RØDE SOKKER: Magnus Carlsen byttet fra røde til svarte sokker underveis i partiet mot Fabiano Caruana i går. Foto: EPA / NTB Scanpix
RØDE SOKKER: Magnus Carlsen byttet fra røde til svarte sokker underveis i partiet mot Fabiano Caruana i går. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

Magnus Carlsen byttet sokker:

Dette fikk tv-seerne til å undre: - Det er veldig uvanlig

Magnus Carlsens stunt fikk flere til å sperre opp øynene. Han er langt fra alene om å ha ritualer.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana har spilt åtte partier i sjakk-VM og stillingen er 4-4. Alle partiene har endt med remis.

Under partiet i går - der Carlsen spilte med svarte brikker - la oppmerksomme tv-seere merke til en uvanlig manøver fra nordmannen. Det gjaldt ikke et trekk på brettet, men 26-åringen byttet sokker underveis partiet.

Ekspertene ser ingen opplagt grunn - men mener det kan handle om humor eller et veddemål.

- Det er veldig uvanlig, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til Dagbladet.

- Jeg må si jeg ble litt overrasket, men det er jo litt typisk Carlsen-humor at han går med røde sokker kort tid etter at Red Sox vant World Series, sier Tarjei Svendsen til Dagbladet. Han driver sjakkbloggen mattogpatt,

Flere tv-seere la også merke til at Carlsen byttet sokker, uttrykte dette i sosiale medier.

Forlot brettet

Carlsen startet partiet i røde sokker, og nordmannen slet voldsomt mot den amerikanske rivalen. Etter trekk 24 mistet Caruana den store fordelen, og etter sitt eget påfølgende trekk forlot Carlsen brettet.

Da nordmannen kom tilbake var de røde sokkene erstattet av svarte. Da mente tydeligvis Carlsen at lykkesokkene hadde gjort jobben.

- Carlsen gikk fra røde sokker til svarte sokker under kampen. Jeg kan ikke norsk (på NRK) men jeg så bildene. Fortjener de nye sokkene ære for at Carlsen klarte remis? spør sjakkekspert Susan Polgar på Twitter.

NRKs Torstein Bae har ingen god forklaring på Carlsen-stuntet.

- Vi får tro det ikke var snakk om akutt fotsvette, ler NRK-ekspert Torstein Bae.

- Er det vanlig at spillerne gjør klesskift underveis?

- Det må være hvis folk søler kaffe på seg eller noe. Men det er veldig uvanlig, sier Bae, som tror det kan ha vært snakk om et veddemål fra Carlsens side. For eksempel har Carlsen tidligere inngått veddemål om å inngå den og den åpningen hvis det og det skjer, sier Bae.

- Det er helt innafor å gjøre det. Det påvirket jo ikke motstanderen heller, sier Bae.

Carlsen og Caruana skal i ilden igjen i morgen klokka 16. Da er det parti ni, der Carlsen spiller med hvite brikker.

RISTER PÅ HODET: Magnus Carlsen mottok sølvmedaljen etter VM i lynsjakk, men her forlater han premieseremonien - tydelig misfornøyd. Video: NRK Vis mer

Mange regler

Det internasjonale sjakkforbundet, FIDE, har et regelverk som forteller hva spillerne har lov til å bruke under partiene.

Det står ingenting om egne regler for røde sokker. Herrer kan derimot ikke bruke: Slippers, T-skjorter med nakenhet på, hullete jeans, olabukse-shorts, møkkete klær, solbriller og caps. Hvis spillerne ikke oppfyller FIDEs krav, blir de nektet å spille.

VENNSKAPELIG: Magnus Carlsen er på treningsleir i Kragerø foran høstens VM-kamp mot Anand. Her rundlurer han GM Laurent Fressinet, som har to EM-sølv i lynsjakk, må gi tapt for Carlsens matt-felle. Video: Kragerø Resort Vis mer Vis mer

Sjakkens ritualer

Gårsdagens stunt var nok mer et påfunn enn et ritual for Magnus Carlsen. Før VM sa han at han ikke hadde noen ritualer han måtte gjennom før årets VM-kamp.

- Jeg prøver å spise og sove godt, sa Carlsen.

Men etter gårsdagens parti innrømmet Carlsen at sokkene han brukte altså var lykkesokker fra VM i 2016, og at han håpet de skulle hjelpe ham til seier.

Etter VM-kampen mot Vishy Anand i 2013 innrømmet Carlsen også at han måtte søke hjelp underveis:

- De to første partiene mine var ikke bra, så jeg kastet pennen jeg brukte. Da jeg fikk en ny penn, snudde det for meg. Jeg tror ikke det er en direkte sammenheng, men det forandret humøret mitt, har Carlsen tidligere uttalt.

Barber-nekt

Gjennom sjakkhistorien har det vært flere som har hatt ritualer de måtte gjennom før og under partier.

Stormesteren Etien Bacrot har tidligere sagt at han er veldig overtroisk:

- Jeg barberer meg aldri når jeg spiller bra, for eksempel. Det er en av mange grep jeg tar. Og det fungerer til det ikke fungerer lenger, sier han til FIDE.

Aleksandr Grisjtsjuk sier også at han aldri klipper seg på spilledager. Han venter til hviledager. Grisjtsjuk er langt fra alene om å ha det ritualet.

Og det har også gitt sjakkspillere problemer oppigjennom. Nå går VM over 12 partier før det blir hurtig- og lynsjakk, men slik var det ikke i gamle dager.

Da kunne VM-kampene i verste (eller beste) fall dra ut i måneder.

Kampen mellom Garry Kasparov og Anatoly Karpov i 1984 varte i fem måneder før den ble utsatt, og Karpov nektet å besøke en av de mange frisørene i Moskva underveis.

Han tapte forresten returoppgjøret året etter. Om han klippet seg i mellomtida, har vi dessverre ikke greid å finne ut ...

KAOS: Etter remis i dagens tiende parti i sjakk-VM er Magnus Carlsen fra Lommedalen den sekstende verdensmesteren i sjakk. Etter kampen ville alle ha en bit av 22-åringen fra Lommedalen. Video: Eivind Skjervum Vis mer

Lykkepenn

Carlsen hadde altså sin lykkepenn i 2013, og det er han langt fra alene om. Mikhael Tal la smilende skylda for VM-tapet sitt i 1985 på at han hadde mistet lykkepennen.

Stormesteren Jevgenij Aleksejev forteller til FIDE at han også må ha den:

- Jeg bruker en lykkepenn på turneringene. Hvis den fungerer, fortsetter jeg å bruke den

Stormester Vladimir Akopian fortsetter:

- Det er mange sjakkspillere som er overtroiske. Mange er veldig opptatt av klærne de bruker. Hvis de taper, bruker de ikke de klærne mer. Hvis de vinner, blir klærne garantert brukt igjen. Flere er opptatt av pennene de bruker. Jeg bryr meg om dette selv.

VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana fortsetter onsdag klokka 16.00 norsk tid. Om Carlsen har noen nye sokker, penner, hårsveiser eller andre kuriøse grep på gang, får vi altså vite da …