- Dette fortjente Fredrik

Berglund scoret sitt sjette mål på en uke. Gjorde ære på en gjestende Alanzinho.

MATCHVINNER: Fredrik Berglund fortsatte lørdag der han slapp sist, han ga Stabæk 1-0 og 2-0 ledelse under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Viking på Telenor arena på Fornebu lørdag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
MATCHVINNER: Fredrik Berglund fortsatte lørdag der han slapp sist, han ga Stabæk 1-0 og 2-0 ledelse under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Viking på Telenor arena på Fornebu lørdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

FORNEBU (Dagbladet.no): Stabæk — Viking 2-0.

- Det er godt å være tilbake i Norge. Jeg savner dere alle, sa tidligere Stabæk-spiller Alanzinho da han ble innlemmet i Stabæks Hall of Fame i pausen av dagens kamp mot Viking.

- Jeg vil aldri glemme Stabæk, tilla den nåværende Trabzonspor-spilleren, til stor applaus.

Samtlige Stabæk-supportere på Fornebu ville nok heller ha sett den lille ballmagikeren med drakt og shorts enn knebukser og genser i kveld.

Men takket være Fredrik Berglund — som nå har scoret seks mål på to kamper — så kunne Alanzinho juble for seier sammen med de andre Stabæk-supporterne.

- Dette fortjener Fredrik. Han har spilt bra i mange kamper og har hatt mange baller i stolpen og tverligger, så da er det naturlig at det blir stolpe inn til slutt, sier Stabæk-trener Jan Jönsson til TV2 etter kampen.

Dessuten kunne han glede seg over at Stabæk omsider fant seg sjøl såpass at den forestående Champions League-kvalifiseringen kan bli en hyggelig opplevelse sett med norske øyne.

Stabæk slurvet fra start
Regjerende seriemester Stabæk maktet aldri å slå Viking i gullsesongen i fjor. Da ble det 0-0 i Bærum og 4-1 til Viking i Stavanger.

Viking kom også best i gang på Fornebu i kveld. Stabæk, som skal ut i Champions League-kvalik på onsdag, var altfor upresise til å få til noe som helst i starten.

- 1.omgang var veldig bra. Stabæk hadde ingen sjanser, mens vi hadde to-tre gode muligheter. 2.omgang var skuffende, og vi ga dem for mye rom, sa Uwe Rösler etter kampen.

Kampens første store sjanse kom etter seks minutter spill, da Viking fikk slått inn fra venstre etter et flott oppbygd angrep i midten. Peter Ijeh headet hardt ned fra kort hold, men landslagskeeper Jon Knudsen var raskt nede og avverget.

Samtidig var Stabæk og Daniel Nannskog hele tida farlige på kontringer, mot et Viking-lag som sendte mange folk i angrep hver gang mulighetene bød seg.

Forbanna Nannskog
Dette skapte blant annet en pussig situasjon etter 20 minutters spill. Knudsen fomlet og mistet ballen i egen femmeter, men fikk kontroll og insisterte på å avklare sjøl.

Den ble til en langpasning til Nannskog. Bakromsballen var av første klasse, men den svenske storscoreren ble avblåst for offside — til spissens enorme irritasjon.

Fem minutter seinere var det Alexander Ødegaards tur til å være forbanna, fordi han mente seg snytt for et frispark på grensa til Stabæks sekstenmeter.

Angriperen hadde gjort alt riktig opp venstrekanten og inn mot midten i forkant av situasjonen, men somlet så for lenge, snublet i sine egne bein, kom ut av balanse og skjøt langt utafor. Sånn rant den flotte muligheten ut i kunstgresset på Fornebu.

Protestene mot dommeren kunne Ødegaard også ha spart seg.

Farlig Stabæk-frispark
Like etterpå — etter en halvtimes spill - skapte Stabæk sin første virkelige farlighet, symptomatisk nok på et frispark. Daigo Kobayashi skjøt like til høyre for Thomas Myhres høyre stang. Keeperen hadde ikke kontroll.

Frisparket ble fulgt opp av det første kombinasjonsspillet som kunne ligne det europeiske nivået som Stabæk må opp på før onsdagens mesterligamøte med Tirana i Albania.

Det hadde kanskje onsdagens firemålsscorer (mot Lillestrøm i cupen) skjønt, for fem minutter før pause sparket Fredrik Berglund i gang en god Stabæk-innspurt med et godt raid og like godt skudd. Myhre kastet seg og fikk avverget farligheten.

Dette var noe av det siste som skjedde i den første omgangen, og en flott Myhre-redning var også noe av det første som skjedde etter hvilen.

Skjønt fantastisk er kanskje ikke å ta hardt nok i. Refleksredningen på Nannskogs harde skudd viste hvorfor Myhre en gang var Norges førstevalg på landslaget.

Endelig Stabæk-uttelling
Jan Jönssons pauseprat hadde helt tydelig fungert, for Stabæk framsto helt annerledes i andre omgang. Det skyldtes særlig en mann: Fredrik Berglund.

I løpet av seks minutter satte han inn to mål — hans femte og sjette på de to siste kampene — og det avgjorde i realiteten kampen.

• Først forlenget han et Kobayashi-innlegg med hodet og i nettmaskene i det 53. spilleminutt.

• I det 59. minutt utnyttet han så markeringssvikt i Viking-forsvaret til å banke inn 2-0-målet fra kort hold, etter en pasning fra Vegar Hedenstad.

- Stabæk fortjente seieren. Vi ble strukket for mye ut i leddene. Vi ble tappet for energi og klarte ikke å komme oppi, sier Rösler.

- Det tok seg opp i slutten av første omgang, og andre omgang er totalt vår. Vi er veldig fornøyde med at vi har funnet stabilteten og selvtilliten. Vi kan gjøre lagendringer, og de som kommer inn gjør en fullvoksen jobb. Det er veldig gøy, sier Jönsson til TV2 etter kampen.

Deretter fulgte en Stabæk-kanonade, som blant annet inkluderte flere gode muligheter for Berglund til å legge på sin allerede velfylte scoringskonto denne uka.

Spill i Alanzinhos ånd
Viking skjønte helt tydelig ikke hva som traff dem. Stavangerlaget fikk mer enn nok med å få ballen unna.

Plutselig satt Stabæks kjappe kortpasningsspill som det skal, og som det gjorde da Alanzinho herjet i Tippeligaen forrige sesong.

Samt, ikke minst: som det må gjøre i europacupen framover.

Avslutningen på kampen ble preget av et Viking som forsøkte, men ikke fikk til det de prøvde på.

Brent straffespark
Stabæk byttet på sin side ut Berglund og tok foten litt av gasspedalen. Likevel fortsatte de å framstå som det beste laget.

Espen Hoff holdt for eksempel på å sette et fantastisk langskudd i høyre kryss fra 20 meter åtte minutter før slutt.

Minuttet etterpå fikk Stabæk straffe, som Nannskog utnyttet svakt. Myhre reddet, før Pontus Farnerud presterte å sette returen over mål alene med liggende keeper.

Helt på tampen av kampen vartet så Myhre opp med nok en feberredning, på et godt skudd fra en Espen Hoff i god posisjon.

- Thomas Myhre var strålende i dag. I dag viser han hvorfor vi hentet ham til klubben, forteller Uwe Rösler.

Men Alanzinho kan uansett reise fornøyd hjem til Tyrkia, vel vitende om at hans gamle lagkamerater akkurat nå ser ut som et lag som kan ha noe i Europa å gjøre.

HJEMLIGE TRAKTER: En smilende Alanzinho var hjerteliog tilstede og en populær gjest under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Viking på Telenor arena på Fornebu lørdag kveld.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HJEMLIGE TRAKTER: En smilende Alanzinho var hjerteliog tilstede og en populær gjest under eliteseriekampen i fotball mellom Stabæk og Viking på Telenor arena på Fornebu lørdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
TUNG KVELD: Vikings trener Uwe Rösler fikk se et tafatt Viking-lag mot Stabæk.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TUNG KVELD: Vikings trener Uwe Rösler fikk se et tafatt Viking-lag mot Stabæk. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer