Bjørgen vant i Ruka

«Dette går ikke,» tenkte Bjørgen i første bakke. Så parkerte hun alle

Etter fredagens skuffende sprint, slo de norske jentene tilbake. Det ble en spennende sekundstrid mellom Marit Bjørgen og svenske Charlotte Kalla.

SEKUNDSTRID: Marit Bjørgen slo Charlotte Kalla med 17 sekunder i mål. Men underveis var det en skikkelig duell mellom de to. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SEKUNDSTRID: Marit Bjørgen slo Charlotte Kalla med 17 sekunder i mål. Men underveis var det en skikkelig duell mellom de to. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble en sjokkerende start på verdenscupsesongen for langrennsjentene fredag, da en smørebom sendte flere av de største norske stjernene ut etter prologen på sprinten.

I dag var det tid for revansje, selv om null grader nok en gang gjorde smøreforholdene vanskelig.

Det så lenge ut til at Charlotte Kalla skulle sette en støkk i de norske jentene igjen da hun åpnet distansen forrykende. Men mens hun tapte, økte Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg underveis i løpet.

Men det ble likevel en sekundstrid mellom Kalla og Bjørgen. Etter en fenomenal avslutning, var det Bjørgen som var raskest av alle på 10 kilometeren i Ruka.

- Hun viser alle hvem som er dronninga, kommenterte NRK-ekspert Fredrik Aukland.

- Det var vanskelig føre, det må jeg si. Opp den første kneika tenkte jeg at «dette går ikke». Men så fikk jeg jo positive sekunderinger. Jeg synes jeg avsluttet veldig bra, sier Bjørgen til NRK.

10 km klassisk

1) Marit Bjørgen, Norge 25.07,6, 2) Charlotte Kalla, Sverige 0.17,0, 3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge 0.17,8, 4) Heidi Weng, Norge 0.34,0, 5) Teresa Stadlober, Østerrike 0.36,4, 6) Ragnhild Haga, Norge 0.38,2, 7) Natalia Neprjaeva, Russland 0.42,8, 8) Stina Nilsson, Sverige 0.46,1, 9) Anastasia Sedova, Russland 0.53,4, 10) Jessica Diggins, USA 1.03,9,

Øvrige norske: 11) Mari Eide, 1.04,7 21) Kathrine Harsem, 1,20,9, 25) Maiken Caspersen Falla, 1,26,0, 39) Silje Øyre Slind, 1,55,7, 44) Anna Svendsen, 2,06, 49) Tiril Udnes Weng, 2,15,2.

PALLEN: Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bildbyrån
PALLEN: Charlotte Kalla, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg. Foto: Bildbyrån Vis mer

Rolig åpning

Marit Bjørgen åpnet sterkest av de norske, og la seg jevnt i tet på de to første passeringene. Men Charlotte Kalla tok ledelsen på åpningspunktet, og fortsatte øke til 3.1 kilometer - da var hun hele 11 sekunder foran Bjørgen på andreplass.

Men da satte Bjørgen inn et gir til. Ved 6.2 kilometer var differensen nede i 0.6 sekunder. Ved 8.1 var den svenske jenta ett sekund bak.

I mål var hun hele 17 sekunder bak Bjørgen. Dermed er forspranget foran søndagens jaktstart bare tre små sekunder for Kalla.

Det var sesongens første verdenscupseier for Bjørgen, og den 82. i karrieren.

Ingvild Flugstad Østberg var fryktelig skuffet etter fredagens sprint, og leverte en meget solid 10 kilometer lørdag, der hun bare økte og økte. Dermed ble det til slutt en tredjeplass på Gjøvik-jenta.

- Jeg er strålende fornøyd. Jeg har det med å bli litt revansjesugen hvis jeg får en i trynet, og da begynner man jo å gruble og lure på hvorfor. Smørerne tok jo på seg litt ansvar, og jeg håpet det var mye på grunn av det, sier Østberg til NRK.

I FORM: Ingvild Flugstad Østberg endte på en tredjeplass i Ruka. Foto: Bildbyrån
I FORM: Ingvild Flugstad Østberg endte på en tredjeplass i Ruka. Foto: Bildbyrån Vis mer

Dårlig start

Heidi Weng ble nummer fire, og Ragnhild Haga nummer seks.

Fredagen ble skuffende for langrennsjentene, som i så mange år har dominert helt i toppen i internasjonal langrenn. Både Heidi Weng, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg ble slått ut i prologen.

Kathrine Harsem ble beste norske kvinne på en femteplass.

Rennene i Kuusamo er en såkalt minitour, det vil si at resultatene står seg gjennom helga, og at sekundene tapt fredag må hentes inn for de norske jentene. Foran lørdagens renn lå Bjørgen 40 sekunder bak teten, og 20 sekunder bak svenske Kalla.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer