- Dette gullet går til de andre

Selv rekker ikke Bjørgen å nyte medaljene sine.

FRYKTET DÅRLIG OPPMØTE: På vei ned til medaljeseremonien trodde stafettjentene at det seine ettermiddagsrennet i Kollen ville gjøre det glissent på Universitetsplassen. Men der tok de skammelig feil - for nærmere 70 000 skal ha møtt opp for å hylle dem. Fra venstre: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Vibeke Skofterud.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
FRYKTET DÅRLIG OPPMØTE: På vei ned til medaljeseremonien trodde stafettjentene at det seine ettermiddagsrennet i Kollen ville gjøre det glissent på Universitetsplassen. Men der tok de skammelig feil - for nærmere 70 000 skal ha møtt opp for å hylle dem. Fra venstre: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Vibeke Skofterud. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

UNIVERSITETSPLASSEN (Dagbladet): Med fire gull av fire mulige er det blitt standard prosedyre for Marit Bjørgen å innta toppen av pallen på Universitetsplassen.

Therese Johaug har fått oppleve atmosfæren én gang, etter bronsen på fellesstarten, mens Kristin Størmer Steira og Vibeke Skofterud har måttet nøye seg med å følge medaljeseremoniene foran TV.

I kveld fikk de oppleve det hele på nært hold. Og den lille mistanken de hadde på forhånd - om at det kanskje ikke ville bli så mye folk på grunn av hopprennet i Holmenkollen - viste seg helt uberettiget.

- Vi snakket om det på turen ned hit, at de ikke kom til å klare å få folk ned fra Kollen som har sett hopprenn. Vi hørte det var 120 000 der oppe. Så da tenkte vi «ja, ja, da kommer det kanskje ikke så mange og ser på oss». Men der tok vil feil. Det var bare helt enormt, sier Kristin Størmer Steira til Dagbladet.

Gir de andre æren
Ifølge Marit Bjørgen ble det snakket om at så mange som 70 000 hadde funnet veien til Universitetsplassen i kveld. For Steira var det en enda mektigere opplevelse enn forventet.

- Å gå ut døra og høre den jubelen er vanskelig å beskrive med ord. Jeg har prøvd å danne meg et bilde av hvordan det var, for jeg har sett det på TV. Men det var enda bedre, sier hun.

Selv om Marit Bjørgen har rasket med seg fire gull i dette mesterskapet er det ikke snakk å bli blasert. I hvert fall ikke når det var lagvenninnene hun tok det sammen med.

Hun ble sendt ut på sisteetappen med en ledelse på 34 sekunder i dag. Dermed var det bare å cruise inn til gullet uten å ta ut all verden med krefter, men Marit greide ikke å holde seg i skinnet.

Hun endte opp med beste etappetid, et drøyt sekund foran Charlotte Kalla.

- Du ville ikke spare krefter til tremila på lørdag?

- Det går ikke an å spare krefter i den løypa. Jeg kjente på oppvarmingen at jeg bare måtte komme meg ut, jeg holdt på å ta livet av meg selv. Det er så moro å gå, sier Bjørgen til Dagbladet.

- Du har tatt fire gull selv. Hvor mye unnet du de andre den opplevelsen?

- I dag går gullet til de andre. Det var de som gjorde jobben, jeg kunne gå ut og kontrollere, og bare holde meg på beina. Vi har jobbet sammen som et lag hele veien. Det gjelder ikke minst de som ikke fikk gå i dag.

Målet var ett gull
- Er det noe som kan toppe dette mesterskapet?

- Jeg tror ikke det, sier Bjørgen.

- Jeg hadde ett mål, og det var å ta ett gull. At det skulle klaffe så godt er helt utrolig. Jeg tror ikke jeg har skjønt det selv. Det første gullet jeg tok på sprinten var kanskje det største, for det var åpningen av mesterskapet og jeg kunne slippe ned skuldrene. Jeg tror jeg må bruke tid på å nyte dette. For sånn det er nå vinner man en gullmedalje, og så må man bare legge det bak seg .

For Bjørgen er ikke helt ferdig ennå. Lørdag er det tremil i fristil.

Det er unødvendig å si hvem som er gullfavoritt.