LURING: Philip Hindes holder seg til beinet etter et kynisk og kalkulert fall under lagsprinten i OL. Dermed sikret han omstart, hvor Storbritannia gikk seirende ut av semifinalen og deretter tok gullmedaljene. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
LURING: Philip Hindes holder seg til beinet etter et kynisk og kalkulert fall under lagsprinten i OL. Dermed sikret han omstart, hvor Storbritannia gikk seirende ut av semifinalen og deretter tok gullmedaljene. Foto: AFP PHOTO / ODD ANDERSENVis mer

Dette fallet er blant de groveste bruddene på fair play i 2012

...og utskjelt norsk dommer får oppreisning. Sjekk lista!

(Dagbladet): Konstruere et fall for å lure seg til en omstart? Spille skadet i et OL-løp for å spare krefter til en annen distanse? Eller beskylde en norsk dommer for å ha bestemt seg for kampresultatet på forhånd ettet et surt semifinaletap?

Disse tre hendelsene fra sportsverden er alle funnet verdig en plass på lista over de mest 14 usportslige idrettsutøverne i 2012.

Det amerikanske sportsmagasinet Sports Illustrated står bak kåringen, der deres egen Lance Armstrong stikker av med topplasseringen.

RASENDE: Christine Sinclair gikk i strupen på den norske dommeren Christina Pedersen etter tapet mot USA i semifinalen. Hun belønnes med en sjuendeplass på verstinglista. Foto:  AFP PHOTO / ANDREW YATES
RASENDE: Christine Sinclair gikk i strupen på den norske dommeren Christina Pedersen etter tapet mot USA i semifinalen. Hun belønnes med en sjuendeplass på verstinglista. Foto: AFP PHOTO / ANDREW YATES Vis mer

Juryens begrunnelse skal være unødvendig å utdype, men vi gjengir et lite og presist utdrag:

«Armstrongs ettermæle smuldret opp raskere enn de steroiddrevne lårene pleide å føre ham opp de franske Pyreneene».

Annenplassen går til fire doublelag i badminton fra OL i London - ett fra Kina, ett fra Indonesia og to fra Sør-Korea. De gjorde sitt ytterste for å tape mot hverandre for å sikre enklest mulig vei til finalen, og publikum i Wembley Arena buet da lagene forsøkte å overgå hverandre i feilslag.

USPORTSLIG: Sjakhtar Donetsk-spiss Luiz Adriano fikk én kamps karantene for å ha brudd fotballens uskrevne lover mot Nordsjælland, da han scoret i stedet for å gi ballen tilbake til danskene. Brassen havner på fjerdeplass i kåringen.  Foto:  (AP Photo/Polfoto/Lars Poulsen)
USPORTSLIG: Sjakhtar Donetsk-spiss Luiz Adriano fikk én kamps karantene for å ha brudd fotballens uskrevne lover mot Nordsjælland, da han scoret i stedet for å gi ballen tilbake til danskene. Brassen havner på fjerdeplass i kåringen. Foto: (AP Photo/Polfoto/Lars Poulsen) Vis mer

Men taktikken slo fryktelig feil ut da alle de fire lagene ble disket fra turneringen. I etterkant er badmintonreglene blitt endret for å unngå lignende saker i framtida.

Den siste pallplassen tilfaller Phoenix Coyotes' Raffi Torres. NHL-spilleren har lagt seg til den stygge uvanen å takle motspillere i ansiktet med skuldra. Etter den tredje episoden fikk han to kampers karantene - som ikke nødvendigvis har en avskrekkende effekt.

Ingen norske utøvere er funnet verdig en plass på den lite flatterende lista, men på sjuendeplass har vi like fullt et norsk innslag. 

VANT GULLET PÅ 100 METER BRYST: Cameron van der Burgh pekte opp mot himmelen og Aleksander Dale Oen etter sitt svømmegull på 100 meter bryst, men etterpå ble det bråk da han innrømmet å ha brukt et såkalt delfinspark for mye. Foto: (AP Photo/Daniel Ochoa De Olza)
VANT GULLET PÅ 100 METER BRYST: Cameron van der Burgh pekte opp mot himmelen og Aleksander Dale Oen etter sitt svømmegull på 100 meter bryst, men etterpå ble det bråk da han innrømmet å ha brukt et såkalt delfinspark for mye. Foto: (AP Photo/Daniel Ochoa De Olza) Vis mer

Fotballdommer Christina Pedersen havnet nemlig i fokus etter noen tvilsomme avgjørelser som gikk i Canadas disfavør under OL-semifinalen mot USA. Pedersen dømte blant annet indirekte frispark til USA etter at den kanadiske keeperen hadde holdt ballen i mer enn seks sekunder. Det påfølgende frisparket endte med et enda strengere straffespark.

- Jeg håper du får sove i natt. Ta på deg en amerikanske drakta - du spilte for dem i dag, raste Canadas tremålsscorer Christine Sinclair etter kampen.

Og stoppet ikke der.

BLE SENDT HJEM: Disse åtte badmintonspillerne laget OL-skandale da de gjorde sitt beste for å tape. Foto:  AFP PHOTO/STAFF
BLE SENDT HJEM: Disse åtte badmintonspillerne laget OL-skandale da de gjorde sitt beste for å tape. Foto: AFP PHOTO/STAFF Vis mer

- Vi føler ikke at vi tapte, vi føler vi ble ranet. Det er synd at dommeren bestemte resultatet på forhånd, i en så viktig kamp.

Det var altså nok til å bli én av 14 «Anti-Sportsman of the Year».

I det hele tatt er det mange OL-utøvere med på lista. Blant de mer velfortjente er trolig Storbritannias banesyklist Philip Hindes, som under lagsprinten innså at laget hans hadde fått en litt for dårlig start. Reglene sier at et fall i starten skal medføre omstart, og dermed ramlet han av sykkelen og lot som det hele var et uhell.

- Vi ble enige om at vi skulle velte om vi fikk en dårlig start, så vi kunne starte på nytt. Det var planlagt, sa han etterpå.

Men da ble det selvsagt bråk, Hindes kom på andre tanker og følte seg plutselig misforstått.

Storbritannia tok seg for øvrig til finalen etter omstarten, der de endte opp med gullmedaljene.

• Sjekk hele lista hos Sports Illustrated