Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM i skiskyting:

Dette gir håp om ny norsk VM-sensasjon

Totalendring på været i VM-byen før kvinnenes stafett.

SNØFALL: Slik ser det ut på skiskytterarenaen i Hochfilzen i timene før VM-stafetten for kvinnene. Det har vært strålende sol så langt i VM, men i dag laver snøen ned. Foto: Fredrik Ø. Sandberg
SNØFALL: Slik ser det ut på skiskytterarenaen i Hochfilzen i timene før VM-stafetten for kvinnene. Det har vært strålende sol så langt i VM, men i dag laver snøen ned. Foto: Fredrik Ø. Sandberg Vis mer
  • VM-stafett, kvinner, kl.14.45

HOCHFILZEN (Dagbladet): Det har vært drømmevær, strålende sol og opphold under hele VM i Østerrike, men fredag morgen våknet skiskytterne opp til kraftig snøfall.

I timene før kvinnestafetten laver det ned snø i store mengder på VM-arenaen. Det betyr et helt annet føre og mer krevende løyper. Og det innebærer at skismørere og skitestere må starte helt fra scratch.

FORDEL: Morten Aa Djupvik, idrettssjef for skiskytterne, mener snøen kan være en norsk fordel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORDEL: Morten Aa Djupvik, idrettssjef for skiskytterne, mener snøen kan være en norsk fordel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Nesten alle erfaringer fra snø og føre fra tidligere i VM må kastes i søpla.

Og nettopp det kan være en fordel for Norges kvinner, som har hatt et svakt VM.

- Ja, vi må være så ærlig å si at dette kan være en fordel for oss. Vi må vri alt til vår fordel. Dette er godt norsk vintervær, sier Morten Aa Djupvik, idrettssjef i skiskytterforbundet, til Dagbladet inne på skiskytterarenaen i Hochfilzen mens snøen daler ned.

Ikke problem

De norske kvinnene tok et overraskende VM-gull på stafetten i Oslo for ett år siden. Følger de opp suksessen i ettermiddag, vil det være en liten VM-sensasjon etter et skuffende mesterskap så langt.

- Hva betyr snøen for dere?

- Dette betyr det samme som for alle lagene. Føret forandrer seg. Det betyr at smørerene må teste mer og dette er forhold vi ikke har hatt. Fram til nå har forholdene vært ganske like. Nå er det mer usikkert, fortsetter det å snø? Kommer det regn? Dette er ikke et problem, men det blir noe nytt i VM, sier Djupvik.

- Smørerne må begynne helt på nytt?

- Ja, tidligere i VM har det vært kaldt på natta og klart på dagen. Slik har det vært hver dag. Snøen som kommer nå blir liggende som et lite lag med lim. Jentene har ikke fått ut sitt potensial og kanskje det snur i dag. På dagens stafett blir det tungt å gå fra i starten, sier Djupvik.

Dagbladet får opplyst fra landslagsledelsen at de mest aktive testerne kommer til å gå nærmere fem mil på ski for å teste alle typer varianter av sliper og glid.

STAFETT-KLARE: Hilde Fenne, Marte Olsbu og Kaia Wøien Nicolaisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
STAFETT-KLARE: Hilde Fenne, Marte Olsbu og Kaia Wøien Nicolaisen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Eckhoff frisk

Det er Kaia Wøien Nicolaisen, Hilde Fenne, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu som går dagens stafett for Norge.

Eckhoff var småsyk i går, men er hundre prosent klar til dagens renn.

- Ja, alle er helt friske, sier Djupvik til Dagbladet.

De norske skiskytterjentene har hatt et mildt sagt svakt VM. Eckhoffs 13. plass på sprinten er den beste plasseringen. Nedturen toppet seg på 15-kilometeren der Eckhoff igjen ble beste norske på 39. plass. Ikke på noen distanser så langt har de norske jentene vært i nærheten av å kjempe om medaljer.

Det kan snu i dag - etter gode minner fra stafett i verdenscupen denne sesongen og VM-gull fra stafetten i Oslo for ett år siden.

- Vi må ha det gøy og vi er jo gode på stafett. Vi må gjøre det enkelt, sier Kaia Wøien Nicolaisen til Dagbladet.

- Før VM-gullet på stafetten i fjor var vi bestemte. Vi må ha den samme innstillingen. Det er første liggende skytingen som er nøkkelen min, sier Marte Olsbu til Dagbladet.

- Vi prøver å bygge hverandre opp og har gode minner fra stafett fra tidligere i år, sier Hilde Fenne til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling