagos rekordlave fra 2006.

Norge i kveld er siste hump på Islands vei mot playoff. Norge, som ifølge regnestykket vårt hadde ligget helt sist i gruppe E dersom poengene hadde blitt fordelt på antall innbyggere.