Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette Ferrari-flagget får indiske fiskere til å se rødt

Viser sin støtte til drapstiltalte marinesoldater under Indias Grand Prix.

POLITISK PROVOKASJON: Ferrari-teamet bedyrer at de kun vil vise sin støtte til italienske sjøfolk ved å kjøre med det italienske orlogsflagget i helgens Indias Grand Prix. Likevel oppfattes gesten som en politisk provokasjon i India. Foto:  MANAN VATSYAYANA / AFP PHOTO / NTB Scanpix
POLITISK PROVOKASJON: Ferrari-teamet bedyrer at de kun vil vise sin støtte til italienske sjøfolk ved å kjøre med det italienske orlogsflagget i helgens Indias Grand Prix. Likevel oppfattes gesten som en politisk provokasjon i India. Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Formel 1 streber, i likhet med andre sporter, etter å være en apolitisk arena. Derfor har de høye herrer i motorsportens grommeste klasse sitt svare strev med å drive brannslukking etter at Ferrari-teamet besluttet å klistre det italienske orlogsflagget på bilene sine under helgens Indias Grand Prix.

Timingen er for markeringen er ikke tilfeldig, og retter søkelyset på en diplomatisk knute på tråden mellom Italia og India som har forblitt uløst siden to italienske marineoffiserer skjøt og drepte to indiske fiskere utenfor Keralakysten i februar.

Betent Massimiliano Latorre og Salvatore Girone tjenestegjorde ombord på tankskipet Enrica Lexie som beskyttelse mot pirater som opererer i Det indiske hav.

De to ble løslatt mot kausjon i juni etter fire måneder i varetekt, men har blitt sittende fast i India mens rettssaken har pågått, hvor de står tiltalt for drap.

De nekter straffskyld, og hevder fiskerne opptrådte mistenkelig da de med kurs mot oljetankeren ignorerte at det ble avfyrt varselskudd.

Uten å ta stilling til skyldspørsmålet anfører italienske myndigheter at hendelsen inntraff på et italienskregistrert skip i internasjonalt farvann, mens indiske myndigheter på sin side mener at det var innenfor deres jurisdiksjon, skriver Sky News. Og partene ser ikke ut til å bli enige.

- Apolitisk Ferrari, som onsdag kunngjorde at Fernando Alonso elipe Massa kom til å ha orlogsflagget sentralt plassert på bilen, bedyrer at de ikke har noen politisk agenda.

- Ved å gjøre dette, hyller Ferrari en av de mest enestående samfunnsinstitusjonene i vårt land. Samtidig håper vi at indiske og italienske myndigheter kan finne en løsning den nåværende situasjonen rundt to sjømenn fra den italienske marinen, het det i pressemeldingen fra Ferrari.

REISEFORBUD: Marineoffiserene Massimiliano Latorre og Salvatore Girone får ikke forlate India etter at de skjøt og drepte to fiskere i Det indiske hav etter å ha tatt dem for å være pirater. Foto: AP Photo
REISEFORBUD: Marineoffiserene Massimiliano Latorre og Salvatore Girone får ikke forlate India etter at de skjøt og drepte to fiskere i Det indiske hav etter å ha tatt dem for å være pirater. Foto: AP Photo Vis mer

- For å være ærlig mener jeg at dette temaet ikke skal diskuteres på en pressekonferanse. Dersom dere har spørsmål, har vi en mediaavdeling. Dersom dere ser på hva som står skrevet, er det ikke det dere påstår. Jeg mener dere er nødt til å se på ordlyden og hvorfor vi har plassert det (flagget) der og referere det sannferdig. Det står ingenting om politiske intensjoner, sa teamsjef Stefano Domenicali til det internasjonale pressekorpset under en pressekonferanse fredag, ifølge BBC Sport.

Blindt øye Uansett Ferraris intensjon, ble det straks mer politisk i det den italienske utenriksministeren Guilio Terzi engasjerte seg på Twitter.

- Gratulerer til Ferrari for å vise fram marinens symbol under Indias Grand Prix. Det vil vise våre sjømenn at hele landet står bak dem, skrev Terzi.

På tross av politisk innblanding, valgte teamet å gjennomføre markeringen under dagens trening på Buddh International Circuit. Den beslutningen faller ikke i god jord hos The National Fishworkers? Forum, som er indiske fiskeres interesseorganisasjon. De kaller det en fornærmelse mot det indiske samfunnet som helhet.

- Vi kan ikke godta at regjeringen snur det blinde øyet til denne handlingen, særlig ettersom de to marinesoldatene ennå ikke er dømt, sier sekretær T. Peter, ifølge The Hindu.

- Dårlig sportsånd Det er imidlertid ikke rare støtten å hente hos sentrale myndigheter, selv om de for så vidt gir uttrykk for at markeringen er malplassert.

- Det å bruke sportsarrangementer til å markere saker er ikke i sportens natur og i strid med god sportsånd, sier en talsmann for det indiske utenriksdepartementet, ifølge The Hindu.

Formel 1s mektige mann, Bernie Ecclestone, vil ikke ha noe med saken å gjøre.

PÅ BESKYTTELSESOPPDRAG: Marineoffiserene Massimiliano Latorre og Salvatore Girone tjenestegjorde ombord på det italienskregistrerte tankskipet Enrica Lexie for å beskytte mot piratangrep.  Foto: Sivaram V / REUTERS / NTB Scanpix
PÅ BESKYTTELSESOPPDRAG: Marineoffiserene Massimiliano Latorre og Salvatore Girone tjenestegjorde ombord på det italienskregistrerte tankskipet Enrica Lexie for å beskytte mot piratangrep. Foto: Sivaram V / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

- Det vi kommer til å gjøre, er å la den nasjonale motorsportmyndigheten her (Federation of Motor Sports Club of India) se nærmere på dette. Vi er apolitiske, sier Ecclestone i en uttalelse, ifølge The Indian Express.

Vettel raskest På racerbanen klarte ikke Ferrari å holde følge med Red Bull, slik tilfellet har vært de siste løpene. Sebastian Vettel, som er i dytten med tre seirer på rad, var raskest begge økter foran stallkamerat Mark Webber med Alonso på en tredjeplass.

Løpet kjøres søndag formiddag klokka 10.30 norsk tid, og er det fjerde siste løpet på kalenderen. Sebastian Vettel leder VM-sammendraget seks poeng foran Fernando Alonso, og tittelkampen står først og fremst mellom disse to.