FØRSTEREISGUTT: Magnus Wolff Eikrem er blant ferskingene Drillo har tatt med seg på turen til Thailand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FØRSTEREISGUTT: Magnus Wolff Eikrem er blant ferskingene Drillo har tatt med seg på turen til Thailand. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Dette gir spillerne voldsom inspirasjon

Drillo tar med helt ferskt landslag til Thailand.

Nyttårsforsettene er fortsatt så ferske at få har rukket å bryte dem. Allerede onsdag reiste landslaget i fotball ut i verden.

Tradisjonen med vinterturer er gjenopptatt, til forundring for noen og glede for andre.

- Jeg har alltid syntes at disse turene er viktige, og nå er de trolig viktigere enn noensinne, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NTB.

Han reiste onsdag med landslaget til King's Cup i Bangkok, der tre offisielle landskamper venter og 14 spillere kan få sin landslagsdebut.

Det er blitt færre og færre landslagstiltak de siste årene. Klubbturneringer legger beslag på stadig flere datoer, og Semb mener det er viktig at Norge etter fem års pause har tatt opp igjen tradisjonen med å sende hjemlige talenter på landslagstur i vintermånedene.

- Så er det alltid noen som er litt skeptiske og mener at dette er for tidlig til å spille landskamper. Det er for så vidt rett, men det er det eneste tidspunkt hvor det er mulig. Etterpå starter klubbenes treningsleirer og turneringer, og da går det ikke, sier Semb, som mener at ikke bare landslaget, men spillerne og deres klubber profitterer på tiltaket.

- For spillerne gir dette voldsom inspirasjon til å vise seg fram på øverste nivå. Det er mitt inntrykk etter å ha snakket med alle som er med. Erfaringsmessig vil en, to eller tre spillere melde seg på i kampen om landslagsplass også når vi kan velge mellom alle, sier Semb.

Han sier at det var lite motstand fra klubbene mot vinterens tur, og bare ett forfall i en tropp som ble tatt ut i begynnelsen av desember bekrefter langt på vei det inntrykket.

Godt utbytte Drillo var på vintertur med hjemlige spillere de sju første årene han ledet Norges landslag, og spillere som debuterte på slike turer var blant andre Erik Mykland (i Tunisia), Frank Strandli (i Egypt), Alf-Inge Håland (i USA), Frode Olsen (på Kypros), Ole Gunnar Solskjær og Claus Eftevaag (på Jamaica), Christer Basma (i Trinidad og Tobago), André Bergdølmo og Erik Hoftun (i Australia).

Solskjær scoret i debuten. Verken Tore André Flo eller John Carew debuterte på vinterturer, men begge scoret sitt første landslagsmål på slike turer: Flo i Port of Spain i 1995, Carew i Umm-al-Fahem i 1999.

Semb fortsatte tradisjonen og var på tur med hjemlige spillere i alle sine fem vintere som landslagssjef. Blant dem som debuterte var Eirik Bakke (i Israel), John Arne Riise (i Spania), Fredrik Winsnes (i Hongkong) og Frode Kippe (i Oman). Dessuten fikk Brede Hangeland sin første kamp for Norges voksenlandslag og storspilte da Danmark ble slått i en uoffisiell kamp i København i 2002. Samme høst fikk han sin ordentlige landslagsdebut.

Hareide fikk superstart
Åge Hareide innledet sin landslagsjobb med vintertur til Østen i 2004 med feiende flott spill og 11-3 på tre kamper, selv om hele ni mann debuterte. Daniel Braaten og Jon Inge Høiland er de to som har bidratt mest på landslaget siden.

Året etter ga Hareide debut til sju nye i Kuwait, Bahrain og Jordan, hvorav Jarl André Storbæk ble den fremste bidragsyteren for Norge. Etter en forfallsfest av en California-tur i 2006, hvor Henning Hauger og Petter Vaagan Moen var blant de sju debutantene, sa Hareide stopp etter 0-5-ydmykelsen mot USA. Til glede for Norsk Toppfotball og klubbene la han ligalandslaget på is. (©NTB)