Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball:

Dette får du ikke se under Lagerbäck

Den nye landslagssjefen varsler et langt mindre støtteapparat enn under Per-Mathias Høgmo.

MANGE HJELPERE: Per-Mathias Høgmo og det norske støtteapparatet under nasjonalsangen før kampen mot San Marino på Ullevaal. Norges nye landslagssjef, Lars Lagerbäck, varsler et mindre støtteapparat. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MANGE HJELPERE: Per-Mathias Høgmo og det norske støtteapparatet under nasjonalsangen før kampen mot San Marino på Ullevaal. Norges nye landslagssjef, Lars Lagerbäck, varsler et mindre støtteapparat. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Lars Lagerbäck (68) er ansatt som ny norsk landslagssjef, men apparatet rundt svensken er langt fra i boks, I hvert fall ifølge toppfotballsjef Nils Johan Semb i Norges Fotballforbund (NFF).

Men én ting er sikkert: Støtteapparatet blir slanket.

- Jeg vil være tett på, spesielt i en fase nå i starten, med tanke på å tilrettelegge for Lars. Vi skal sammen diskutere assistenter, og spesielt det sportslige personellet rundt. Så må jeg også gå en runde med det administrative personellet rundt, så får vi bygge en så sterk som mulig enhet rundt ham, slik at han får gode medarbeidere, sier Semb til Dagbladet.

Per-Mathias Høgmo hadde et apparat rundt seg på rundt 15 personer (per 8. sept. 2014). Da Norge røk ut i EM-playoffen mot Ungarn i november 2015, var det med totalt 18 personer i teamet i Budapest, inkludert toppfotballsjef Nils Johan Semb.

Nå ønsker Lagerbäck færre hjelpere.

MINDRE STØTTEAPPARAT: Lars Lagerbäck (i midten) legger ikke skjul på at han ønsker et lite støtteapparat rundt det norske fotballandslaget. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis
MINDRE STØTTEAPPARAT: Lars Lagerbäck (i midten) legger ikke skjul på at han ønsker et lite støtteapparat rundt det norske fotballandslaget. Foto: AP Photo/Thanassis Stavrakis Vis mer

- Jeg vil ha en så liten gruppe som mulig. Da blir vi mer effektive. Det er opp til hver trener hva man vil tilføre en gruppe, men generelt sett tror jeg det er best å ha en liten gruppe. Det handler om hva slags kunnskap gruppen har. Jeg har lært meg mye opp gjennom åra og har lært meg hvordan jeg selv vil jobbe, sa Lagerbäck i går.

- Norsk assistent

Konkrete navn er ennå ikke klart, men svensken innrømmet ett punkt han ser etter.

- Jeg vet ikke hvem som blir assistent. Vi har ikke diskutert det ennå, sa Lagerbäck.

Om teamet rundt seg, forteller Lagerbäck:

LANDSLAGSSJEF: Det er klart at Lars Lagerbäck er ny norsk landslagssjef for Norges herrelandslag i fotball. Video: NTB / scanpix Vis mer

- Nils Johan og jeg har startet diskusjonen. Èn ting er sikkert: Jeg vil ha en norsk assistent som kjenner spillerne i dag. Vi har diskutert det øvrige teamet, vi er relativt enige, men dette vil vi snakke mer om, sa Lagerbäck.

Semb forteller:

- Vi har ikke landet noen konkret plan, men noen av de administrative posisjonene er knyttet til fotballforbundet og de kommer til å fortsette. I tillegg vil vi i de sportslige posisjonene som assistent, analyse og scouting (speiding), så vil vi diskutere dette nærmere for å bygge et sterkt team. Vi skal «scoute» bra i hjemlig liga, i ligaer ute og motstandere. Den jobben starter rundt 10.-12. februar, opplyser Semb.

Dagbladet har sett nærmere på hvilke norske trenere som kan være aktuelle for jobben som norsk landslagsassistent (og som ikke er ansatt som hovedtrener i en eliteserieklubb):

Leif Gunnar Smerud (40): Nåværende U21-landslagssjef. Nevnt som aktuell for A-landslaget før Lagerbäck ble presentert. Han har tidligere trent Hønefoss (2011-13) og Mandalskameratnee før det. Som spiller var han i Lillestrøm, Viiking, Mandalskameratene og Lyn. Har selv spilt aldersbestemte landskamper for U15, U16, U17, U18, U20 og U21.

Tore Andre Flo (43): Var mannen som spilte 76 landskamper for Norge og scoret 23 mål. Det gjør ham til den femte beste målscoreren for Norge gjennom tidene. De siste åra har han vært trener i akademiet til Chelsea. Har ambisjoner.

Andre Bergdølmo (45): Kan vise til en god internasjonal karriere som spiller. Var både i Ajax, Borussia Dortmund og F.C. København. Etter karrieren har han vært trener i Lillestrøm, Kongsvinger og Ull/Kisa.

Per joar Hansen (51): Har en variert trenerkarriere, sist i Rosenborg, der han var ferdig i 2014. Har seinere jobbet på oppdrag for Norges Fotballforbund. Kjenner Lars Lagerbäck godt.

Erland Johnsen (49): Nåværende trener for G16-landslaget. Tidligere trener for Moss, Follo, LSK og Strømmen. Som spiller mest kjent fra Moss, Bayern Munchen, Chelsea, RBK og Strømsgodset. Har spilt 24 landskamper for Norge.

Gunnar Halle (51): Nåværende G17-landslagstrener. Tidligere assistent i LSK, Viking, Lyn og Molde. Var også hovedtrener i Lyn. Spilte 64 A-landskamper. Har spilt i blant annet LSK, Oldham, Leeds og Bradford.

Ola By Rise (56): Nåværende kommunaldirektør for kultur og næring i Trondheim. Har tidligere trener RBK og Ranheim, og vært assistent for Drillo på landslaget. Han spilte 25 A-landskamper. Keeperlegende i RBK.

Tom Nordlie (54): Nåværende trener i Skeid og fotballekspert i NRK. Har trent en rekke norske klubber som blant annet VIF, Odd, Sandefjord, Start, Viking og LSK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media