Dette gjorde Liverpool-heltene da de forlot Anfield

Spillerkarrieren til Steven Gerrard er offisielt over. Tidligere røde helter har gjort det bra etter de la støvlene på hylla, men hvilke karrierer har de fulgt?

EUROPAVINNERE I 1978: Jimmy Case, Phil Neal, Ray Clemence, Ray Kennedy, Emlyn Hughes and Kenny Dalglish som scoret kampens eneste mål.
EUROPAVINNERE I 1978: Jimmy Case, Phil Neal, Ray Clemence, Ray Kennedy, Emlyn Hughes and Kenny Dalglish som scoret kampens eneste mål.Vis mer

Steven Gerrard er på tredjeplass over flest kamper for Liverpool med sine 710 kamper. Helt siden midtbanespilleren bekreftet at han ville forlate LA Galaxy har det svirret med spekulasjoner om hva Captain Fantastic kommer til å gjøre. Nå er det altså klart at han legger opp, og ser for seg en karriere som manager.

Scouseren driver for tiden og tar alle kurs og lisenser som kreves for å jobbe som trener, men han har også en kontrakt med BT Sport som kommentator. I juni annonserte tv-kanalen at 36-åringen skulle være med å analysere kampene som en del av deres Champions League-program. Dermed er det ikke bare en vei han kan ta, og hvis vi ser på hva tidligere Liverpool-helter har gjort så har han mange muligheter.

Ian Callaghan: 1959-1978

Etter å ha spilt 857 kamper og høstet 17 medaljer, forlot midtbane-legenden Anfield i en alder av 36. Han nøt livet til det fulle og roet ned karrieren med opphold i USA hos Fort Lauderdale og i Australia hos Canberra City.

Bare for å vise at han fortsatt hadde det som trengs spilte Cally for tidligere lagkamerat John Toshack i Swansea. I 1982 bestemte 40-åringen seg for at det var på tide å gi seg, og takket for seg i Crewe.

Overraskende nok spilte Callaghan bare fire kamper for det engelske landslaget og var med da de vant VM i 1966. Ettersom han ikke spilte i finalen mottok han ikke noen medalje, men det endret seg i 2009. Etter en kampanje ledet av FA gikk FIFA med på å gi vinnermedaljer til alle spillerne i de vinnende lagene. Midtbanespilleren mottok sin medalje av daværende statsminister Gordon Brown i Downing Street.

1974: Leeds' Alan Clark og Liverpools Ian Callaghan i FA Charity Shield-kampen. Foto: NTB Scanpix
1974: Leeds' Alan Clark og Liverpools Ian Callaghan i FA Charity Shield-kampen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jamie Carragher: 1996-2013

Carragher vokste opp som Everton-supporter, men fikk 737 kamper for Liverpool. Høydepunktet av karrieren kom da de røde slo tilbake og vant mot Milan i Champions League-finalen i 2005.

Til tross for at han har tatt trenerkurs og hjulpet til rundt Englands U17-lag, har han tatt avstand fra en managerkarriere. Grunnen er ifølge ham selv at yrket bryter ned folk.

Den tidligere midtstopperen har i stedet foretrukket å jobbe som kommentator i Sky Sports sammen med Gary Neville. (Som er et godt eksempel på at manageryrket kan være forferdelig, etter et mislykket opphold som manager for Valencia). Carra har fått mye skryt for analysene han og Neville gjør, og med det i tankene er det tvilsomt at han vil endre karriere med det første.

CHAMPIONS LEAGUE: Steven Gerrard og Jamie Carrager tilbake i 2005. Foto: NTB Scanpix
CHAMPIONS LEAGUE: Steven Gerrard og Jamie Carrager tilbake i 2005. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ray Clemence: 1967-1981

Etter en glitrende karriere på Anfield i elleve troféfylte år, valgte Clemence å dra til Tottenham i 1981. Året etter vant han FA-cupen med Spurs.

Etter å ha vært manager for Barnet i en kort periode ble han en anerkjent målvaktstrener hos FA. Han har jobbet under England-managere som Glenn Hoddle, Sven-Göran Eriksson og Roy Hodgson.

Clem var også fotballkommentator på radio frem til han pensjonerte seg i 2013.

Emlyn Hughes: 1967-1979

Selv om han påstod at «alt vil være et anti-klimaks etter å ha spilt for Liverpool», takket Emlyn «Crazy Horse» Hughes for seg på Anfield i 1979.

Han forlot de rødkledde det året han fylte 32 år, men han var ikke ferdig som spiller. Han vant Ligacupen som kaptein for Wolves og var spillende manager for Rotherham i 1982.

I 1987 var Hughes en del av TV-programmet A Question Of Sport som kaptein. På grunn av hans lyse stemme (som var et slags varemerke) og sterke meninger, er Hughes best kjent for sin karriere etter fotballen.

- Jeg har hatt en vidunderlig karriere, både i og utenfor fotballen, insisterte den tidligere Liverpool og England-kapteinen i 2004. Kort tid etterpå døde han av svulst på hjernen.

Ian Rush: 1980-1986 og 1988-1996

Mellom 1980 og 1996 spilte Rush 660 kamper og scoret 346 mål på Anfield i to forskjellige opphold. Det var også bare i Liverpool at han var en målmaskin: Frem til han la opp i 2000 hadde han mislykkede opphold i Newcastle, Leeds, Sheffield United, Wrexham og Sydney Olympic.

Etter en positiv start som trener for sin tidligere klubb Chester City i 2004/05-sesongen, sa Rush opp etter å ha hatt noen tunge måneder med dårlige resultater.

Peterborough var interessert i å hente ham til klubben som manager, men valgte hans tidligere lagkamerat i Liverpool – Mark Wright- i stedet. Siden den gang har han tidvis vært kommentator for ESPN, Sky Sports og LFC TV, men nå er han en ambassadør for Liverpools fotballskoler.

1986: Ian Rush feirer å ha scoret. Foto: NTB Scanpix
1986: Ian Rush feirer å ha scoret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Phil Neal: 1974-1985

Høyrebacken var i Liverpool i elleve år og spilte 650 kamper for de helrøde. Da han forlot klubben i 1985 tok han en av de tøffeste oppgavene som var tilgjengelig: Han signerte for Bolton Wanderers som en spillende manager. Fire år senere rykket The Trotters ned til fjerde divisjon for første og eneste gang i deres historie.

Neal dro så til Coventry, og var manager i 18 måneder. Laget var på den tiden i Premier League og han ledet laget til en berømt 4-0 seier over Manchester United. Likevel er han kanskje best husket for sin rolle som Graham Tayors assistent da England prøvde å nå VM i USA i 1994. Noe de ikke klarte.

HØYREBACK: Phil Neal. Foto: NTB Scanpix
HØYREBACK: Phil Neal. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tommy Smith: 1962-1978

Den steinharde forsvarspilleren, som ifølge Bill Shankly ble «ikke født, men hugget ut», takket for seg i Europacupfinalen i 1978. Da hadde han spilt 836 kamper for laget. Han gikk videre til Los Angeles og spilte tolv kamper for The Aztecs før han dro til Swansea.

Vetch Field hjalp Smith waliserne med å rykke opp det som tidligere var tredje divisjon. På slutten av åtti-tallet fikk han mye oppmerksomhet for sine kontroversielle kommentarer om svarte spillere (spesielt tidligere lagkamerat Howard Gayle). Han prøvde seg litt som trener og skrev en spalte for Liverpool Echo hver uke frem til 2014.

I 1980 kjøpte han seg inn i Cavern klubb, men droppet prosjektet ettersom det ikke ga noen stor profit. I 1996 fikk Smith problemer med trygden sin: Han hadde gikt i hoftene og knærne, men utbetalingene ble stoppet da han tok en straffe i FA-cupfinalen. Det var Liverpool og Manchester United som møttes og den tidligere spilleren tok en straffe i pausen som en del av en veldedighetskamp.

Bruce Grobbelaar: 1981-1994

Gjennom sine 13 fargerike (og noen ganger kontroversielle) år på Anfield, stod keeperen i mål i 628 minneverdige kamper. På den tiden vant han 19 medaljer.

Den afrikanske sisteskansen spilte for hele ni andre klubber etter at han forlot klubben i 1994: En av dem var Southampton. I et opphold hvor han ble anklaget for kampfiksing av The Sun, etter å ha blitt filmet under en diskusjon om arrangerte kamper.

Først fikk Grobbelaar 85 000 pund som erstatning for skader, men avisa anket. House of Lords bestemte da at keeperen bare skulle på ett pund, og beordret ham til å betale omkostningene for hele 500 000 pund. Spilleren ble dermed slått personlig konkurs.

Grobbelaar har vært manager for flere forskjellige klubber i Sør-Afrika etter at han la opp. Han har vært i en episode av Hells Kitchen, og nylig jobbet han som keepertrener i kanadiske Ottawa Fury.

FEIRER: Grobbelaar feirer under en kamp mot Norwich i 1992. Foto: NTB Scanpix
FEIRER: Grobbelaar feirer under en kamp mot Norwich i 1992. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Alan Hansen: 1977-1991

Hansen vant åtte ligatitler, to FA-cuptroféer, tre Europacuptitler og hadde tatt på seg Liverpool-drakta 620 ganger før han la opp i mars i 1991.

De neste tre årene var skotten linket til manager jobbene i Huddersfield, Manchester City også Liverpool i 1994, men valgte å jobbe for BBC. Først var han kommentator på radio, og så på Match Of The Day da Premier League-æraen startet.

I løpet av hans 22 år i programmet var han berømt for sine knusende analyser av forsvarsspillere. Han kombinerte jobben i TV med å skrive for Daily Telegraph, og opptredener i reklamefilmer for blant annet Calsberg og Walkers potetgull.

- Jeg har alltid ment at fotball management var en idiots spill, sa han da han pensjonerte seg fra kommentatorjobben i 2014.

- Jeg vurderte det for en tid tilbake, men jeg ville ikke ta i det for alt i verden.