Maria Sjarapova åpnet Australian Open

Dette får tennisverdenen til å koke: - Ufyselig

Maria Sjarapova (30) avla positiv dopingprøve under Australian Open for to år siden. Torsdag åpnet hun årets turnering.

VANT I 2008: Maria Sjarapova vant Australian Open i 2008 og har tapt i finalen tre ganger. Bildet er fra torsdag. Foto: Mark Baker / AP Photo / NTB Scanpix
VANT I 2008: Maria Sjarapova vant Australian Open i 2008 og har tapt i finalen tre ganger. Bildet er fra torsdag. Foto: Mark Baker / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Tennisturneringa Australian Open pågår nå.

Torsdag gjestet Roger Federer og Maria Sjarapova åpningsseremonien der tennisspillerne ble trukket opp mot hverandre.

Beslutningen om å invitere sistnevnte til å åpne turneringa får flere i tennisverdenen til rase mot arrangørene.

- Det er ufyselig å velge Maria Sjarapova - som var dopingutestengt for ett år siden - til å være med under trekningen sammen med Roger Federer, skriver Abigail Johnson, journalist i Tennis Journal, ifølge Expressen.

​Russeren testet positivt for det forbudte stoffet Meldonium under Australian Open i starten av 2016. Hun fikk en utestengelse på femten måneder, og var tilbake i april i fjor.

- Jeg synes at Maria Sjarapova ble urettferdig behandlet i sin dopingsak, men jeg kan fortsatt ikke forstå at Australian Open lar henne bære inn pokalen, skriver New York Times-journalist Ben Rothenberg på Twitter, ifølge New Zealand Herald.

- Trengte en vinner

Turneringssjefen i Australian Open, Craig Tiley, forklarer at det er tradisjon at tidligere vinnere er på seremonien.

Videre sier han at det var en utfordring at andre turneringer, deriblant i Sydney, pågår samtidig om Australian Open.

​- Vi trengte en tidligere vinner. Maria aksepterte invitasjonen, sier Tiley.

The Telegraphs Simon Briggs skjønner ikke hvorfor de da heller valgte en tidligere utøver, og foreslår australske Evonne Goolagong Cawley, som var ranket som verdens beste tennisspiller i 1976.

- I stedet har Australian Open fått tennisen til å se ut som den tar lett på dopingdømte. Det er vanskelig å se for seg Wimbledon gi Sjarapova en så entusiastisk velkomst, skriver Briggs.

Saken fortsetter under lenken.

- En farse

Channel 7 får også kritikk for deres intervju med Sjarapova under åpninga.

​- Seremonien ble en større farse da Channel 7-intervjuer Hamish McLachlan ikke nevnte Sjarapovas dopingutestengelse under et lengre intervju på banen, skriver The Times' tennisjournalist Stuart Fraser.

Flere er kritiske til intervjuerens ordbruk - da han beskrev utestengelsen til russeren som en slags «timeout».

- Hennes timeout fra sporten blir referert til som om det var hun som valgte det selv. Dette er bare nok en skammelig episode der tennisen har rullet ut den røde løperen for en dopingdømt, fortsetter Fraser.

- Skammelig

Sjarapova gjorde comeback i mai i fjor. Da fikk hun et wildcard til en turnering i tyske Stuttgart.

Comebacket ble sterkt kritisert.

- Jeg synes det er skammelig at WTA markedsfører en spiller som har testet positivt. Det er helt normalt at folk prater om henne - hun er en stor mester - men å reklamere for hennes comeback ... Jeg synes det blir feil, sa den franske spilleren Alize Cornet, ifølge USA TODAY.

  • Casper Ruud skulle i dag spille mot Dmitrij Popko i Australian Open-kvalifiseringen, men kampen ble utsatt på grunn av dårlig vær i Melbourne.