Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette fikk FIFA til å se rødt: - Jeg er skuffet over avgjørelsen

FIFA har innledet disiplinærsak også mot fotballforbundene i Wales og Nord-Irland etter at valmuesymboler ble brukt i forbindelse med landskamper nylig.

LAGET MOSAIKK: Og det fikk FIFA til å reagere. Foto: NTB Scanpix
LAGET MOSAIKK: Og det fikk FIFA til å reagere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere er det opprettet disiplinærsak mot England og Skottland, som begge brukte symbolet på svarte armbind båret av spillerne da de møttes til VM-kvalifiseringskamp 11. november.

Det er dagen slutten på 1. verdenskrig markeres, og i Storbritannia bærer mange valmuer på jakkeslaget for å minnes alle britenes drepte i krig. Det internasjonale fotballforbundet tillater ikke noen form for politisk, religiøst eller kommersielt budskap på spillernes utstyr, og britene fikk avslag på en forespørsel om å få bruke valmuene.

På tribunen

England og Skottland trosset avslaget og brukte blomstene likevel. Forbundene i Wales og Nord-Irland valgte å respektere FIFAs forbud og lot ikke sine spillere bruke armbind med valmuer, men FIFA vil straffe dem likevel.

– Disiplinærkomiteen har innledet disiplinærsak i forbindelse med flere hendelser med bruk av symboler rapportert etter kampene Nord-Irland – Aserbajdsjan og Wales – Serbia, sier en talsmann for FIFA.

I Cardiff la Wales-spillerne ned en krans ved siden av banen før kampen, og publikum holdt opp en valmuemosaikk på tribunen. Det ble vist valmuer også på storskjermen.

I Belfast ble det avholdt ett minutts stillhet før kampen i Norges gruppe. Det ble lagt ned krans og brukt valmuemosaikk på tribunen.

Skuffet

– Jeg er skuffet og overrasket over FIFAs avgjørelse, sa direktør John Ford i det walisiske fotballforbundet.

– Vi ønsket bare å vise respekt, og vi mener at det ble gjort på rett måte. Vi rettet oss etter reglene. Det er spesielt skuffende at FIFA vil straffe oss for at tilskuere hadde valmuer.

FIFA kan i ytterste konsekvens trekke de fire lagene VM-kvalifiseringspoeng, men bøter er en mer sannsynlig reaksjonsform.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!