- Dette føles ubehagelig for Anand

Kjemper for å overleve mot Carlsen.

STORT OVERTAK: Søndag kveld kunne Magnus Carlsen konstatere at han hadde fått gjennombruddet allerede i parti nummer to av VM-kampen mot Vishy Anand. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
STORT OVERTAK: Søndag kveld kunne Magnus Carlsen konstatere at han hadde fått gjennombruddet allerede i parti nummer to av VM-kampen mot Vishy Anand. Foto Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

SOTSJI (Dagbladet): Vishy Anand (44) har ikke vunnet et eneste av de tolv VM-partiene han har spilt mot Magnus Carlsen (23) i løpet av det siste året. I Sotsji har minnene fra ydmykelsen i Chennai allerede blitt vekket til live av en Carlsen i superform. Det gjør den mentale oppgaven inderen nå står overfor stor.

- Dette er ingen ønskesituasjon for Anand. Det føles nok ubehagelig, sier Frank Eirik Abrahamsen ved Norges Idrettshøgskole til Dagbladet.

Han har doktograd i idrettspsykologi, med stress og angst som noen av fagområdene sine, og har blant annet deltatt i tre OL i arbeid for Olympiatoppen.

- Selvtillit er ferskvare I forkant av den pågågende kampen mellom Carlsen og Anand, hadde sistnevnte tilsynelatende bedre selvtillit enn på samme tidspunkt i fjor. Det var han som kom til oppgjøret som utfordrer. Det var Carlsen som denne gangen hadde alt å tape.

Etter bare to partier er imidlertid situasjonen snudd på hodet. Anand virker rystet og risikerer å bli slaktet av Carlsen om han ikke klarer å riste av seg skuffelsen umiddelbart.

- Selvtillit er ferskvare i idrett og en av de absolutt viktigste psykologiske faktorene for gode prestasjoner. Hvis Anand sliter med den nå, kan det påvirke spilletstilen hans.

LANGT NEDE: Anand var tydelig preget etter tapet mot Carlsen i VM-parti nummer to. Foto Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
LANGT NEDE: Anand var tydelig preget etter tapet mot Carlsen i VM-parti nummer to. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Anand kan havne i en forsvarsposisjon der han blir mer defensiv og passiv i stedet for å spille sitt eget spill. Om du ikke har de riktige verktøyene for å håndtere en slik situasjon, kan det påvirke deg veldig mye, sier Abrahamsen.

- Tøft for Anand Man må fire år tilbake i tid for å finne det forrige langsjakkpartiet hvor Anand vant mot Carlsen. Derfor er det liten tvil om at 23-åringen fra Lommedalen ikke akkurat blir sett på som noen drømmemotstander i den indiske leiren.

Nå påpeker samtidig mannen med doktorgrad i idrettsspykologi at den lite flatterende historikken kan gjøre jobben med å reise seg enda vanskeligere for Anand.

- Carlsen er ung kar som er på vei oppover. Anand tapte i fjor, og har nå hatt lyst til å vise seg fram, men har i stedet gått på en smell - igjen. Det er nok ubehagelig. Det er en tøff greie for Anand, sier Abrahamsen.

Kan få nådestøtet Han lister imidlertid opp noen metoder den 44 år gamle folkehelten fra India kan bruke for å prøve å slå tilbake.

- Inn mot et mesterskap er det fort gjort å fokusere på alt man skulle ønske man var bedre på, men Anand må prøve å tenke på styrkene sine i stedet for svakhetene. Han kan for eksempel kikke på tidligere partier han har vunnet mot Carlsen, selv om det er lenge siden. Han må tørre å kline til. Han trenger en positiv opplevelse.

Om Anand får den opplevelsen i dagens parti, gjenstår å se. Carlsen har spilt opp mot sitt ypperste nivå så langt. Og om han skulle vinne med sorte brikker i dag, kan det være nådestøtet som i praksis avgjør tittelkampen.

Sjakkekspert Atle Grønn er klar på hvorfor det er slik:

UTILPASS: Da Anand var på vei til pressekonferanse etter partiet i runde to, var det tydelig at han måtte jobbe for å skjule hvor skuffet han var. Carlsen vant etter et vedvarende press, som inderen til slutt bukket under for.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
UTILPASS: Da Anand var på vei til pressekonferanse etter partiet i runde to, var det tydelig at han måtte jobbe for å skjule hvor skuffet han var. Carlsen vant etter et vedvarende press, som inderen til slutt bukket under for. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer

- En ting er at Anand ligger under, en annen ting er at Magnus spiller så bra. Han er på sitt beste. Anand har imidlertid slått tilbake i VM-kamper før, så jeg vil ikke avskrive ham enda. Jeg vil tippe det er rundt ti prosent sjanse for at han kan komme komme tilbake, sier Grønn til Dagbladet.