Dette gir Kristoff hodebry foran sykkel-VM

- Helt på grensen, mener Team Kristoff.

FYSIOLOGISK MULIG? Alexander Kristoff har naturlovene mot seg mot lettere ryttere i bakkene under VM. Det bekymrer Team Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO
FYSIOLOGISK MULIG? Alexander Kristoff har naturlovene mot seg mot lettere ryttere i bakkene under VM. Det bekymrer Team Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NOVis mer

(procycling.no): Etter 14 seirer (halvparten av dem i Norge) har ingen ryttere flere enn Alexander Kristoff denne sesongen.

Den hittil siste kom under Vattenfall Cyclassics i helgen:

- Jeg skjønner det nesten ikke helt selv. Det er over all forventning. Nå smeller jeg inn seier på seier, det er nesten så jeg blir skuffet om jeg ikke vinner, sier Alexander Kristoff til procycling.no.

- Men det kommer ikke alltid til å være slik. Man får nyte det som lenge det varer, er han kjapp med å legge til.

Holder formen inn til VM? Allerede neste helg kan nordmannen ta årets 15. seier. Da venter GP Plouay i Frankrike.

Samtidig eksisterer en usikkerhet på om han klarer å opprettholde god form til VM-fellesstarten i Ponferrada den 28. september.

 - Jeg visste at jeg var i bra form nå. Det merket jeg under Arctic Race. Formen er bra, men det er lenge til VM. Jeg er spent på om jeg klarer å holde det vedlike i én måned til, sier den ene delen av Team Kristoff.

Den andre er uenig:

- Ofte snakkes det om form, men det er mer en refleksjon av hans fysiske nivå. Er du 1.80 høy, så er du 1.80 høy. Tidligere klaget man på Alexander fordi han «bare» ble topp 10, så ble han topp 5 og nå er han topp 3, eller vinner. Han er stabil, og det er der det fysiske nivået hans ligger. Det er ikke store svingninger i prestasjonene, påpeker stefar og trener Stein Ørn overfor procycling.no.

- Det ser ganske tøft ut Man bør ikke forskuttere noe som helst i sykkelsporten, men at Kristoff en dag skulle vinne i Hamburg, var Team Kristoff relativt trygge på.

• Les også: Kristoff overrasket etter triumf i Hamburg

VM-løypa i Ponferrada, med rundt regnet 4.284 høydemeter underveis, er noe helt annet:

- Jeg har sett på profilene og de bakkene ser ganske tøffe ut. Med tanke på volumet av høydemeter, ser det i hardeste laget ut. Men det vet man ikke før man har sett selve bakken, sier Kristoff.

- Hva tenker du helt oppriktig om VM nå?

- Jeg reiser ikke ned på ferie. Jeg har lyst til å gjøre det bra, men må se an formen også. Slik det er nå, reiser jeg med håp om å vinne.

Han åpner for å gi muligheten til andre dersom det blir for tøft for ham selv:

- Slik vi har prestert så langt i år, er det meg det skal kjøres for. De andre har ikke kjørt på nivået som kreves for å vinne et VM, uansett løype. Jeg reiser dit med tanke på at jeg skal være kaptein, men hvis løypa er altfor hard kan vi kjøre for noen andre, og da blir det sannsynligvis Lars Petter.

Flere høydemeter enn Firenze I fjor satset ikke Kristoff på mesterskapet i Firenze. Da pådro han seg lungebetennelse i etterkant av Tour de France, men det gikk også litt på løypeprofilene.

Totalt dreide det som 3.300 høydemeter. Utfordringene var Fiesole (4,3 kilometer á 5,2 prosent, maksimalt 9) og Via Salvati (600 meter a 10,2 prosent, maksimalt 16).

I Ponferrada dreier det seg om Cofederación som stiger 5,2 kilometer med 3,3 prosent stigning i snitt (maksimalt 8,7) og Mirador: 1,14 kilometer med 5,5 prosent i snitt (maksimalt 10.7).

Du finner VM-profilene her!

Toner ned Norges muligheter Det er også en betydelig forskjell i at man kjørte en transportetappe på 106 kilometer mellom Lucca og Firenze, mens man i Spania kun kjører 14 runder á 18,2 kilometer.

Totalt gir det 254,8 kilometer mot 272 i Firenze.

- Det er flere antall høydemeter i Ponferrada, men det er fordelt på en litt jevnere måte. I Firenze dreide det meste seg om de to bakkene på de avsluttende rundene, sier landslagssjef Stig Kristiansen til procycling.no.

• Les også: Sjekk hvor mange VM-plasser Norge får

Stein Ørn er uansett bekymret for at volumet skal bli for stort for 27-åringen han har treneransvar for i hverdagen.

- Ulempen for oss er at antallet høydemeter er ganske stort. Det ligger en fysiologisk utfordring i at han må frakte sin egen kroppsvekt opp de bakkene. Det er et faktum vi ikke kommer oss unna. Fysisk sett er det helt på kanten om han klarer dette, mener Ørn.

- Hvem holder du som favoritt i en slik løype?

- Dette vipper nok i retning av ryttere som går bra i bakker, så det bør passe Peter Sagan veldig bra. Trolig må man være litt lettere og ha lavere kroppsvekt enn Alex.

- Han kommer til å kjøre VM med ambisjoner, men ikke ambisjoner om toppresultater. Jeg må nok skuffe folk som hausser opp muligheten for en god, norsk plassering. Jeg er ikke så sikker på det selv. Ligger ting til rette for Alexander, vil han levere på nivået han makter. Han drar ikke dit bare for å stille opp, men dette er på grensen av hva han kan tåle.

PS! VM i Ponferrada sykles mellom 20. og 28. september. Mesterskapet avsluttes med fellesstart for herrer elite.
 
Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

EN ANNEN NORSK MULIGHET: Lars Petter Nordhaug har vist at han har nivået inne denne sesongen, og han går mye bedre i bakker enn Alexander Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO
EN ANNEN NORSK MULIGHET: Lars Petter Nordhaug har vist at han har nivået inne denne sesongen, og han går mye bedre i bakker enn Alexander Kristoff. FOTO: Kristoffer Øverli Andersen, WWW.PROCYCLING.NO Vis mer