Nora Mørks bilder stjålet

Dette gjør stjernene for å unngå Mørk-fella: - Jeg er blitt mer forsiktig

De norske idrettsutøverne har gjort få grep for å sikre seg mot hacking. Ekspertene kommer med disse tipsene for at du kan sikre deg.

HACKET: Nora Mørk ble tidligere i høst hacket. Det førte til at flere private bilder ble delt på internett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HACKET: Nora Mørk ble tidligere i høst hacket. Det førte til at flere private bilder ble delt på internett. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SJUSJØEN / WISLA / OSLO (Dagbladet): Saken om Nora Mørk og hennes private bilder på avveie har skapt massiv respons den siste uka.

Dagbladet har spurt flere av Norges mest kjente idrettsutøvere om hvilke hensyn de tar og hvordan de sikrer seg mot at sensitiv informasjon lekkes fra mobiler og pc.

Johannes Thingnes Bø forteller:

– Det er det som er farlig med internett, hvor fort ting sprer seg og hvor usynlig de som sprer dette er. Jeg synes det er bra dersom folk blir tatt for å spre og hacke bilder. Folk får heller holde intime bilder for seg selv – og kanskje kjæresten – og ikke lagre noe i «skyer» eller andre steder, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Han fortsetter:

– For min del handler det gjelder om å være varsom. Det er trist om noen opplever ubehag og det er bra det blir rettet oppmerksomheten mot dette, sier Thingnes Bø.

Ingen nakenhet

Tiril Eckhoff forteller at hun stort sett unngår bilder av seg selv lagret ulike steder.

– Jeg har ingen som har sørget for ekstra sikkerhet på min mobil og pc. Jeg prøver heller å ha bilder av andre, og ikke av meg selv. Jeg tar generelt ikke så mange bilder, og har heller ingen nakenbilder, sier Eckhoff til Dagbladet.

INGEN EKSTRA SIKKERHET: Tiril Eckhoff. Foto: Hans Arne Vedlog
INGEN EKSTRA SIKKERHET: Tiril Eckhoff. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Emil Hegle Svendsen forteller at han selv har opplevd at noen har hacket kontoer, men uten at han opplevde at noe ble lekket.

– Jeg tar ikke så mange nakenbilder, sier Svendsen og ler.

– Det er nok det beste og sikreste trikset for å unngå lekkasjer eller hacking. Det har skjedd meg at noen har hacket telefonen min, men uten at bilder er kommet på avveie.

– Tenker du bevisst på dette med sikkerhet?

– Jo. Folk som er offentlige personer må ha det i bakhodet og være varsom med passord og ikke ha for mye privat på telefonen. Jeg har ikke så mye å vise fram heller, sier Hegle Svendsen og humrer.

– Spesielt etter det som skjedde med meg, at mail og Facebook ble hacket, så er jeg blitt mer forsiktig, sier skiskytter-Svendsen.

– Ingen ekspert

Tarjei Bø beskriver seg selv som alt annet enn en dataekspert. Han forteller at det er vanskelig å forsvare seg dersom noen virkelig ønsker å skade deg.

– Vi tar våre hensyn som alle andre idrettsutøvere. Sånne ting er vanskelig og dersom noen virkelig ønsker å skade deg, så er det vanskelig å verne seg mot alt. Jeg kan ingenting om hacking og sånn. Det er trist for dem som blir rammet, sier Bø til Dagbladet.

– Jeg passer på hva jeg lagrer på mobilen og andre steder. Jeg er faktisk veldig bevisst på det, sier Bø.

Skiskytterne sesongåpner på Sjusjøen denne helga. Verdenscupen åpner i Østersund siste helga i november.

PASSER PÅ: Tarjei Bø sier han er oppmerksom på hvor han lagrer bilder og andre private dokumenter. Emil Hegle Svendsen, som er blitt hacket tidligere, sier han er klar over at han må passe på. Foto: Christian Roth Christensen
PASSER PÅ: Tarjei Bø sier han er oppmerksom på hvor han lagrer bilder og andre private dokumenter. Emil Hegle Svendsen, som er blitt hacket tidligere, sier han er klar over at han må passe på. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

– Stiller svakt

Hoppgutta fløy inn til seier i lagkonkurransen i Wisla lørdag. Johann André Forfang forteller til Dagbladet at han ikke har tatt noen store grep for å sikre seg mot hacking.

– Jeg har ikke gjort noe kjempeaktive grep for å unngå sånne ting. Men jeg bytter passord innimellom.

– Er du redd for at private bilder og tekstmeldinger skal komme på avveie?

– Klart, det er en situasjon du ikke ønsker å komme i. Det må jo være ubehagelig. Jeg går ikke å frykter det, men det er helt klart en situasjon du ikke ønske å komme i.

Lagkompis Anders Fannemel er i samme bås:

– Nei, jeg har ikke tatt noen grep. Jeg tror jeg stiller svakt hvis noen går inn for å hacke kontoen min.

– Har noe opplæring

Også under langrennsåpningen på Beitostølen denne helgen var hackingen av Nora Mørk et tema.

Utøverne på langrennslandslaget sier de har fått noe opplæring, men at de er mest opptatt av å «ikke ha noe der som er farlig at kommer på avveie»

– Vi har et ganske bra opplæring rundt mediehåndtering rundt sosiale medier og hva som fungerer bra og dårlig og konsekvensene av å legge ut veldig mye. Den siste biten er opp til hver enkelt å vurdere hva man anser som sunn fornuft for seg selv, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Nettavisen.

Ingvild Flugstad Østberg sier til Nettavisen at hun ikke vet hvordan man skal forhindre eventuelle angrep:

– Hackere hacker seg vel inn på det meste. Jeg vet ikke hvordan man kan forhindre sånt. Jeg har egentlig alltid passet på at jeg ikke har noe som kan komme på avveie liggende noe sted.

Artikkelen fortsetter under bildet.

USIKKER: Ingvild Flugstad Østberg, her i Val Senales, forteller at hun ikke er sikker på hvordan man kan stoppe hackere. Hun er oppmerksom på hva hun lagrer hvor. Foto: Bjørn Langsem
USIKKER: Ingvild Flugstad Østberg, her i Val Senales, forteller at hun ikke er sikker på hvordan man kan stoppe hackere. Hun er oppmerksom på hva hun lagrer hvor. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Grepene du bør ta

Dagbladet har vært i kontakt med flere eksperter på datasikkerhet.

Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge, er ikke overrasket over at flere idrettsutøvere ikke har tatt konkrete grep:

– Det første er at dette ikke er noe overraskelse. Dette er ikke noe folk er beviste på eller har kunnskap om. Idrettsutøvere bør være obs på at de er mennesker som er ekstra interessante for drittsekkene, sier han til Dagbladet.

Og får støtte av Roar Thon i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM):

– Det kan sies at sånn er det i samfunnet for øvrig også. Det er mange som ikke tenker over det. Det er kanskje lett å tenke at det ikke er så interessant for andre, så er det det likevel. – Vi må øke bevisstheten på at vi alle har noe vi trenger å skjule. Jeg har ikke noe å skjule, men jeg har ikke noe jeg vil dele med deg heller, sier han til Dagbladet.

– Er det mulig å sikre seg mot hacking?

– Det eneste som er 100 prosent sikkert er at ingenting er sikkert. Det vil alltid være en form for risiko. Kjente personer vil tiltrekke seg betydelig mer oppmerksomhet en vanlige personer. Da øker risikoen fordi flere er interessert i hva den enkelte skriver og gjør, sier Thon.

Waterhouse er enig:

– Det vil alltid være en risiko – uansett. Kjendiser, idrettsutøvere og politiker, for å nevne noen, har et ekstra behov for å være sikre. De ulike idrettsforbundene bør også på banen gjennom å gi råd og tips. Det bør være kursing og oppfølging av utøverne. Dette er ikke noe de har grunnlag for å håndtere i utgangspunktet.

FAKTABOKS

Grepene du kan ta for å sikre deg mot hacking:

1. 2-faktor pålogging. Det er noe de fleste tjeneste tilbyr. Det gjør at man må ha en ekstra kode for å logge inn, så det holder ikke med brukernavn og passord.
2. Hvis du har noe som du ikke tåler/vil at skal på avveie, kan det være en idé å lagre det et annen sted, som for eksempel en offline harddisk eller en løsning på nett som de vet er ekstra sikret.
3. Ikke ha samme passord overalt. Bruk en lang setning som passord som folk ikke greier å gjette. Roar Thon legger til: Det er vanskelig å huske de unike passordene, så det kan være en fornuftig løsning å skrive ned passordslisten med penn og papir og beskytte den på en fornuftig måte.

Kilde: Torgeir Waterhouse og Roar Thon

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer