BLE SLÅTT I SPURTEN: Petter Northug var uimotståelig i diagnolgang i den siste, lange motbakken, men ble innhentet av Russlands Nikita Kriukov på oppløpet. Foto:   (AP Photo/Lehtikuva/Vesa Moilanen)
BLE SLÅTT I SPURTEN: Petter Northug var uimotståelig i diagnolgang i den siste, lange motbakken, men ble innhentet av Russlands Nikita Kriukov på oppløpet. Foto: (AP Photo/Lehtikuva/Vesa Moilanen)Vis mer

- Dette gjør Petter aldri igjen

Men sprinttreneren har aldri sett Northug bedre.

Sprinttrener Ulf Morten Aune skrøt uhemmet av Petter Northug (26) etter fredagens sprint i Kuusamo.

Riktignok ble Northug overraskende slått av russeren Nikita Krijukov (regjerende OL-mester i klassisk sprint) på oppløpet. Det var ikke helt etter planen.

Det var det som skjedde i springbakken som fikk fram de store ordene fra sprinttreneren. Der viste Northug bedre takter enn noen gang. Det var nesten litt klassisk Frode Estil-tripping over ham. Northugs friske takt gjorde ham utilnærmelig på det feltet under første del av minitouren i Finland.

- Det var ekstremt bra. Han traff fantastisk godt.

- Har du sett ham bedre i slikt terreng?

- Nei. Dette var imponerende. Han har helt klart tatt et steg, sa Aune.

Ubalanse Norsk presse kom aldri så langt som at de kunne spørre Northug selv om teknikken, men spurten fortalte han litt om under den internasjonale pressekonferansen.

- Jeg hadde en god følelse under heatene, men traff ikke helt på inngangen til oppløpet etter den siste svingen. Spurten ble ikke så bra som jeg ville ha det til. Jeg fikk aldri flyten og var ikke i balanse, mente Northug.

- Ble han for selvsikker?

INGEN GAVE FRA NISSEN: Petter Northug trakk såvidt på smilebindet da julenissen dukket opp etter løpet. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INGEN GAVE FRA NISSEN: Petter Northug trakk såvidt på smilebindet da julenissen dukket opp etter løpet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Han sier ikke det selv. Han sier at han var i ubalanse, men kanskje er det slik at han likevel ubevisst slappet av litt. Greit. Dette gjør han aldri om igjen, mente Aune.

Russeren Krijukov skled forbi Northug da det var ti meter igjen. Det hører med til de absolutt sjeldenhetene at Northug taper en spurt. Sist det skjedde var vel mot russeren Maxim Vylegzjanin i La Clusaz for snart to år siden.

Valg Hvis Northug vil, går han også sprinten i VM, men det er sikkert at det blir slik. Programmet er tett, og Northug bestemmer ikke endelig før i januar hvilke øvelser han går i VM.

- Vi snakket om dette senest torsdag. Jeg tror nok ikke at han går alle seks øvelsene i VM. Han må nok velge bort én øvelse, og det blir ikke skiathlon (fellesstarten med skibytte). I VM blir det skiathlon, lagsprint og 15 kilometer fri teknikk i rask rekkefølge etter sprinten. Det er ikke lett å gå alt, sa Aune.

Under VM i Holmenkollen for to år siden sto Northug over 15 kilometer klassisk. De fem øvrige distansene stilte han opp i.

Lørdag fortsetter minitouren med 10 kilometer fri teknikk. Lørdag er det 15 kilometer klassisk jaktstart.

(NTB)