Dette får fram villmannen i Emil Hegle Svendsen

Her er klippene han ser daglig under VM. - Jeg får frysninger.

DETTE TENNER SVENDSEN: Emil Hegle Svendsen benytter seg av YouTube til å fyre seg opp og hente motivasjon. Han bruker både Petter Northug, Rocky og filmen Gladiator. Foto: EPA/MARTIN SCHUTT, REUTERS, AP Photo/Isaac Brekken og Erlend Aas / SCANPIX
DETTE TENNER SVENDSEN: Emil Hegle Svendsen benytter seg av YouTube til å fyre seg opp og hente motivasjon. Han bruker både Petter Northug, Rocky og filmen Gladiator. Foto: EPA/MARTIN SCHUTT, REUTERS, AP Photo/Isaac Brekken og Erlend Aas / SCANPIXVis mer

• Følg skiskyting i studio fra klokka 13.30.

RUHPOLDING (Dagbladet): I dag går Emil Hegle Svendsen og de norske skiskytterne 15 kilometer fellesstart.

Helge Svendsen har allerede gull fra både herrestafetten og mixed stafett, og sølv fra sprinten.

Nå jakter han ny medalje.

Under hele VM har Hegle Svendsen motivert seg selv ved å se på klipp av Rocky Balboa, Petter Northug og general Maximus Decimus Meridius fra filmen Gladiator.

- Jeg er på YouTube en gang om dagen i mesterskap. Det går i forskjellige klipp: Rocky, Northug, Gladiator. Godklippene som skaper god stemning. Og så vet jeg ikke om du har sett Any Given Sunday og den talen til Al Pacino? Den synes jeg er jævla kul. Da får jeg frysninger, sier Hegle Svendsen til Dagbladet.

Talen til Al Pacino kan du se her.

Northug er favoritten Mange husker da Petter Northug parkerte Russland og Sverige og sikret gull på stafetten i ski-VM i Sapporo i 2007.

GULL PÅ STAFETTEN: Emil Hegle Svendsen sikret norsk gull som ankermann på herrestafetten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULL PÅ STAFETTEN: Emil Hegle Svendsen sikret norsk gull som ankermann på herrestafetten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Spurten til Northug har Hegle Svendsen sett flere ganger bare under årets mesterskap.

- Favoritten er fra VM i Sapporo (2007), da Northug omtrent fikk 100 meters forsprang på 50 meter, he-he. Jeg tror nesten det er det beste han har gjort, slik jeg ser det, sier Hegle Svendsen.

- De han gikk mot var vel ikke lynraske?

SPENT FØR FELLESSTART: Emil Hegle Svendsen på det norske hotellet i Ruhpolding.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SPENT FØR FELLESSTART: Emil Hegle Svendsen på det norske hotellet i Ruhpolding. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er sant! Det så kanskje råere ut enn det var, men jeg synes det er et utrolig kult klipp, sier skiskytteren.

Nordmannen ligger på 2. plass i verdenscupen sammenlagt - bak franske Martin Fourcade.

Hvis Hegle Svendsen måtte velge mellom gull i dag eller sammenlagt i verdenscupen, ville han valgt gull på fellesstarten.

SKUFFET: Emil Hegle Svendsen har ikke bare hatt oppturer i VM.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKUFFET: Emil Hegle Svendsen har ikke bare hatt oppturer i VM. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Akkurat nå har jeg lyst på det gullet. Men hvis det går ræva på fellesstarten, har jeg i hvert fall lyst til å ta verdenscupen. Jeg har ikke lyst til å bli nummer to der for andre året på rad, sier han.

Kan bli hans beste Om mesterskapet så langt, sier han:

- Jeg var langt nede etter jaktstarten, da føltes det tungt. Men det kan fortsatt bli mitt beste mesterskap noen gang, om jeg vinner fellesstarten.

Fredag sikret Hegle Svendsen seier på herrestafetten med en fantastisk ankeretappe.

GULL: Norge vant mixed stafetten med Ole Einar Bjørndalen, Tora Berger, Synnøve Solemdal og Emil Hegle Svendsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
GULL: Norge vant mixed stafetten med Ole Einar Bjørndalen, Tora Berger, Synnøve Solemdal og Emil Hegle Svendsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det var deilig, jeg våknet og hadde en «100 prosent følelse». Det er bra hvis jeg kan holde på det humøret inn til fellesstarten, det kan skape positiv energi i kroppen. Samtidig er det ikke bare å cruise på noen bølge. Det er ingen automatikk i at det går bra på fellesstarten, fordi det gjorde det på stafetten, sier han.