Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette gjør at det koker over i Sverige

Kvinneundertrykkelse slår ut Zlatan.

INGEN DAMER TAKK. På tribunen i Iran er det ingen damer. I morgen møtes Sverige og Iran på Friends arena i Stockholm. Det vekker følelser. Foto: AP.
INGEN DAMER TAKK. På tribunen i Iran er det ingen damer. I morgen møtes Sverige og Iran på Friends arena i Stockholm. Det vekker følelser. Foto: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Finner du feilen på bildet over?

Svaret finner du nederst i denne artikkelen.

Det koker over i Sverige før landskampen mot Iran i Stockholm i morgen.

Ikke så mye på grunn av det sportslige. Og det er sjelden at Zlatan Ibrahimovic blir satt i skyggen.

Men det kom faktisk ikke et eneste spørsmål om superstjernen i løpet av mandagens pressekonferanse.

Mandag var det menneskerettighetene som feide fotballstjernene av banen.

Når Iran er motstander, settes det politiske på dagsorden.

UVESENTLIG. For en gangs skyld stiller Zlatan i andre rekke, når det er landskamp. Her er han i aksjon mot Moldova i forrige uke. Foto: AFP
UVESENTLIG. For en gangs skyld stiller Zlatan i andre rekke, når det er landskamp. Her er han i aksjon mot Moldova i forrige uke. Foto: AFP Vis mer

Et land som kritiseres for brudd på menneskerettighetene, tortur, kvinneundertrykkelse. Og ikke minst frykter den vestlige verden at Iran skal bli en ny trussel som atommakt.

Det vekker følelser.

Oppfordrer til boikott Svensk/iranere har forfattet et brev som oppfordrer til boikott og aller helst at hele kampen avblåses.

Brevet er gjengitt i SVT.

Landslagssjef Erik Hamrén har fått kjørt seg.

Han innledet mandagens pressekonferanse slik:

«Jeg sier det en gang for alle. Jeg er i mot alle former for undertrykkelse. All vold uansett om det er menn, kvinner eller barn i Iran, Sverige eller noe annet land forøvrig. Der har dere min innledning.»

Det illustrerer hvordan de siste dagene har vært for ham.

HOGGESTABBE. Landslagssjef Erik Hamrén har fått urettmessig mye kritikk for valget av landslagsmotstander.  Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
HOGGESTABBE. Landslagssjef Erik Hamrén har fått urettmessig mye kritikk for valget av landslagsmotstander. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Landslagssjefen har vært hoggestabbe for valget av motstander til vennskapskampen tirsdag. Selv om han er temmelig uskyldig, i det det ikke er Hamrén selv som står for valget av motstandere til det svenske landslaget.

Forbundet brøt inn Hamrén ble stilt til veggs nok en gang med et spørsmål fra P4 om hvordan han ser på de menneskelige rettighetene.

Da brøt den svenske pressesjefen inn tvert og henviste til generalsekretær Håkan Sjöstrand i det svenske fotballforbundet.

Hamrén slapp ikke unna, men fikk samme spørsmål igjen. Da henviste også han til øverste hold.

Sportsbladet spurte landslagssjefen:

- Hvor går grensen mellom politikk og ikke politikk?

Hamrén svarte uten riktig å svare på spørsmålet:

- Jeg oppfatter det som et politisk spørsmål og ikke et menneskelig spørsmål.

Søndag gikk fotballforbundets leder Karl-Erik Nilsson ut i Sportsbladet og kunngjorde at Hamrén blir behandlet urettferdig av pressen, da motstandere blir bestemt av forbundet.

Det koker Så fikk Hamrén endelig et utenomsportslig spørsmål som han satte pris på, da han ble spurt om hva han synes om at iranske kvinner får anledning til å se kampen.

- Det er fantastisk! Jeg og spillerne skrev autografer og tok bilder med flere iranske supportere i går, svarte Erik Hamrén.

Det koker over.

Men ikke så mye på grunn av motstanden til Sverige i morgen.

Det koker over på grunn av motstanderen.

På tribunen i Iran er det ingen kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!