Sjakk-VM i New  York

Dette fikk Carlsen-leiren til å reagere. Etter nye diskusjoner blir omstridt kamera fjernet: - Ikke greit

I fem partier ble Magnus Carlsen og Sergej Karjakin filmet på bakrommet. Nå er det full stopp.

SLAPPET AV: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen la seg rett ned på sofaen på bakrommet midt under femte VM-parti. Nå blir bildene fra bakrommet stoppet.  Skjermdump: NRK
<div><br></div>
SLAPPET AV: Regjerende verdensmester Magnus Carlsen la seg rett ned på sofaen på bakrommet midt under femte VM-parti. Nå blir bildene fra bakrommet stoppet.  Skjermdump: NRK

Vis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Etter 25 minutters spill i det femte VM-partiet mellom Carlsen og den russiske utfordreren, Sergej Karjakin, forsvant Carlsen inn på pauserommet.

Nordmannen la seg langflat på sofaen. Bildene gikk direkte ut til TV-seerne, slik de hadde gjort de fire første partiene. Men så sa det brått stopp.

Carlsens manager Espen Agdestein sa han ba arrangørene om å stoppe det.

- Vi visste ikke at det ble vist til publikum. Før jeg vet hundre prosent sikkert at Magnus vet det, syns jeg ikke de skal vise bilder derfra, sa Agdestein torsdag kveld.

Fortsatt stopp

På pressekonferansen seinere på kvelden gjorde Magnus Carlsen det selv klart at han ikke brydde seg om kameraet på pauserommet. Sergej Karjakin rakk ikke svare før det ble stilt nye spørsmål fra salen i New York.

Dermed lurte flere på om kameraene skulle slås på igjen under dagens sjette parti.

Men fredag ble det likevel besluttet at det ikke skulle sendes TV-bilder derifra. Pressesjef for sjakk-VM, Andrew Murray-Watson, bekrefter overfor Dagbladet at det ikke vil bli TV-bilder fra spillernes bakrom i dag.

SJAKKANALYSEN: GM Daniel King analyserer her Magnus Carlsens tredje parti i VM-kampen mot Sergej Karjakin. Video: Daniel King / Powerplaychess Vis mer

Og slik ser det ut som det blir resten av mesterskapet også:

- I utgangspunktet trodde vi dette kameraet var der for dommerne. Da vi oppdaget at det ble sendt ut TV-bilder derfra, ble vi overrasket. Hadde vi avtalt dette måneder i forveien hadde vært greit, men når vi ikke hadde det, er det ryddig at det ikke sendes bilder herfra, sier Carlsens manager, Espen Agdestein til Dagbladet.

Sergej Karjakins manager, Kyrillos Zangalis er glad for avgjørelsen:

- Jeg ble feilsitert i går på at det var greit for Karjakin med det kameraet. Det var først etter partiet i går at jeg fikk snakket med ham, og han syntes ikke det var greit. Derfor har vi sammen med Team Carlsen blitt enige om ikke å bruke dette kameraet, sier Zangalis til Dagbladet.

Produsert i USA

Det er Agon Limited som produserer bildene for det internasjonale sjakkforbundet (FIDE).

NRK formidler så produksjonsselskapets bilder sammen med egne bilder fra egne kamerateam til seerne i Norge.

Dagbladet var torsdag kveld i kontakt med vaktsjef for sjakksendingen på NRK - Arild Andersen. Han sa følgende om det omtalte kameraet:

- Kameraet fra hvilerommet er et av kameraene som det internasjonale produksjonsselskapet tilbyr rettighetshaverne, og ettersom det er deres kamera har vi gått ut fra at de har klarert filming i hvilerommet med spillerne. Men dersom det er slik at Magnus Carlsen ikke har fått vite at disse bildene blir brukt i TV-sending er det selvsagt ikke greit.