Dette fryktede spranget har tatt livet av 24 hester. Likevel strømmer folk til for å se

Forbudt å øve.

LIVSFARLIG: Hester og jockeyer i aksjon over det fryktede Taxisov prikop-hinderet i Velka Pardubicka-rittet. Spranget har kostet 24 hester livet siden oppstarten i 1874. Foto: Michal Novotny / NYT / NTB Scanpix
LIVSFARLIG: Hester og jockeyer i aksjon over det fryktede Taxisov prikop-hinderet i Velka Pardubicka-rittet. Spranget har kostet 24 hester livet siden oppstarten i 1874. Foto: Michal Novotny / NYT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I helgen gikk det prestisjetunge Velka Pardubicka-rittet av stabelen i Tsjekkia, akkurat som det har gjort nesten hvert eneste år siden oppstarten i 1874.

Et ritt hvis sagnomsuste rykte kan tilskrives én eneste ting.

Det fryktede Taxisuv prikop-hinderet.

24 mistet livet I løpet av de 140 årene siden rittets oppstart, har det aktuelle hoppet kostet så mange som 24 hester livet. Kanskje er det nettopp denne dramatikken og forventningen om dramatikk som trekker folk til banen en liten time utenfor Praha.

Noe av grunnen til at hoppet er så krevende, er at det ikke er tillatt å trene på det. Det blir bare brukt i konkurransesammenheng.

Rittet består av til sammen 31 hopp, og går over nesten sju kilometer, og i løpet av de 124 gjennomføringene har det aldri vært et løp hvor alle hestene fullførte.

I fjor kom bare 6 av de 20 startende til mål, mens 17 av 22 kom seg helskinnet gjennom løypa i årets ritt.

Hinderet er oppkalt etter en prins som på 1800-tallet overbeviste de som var ansvarlig for arrangementet om å beholde Taxisuv prikop, selv om det allerede da var fryktet.

Brukte det som trekkplaster Heller ikke helgas ritt gikk uten dødsfall. New York Times var til stede på arrangementet, og skriver at ei brun hoppe ved navn Zulejka måtte avlives etter et stygt fall på det beryktede hinderet.

En annen hest, Tammy'n Classy, måtte avlives på tilsvarende vis etter et fall på et annet hinder.

Men dødsfallene virker altså ikke å skremme vekk tilskuerne. Snarere tvert imot, og på 1990-tallet gikk arrangørene så langt som å reklamere for rittet med at de frammøtte «kanskje kan få se hester dø».

Dette utløste naturlig nok protester fra en rekke dyrevernorganisasjoner. I 1992 stormet aktivister banen for å hindre at løpet ble gjennomført, men de lyktes bare med å utsette starten.