SEIERSVANT GJENG: Katjusja og kaptein Alexander Kristoff (til høyre har fått mye å juble for i 2015. Her får nordmannen gratulasjoner etter gårsdagens GP Ouest France-Plouay. Foto:  Foto: FL (©TDWSport.com)
SEIERSVANT GJENG: Katjusja og kaptein Alexander Kristoff (til høyre har fått mye å juble for i 2015. Her får nordmannen gratulasjoner etter gårsdagens GP Ouest France-Plouay. Foto: Foto: FL (©TDWSport.com)Vis mer

Dette gjør Kristoffs lag til verdens beste

- Det er stort for alle sykkellag.

(procycling.no): Katjusja er oppe på førsteplass på den siste verdenstourrankingen for lag hos Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Etter mandagens oppdatering har det russiske storlaget passert de største rivalene og inntatt den absolutte toppen.

Og den største bidragsyteren til dette er norsk.

Med seieren i GP Ouest France-Plouay er Alexander Kristoff oppe i 403 poeng på verdenstouren totalt denne sesongen. Det er fjerde best av samtlige ryttere, og kun slått av La Flèche Wallone- og Liège-Bastogne-Liége-vinneren Alejandro Valverde, Tour de France-mester Chris Froome og Giro d'Italia-triumfator Alberto Contador.

Med en slik sum har han også overgått seg selv fra fjorårssesongen, da det ble 321 poeng på det øverste nivået. Søndagens triumf var årets fjerde i et verdenstourritt for Kristoff, like mange som han klarte i 2014.

Prestasjonene denne sesongen har dog vært jevnere, og har dessuten ført til utrolige 20 proffseire totalt sett.

- Helt unikt
- Det er jo et stykke norsk sykelhistorie det han presterer. Han har vunnet 20 ganger på en sesong, og der en god del av dem har vært på øverste hylle. Han har helt fantastiske resultater, og det er noe helt unikt i norsk sammenheng. Bare seieren i går og andreplassen i Hamburg er nok til å redde en sesong for mange, sier NRKs sykkelekspert Dag Erik Pedersen til procycling.no.

Den tidligere sykkelproffen sammenligner Kristoffs prestasjoner med noe alle utøvere sikter mot i en annen idrett han følger tett.

- Det blir som en skiskytter skulle komme inn på standplass og skyte fem treff hver gang. Så godt presterer Kristoff. 

• Les mer: Kristoff viste strålende VM-form

Sammen med poengene fra andreplassen i Vattenfall Cyclassics, har Kristoff egenhedig samlet 140 poeng på det øverste internasjonale nivået på bare en uke. Dette er også gode nyheter med tanke på Norges sjanser til å fa kvalifisert ryttere til neste års OL i Rio de Janeiro. Ingen av de andre norske verdenstourproffene har kapret poeng i år.

Bedre enn trippelvinner
Med 80 nye UCI-poeng fra GP Ouest France-Plouay rykker Kristoff også ifra den andre store rytteren i Katjusja, Joaquim Rodríguez. Sistnevnte har vunnet verdenstouren sammnelagt så mye som tre ganger tidligere, i 2010, 2012 og 2013.
 
Avstanden dem i mellom økte fra ett til 81 poeng på denne ukas UCI-ranking. Også ryttere som Simon Spilak og Ilnur Zakarin har solid poengfangst for Katjusja denne sesongen.

Kristoffs siste poeng sørget for å løfte den russiske arbeidsgiveren hans fra tredjeplass og helt opp på toppen av tilsvarende ranking for lagene på verdenstouren.

Katjusja topper denne oversikten med 1270 poeng. Chris Froomes Team Sky følger nærmest med 1246, poeng mens Alejandro Valverde og Movistar har 1242.

- Det er klar Katjsusja ser betydningen av å ha en som Alexander i laget. En sånn rytter, en mann som tar så mye poeng i andre ritt enn Rodríguez, har de vært ute etter i årevis, påpeker Dag Erik Pedersen.

Prestisjefylt
Han er ikke i tvil om at det betyr veldig mye for storlagene å være årets beste på verdenstouren.

- Hvis du blir årets beste sykkellag, så vil dette være viktig for alle lag. Det er mye prestisje i det, og det noe som henger veldig høyt. For alle lagene på verdenstouren er det en drøm å vinne den konkurransen. Det er jo en fantastisk prestasjon, og det handler ikke bare om å vinne ett løp. Det betyr at laget har prestert best gjennom hele sesongen, understreker Pedersen.  

Ryttere som Rodríguez, Valverde og Froome sykler for tida i Vuelta a España og kommer trolig til å øke poengantallet sitt betydelig når rankingen oppdateres om to uker.

Det spanske treukersrittet er ferdig 13. september.

For Alexander Kristoff gjenstår de canadiske verdenstourritene GP Cycliste de Québec og GP Cycliste de Montréal før VM-fellesstarten i amerikanske Richmond 27. september.

Hele verdenstourrankingen kan du se her.

PS: Katjusja står i fare for å miste de 80 poengene Luca Paolini sikret seg ved å vinne Gent-Wevelgem i vår. Italieneren testet positivt for kokain under Tour de France. Han risikerer dopingutestengelse dersom han blir dømt.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.