Dette fikk ikke lokalavisa filme fritt

Nå klager de inn fotballforbundet.

Bergens Tidende (BT) mener rettighetsregimet i eliteserien hindrer den frie nyhetsformidlingen og har klaget Norges Fotballforbund inn for Pressens Faglige Utvalg.

BT er oppgitt etter at de bare fikk filme ett minutt av Branns gullfeiring.

- Gullseremonien gjorde at jeg reagerte spesielt. Det er et eksempel på en nyhetshendelse som åpenbart er av nyhetsinteresse i Bergen. Å hindre oss i å filme fra den, mener vi er galt i henhold til fri nyhetsformidling, sier ansvarlig redaktør i BT Einar Hålien til Dagens Næringsliv.

- Arrangøren har rettighetene

Den mye omtalte milliardavtalen gir TV 2 eksklusiv rett til å distribuere alle eliteseriekamper på fjernsyn, nett og mobil. Medieavtalen skal ivareta og sikre TV 2s eksklusive rettigheter.

- Alle medier som ønsket å være til stede for å rapportere fra arrangementet hadde full mulighet til det. Ingen legger begrensninger på hva man skriver fra et slikt arrangement, men når det gjelder formidling av levende bilder har det aldri vært bestridt at en arrangør sitter på rettighetene til det, sier informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Roger Solheim.

Må omtale seriene med sponsornavn

BT har også stilt spørsmål om avtalen NFF har med Norsk Forbund for Lokal-TV kan være i strid med Vær Varsom-plakaten.

HISTORISK: Her feirer Brann at de er seriemester for første gang siden 1963. Men det var ikke nok til at lokalavisa Bergens Tidende fikk filme mer enn ett minutt. Foto: MARIT HOMMEDAHL/SCANPIX
HISTORISK: Her feirer Brann at de er seriemester for første gang siden 1963. Men det var ikke nok til at lokalavisa Bergens Tidende fikk filme mer enn ett minutt. Foto: MARIT HOMMEDAHL/SCANPIX Vis mer

I medieavtalen slås det nemlig fast at lokal-TV-stasjonene skal omtale de ulike seriene med sponsornavn. Bergens Tidende vil ha svar på om det er i strid med tekstreklameplakaten.

(NTB)