Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Meek-manager Per Meland kritisk til forskjellsbehandling

- Dette hadde ikke skjedd med Therese Johaug

Emil Meek måtte vente sju uker i operasjonskø.

PÅ VENT: Emil Meek måtte finne seg i å stille i operasjonskø. MMA-karrieren fikk en ufrivillig lang stopp. Foto: Bjørn Langsem
PÅ VENT: Emil Meek måtte finne seg i å stille i operasjonskø. MMA-karrieren fikk en ufrivillig lang stopp. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Emil Meek (30) måtte sette karrieren på vent og pent stille seg i kø for en operasjon i sju uker.

For å fjerne et beinfragment fra albuen. Forårsaket av idretten han bedriver.

Den kroniske skaden hemmet ham kraftig under trening. En ny kamp ble til slutt utenkelig. Til det ble smertene i den venstre albuen for store.

Det viste seg at det ble vanskelig å finne årsaken. Diverse undersøkelser påviste ikke hva som forårsaket problemet.

-Uutholdelig

- Smerten var til tider uutholdelig. Så vondt at jeg flere ganger måtte avbryte under treningen. Og det er ikke noe jeg gjør. Det sitter veldig langt inne, sier den tøffe fighteren.

- Vi måtte ta flere skanninger. Jeg gikk gjennom to MR-undersøkelser, en røntgen og en C.T. Først da ble fragmentet i albuen avslørt, forteller Meek.

MMA-utøveren forklarer:

- Treningene går ikke akkurat rolig for seg. Etter utallige timer på matta med mye riving og sliting, hadde jeg fått noen løse bein og bruskbiter i albuen.

JUBELJENTE: Therese Johaug hadde mye å juble for i VM i Seefeld. Emil Meek føler at han ikke har de samme betingelsene som toppidrettsutøver. Foto: Terje Pedersen, ANB.
JUBELJENTE: Therese Johaug hadde mye å juble for i VM i Seefeld. Emil Meek føler at han ikke har de samme betingelsene som toppidrettsutøver. Foto: Terje Pedersen, ANB. Vis mer

Han viser fram et lite gjennomsiktig plastbeger med lokk. Inni ligger en gulhvit centimeter med smerte. Operert ut av albuen hans.

Endelig operasjon

2. mai fikk han endelig komme til A-hus. Han tror det kunne ha gått enda mer tid. Om han ikke hadde hatt noen personlige kontakter som ga ham hjelp via en privat legekonsultasjon.

- Jeg liker ikke å klage. Skader er en del av dette gamet. Vi må være tøffe, men også smarte med kroppen. Nå har jeg vært smart og fikset et stort problem. Snart er jeg klar til å lage lyd i UFC igjen, sier Emil Meek med et stort smil.

KLAR FOR KAMP: Emil «Valhalla» Meek debuterer i UFC natt til søndag. Video: Viaplay Vis mer

Skjebnekamp

Den norske MMA-utøveren er i en vrien situasjon. Han vet at hans dager i UFC kan være talte etter den neste kampen. Om han taper igjen. Meek har tapt de to siste kampene. Det er ikke det UFC ønsker seg. Spesielt den siste kampen mot polakken Bartosz Fabinski var langt fra en overbevisende opptreden av nordmannen.

Meek var rett og slett i dårlig form.

- Jeg hadde en dritt dårlig dag mot Fabinski. Jeg vinner den kampen ni av ti ganger. Men den kvelden var jeg ikke i sonen. Det er på ingen måte en performance jeg er stolt over. Jeg er bare gira på å komme meg i buret igjen og vise at jeg hører hjemme i toppen av toppen, sier Meek.

Kniven på strupen

Meek føler han har kniven på strupen fra UFC nå. Og det begynner å bli lenge siden den forrige kampen. Han har ikke vært i buret på snart et år og har bare én kamp igjen av kontrakten.

- Egentlig hadde jeg håpet på stevnet i Stockholm forrige helg. Men det gikk jo ikke, sier Emil Meek.

SMERTE: Emil Meek viser fram et beger med en centimeter med smerte, operert ut av albuen. Foto: Bjørn Langsem
SMERTE: Emil Meek viser fram et beger med en centimeter med smerte, operert ut av albuen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han mener at han hadde rukket det stevnet, om han hadde blitt tilbudt operasjon på et tidligere tidspunkt.

Eget støtteapparat

Situasjonen har vært frustrerende.

Per Meland er manageren til Emil Meek.

Han er klar på et vesentlig moment:

- Det er ikke sannsynlig at Therese Johaug eller Kjetil Jansrud hadde måttet vente sju uker på en kritisk operasjon. Emil representerer Norge som toppidrettsutøver på høyeste internasjonale nivå, og mulighetsvinduet er trangt. Da er det frustrerende å måtte vente såpass lenge på en operasjon, sier Meland.

Emil Meek sier han setter stor pris på støtten han får fra sin manager.

Han forteller også om hvordan han har skaffet seg sitt eget medisinske støtteapparat.

- Jeg har bygget mitt eget medisinske team. Med fantastisk hjelp fra blant andre Blake Scheafring og Yngve Sundfjord ved Magnat Senter har jeg holdt det meste i sjakk og fått hjelp med det aller meste. Men selve operasjonskøen var det vanskelig å komme seg forbi, sier Emil Meek.

- Sju uker er f … n meg en hel oppkjøring til en kamp, sier han.

Emil Meek er en toppidrettsutøver, som representerer Norge når han går kamper i utlandet. Men han føler ikke han blir behandlet som en.

En lysning

Derfor kan det være en lysning at amatørdelen av idretten hans ble innlemmet i Norges idrettsforbund nylig.

- Jeg tror det vil hjelpe, sier MMA-utøveren. Han som sjokkerte verden da han tok kampen mot farlige Rousimar Palhares i 2016 og slo ham ut.

Ledelsen i UFC likte det de så i den kampen.

Meek fikk kontrakt. Han vant over Jordan Mein. Det så veldig lyst ut. Men så kom skader, og så tok han en kamp mot «umulige» Kamaru Usman.

- Det var ikke greit å tape mot Usman. Men han er nummer en i verden og har aldri tapt en eneste runde i UFC.

NYOPERERT: Emil Meek tok dette bildet av seg selv på sykehuset, like etter operasjonen.
NYOPERERT: Emil Meek tok dette bildet av seg selv på sykehuset, like etter operasjonen. Vis mer

Skjebnekamp

- Jeg føler at alle kamper i UFC er skjebnekamper. Kontrasten mellom å vinne og tape er enorm, sier den norske fighteren.

Han sier:

- Kanskje mister jeg kontrakten, kanskje ikke. Men jeg har ikke tenkt å tape den neste kampen uansett.

MINNE: Emil Meek ser på Venator-beltet han vant. Foto: Bjørn Langsem
MINNE: Emil Meek ser på Venator-beltet han vant. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Og så vet jeg at UFC liker meg. Det er show rundt meg, og jeg trekker publikum. Jeg liker å ha øynene på meg, smiler Emil Meek.

Han har bare et sterkt ønske nå. Det er å komme i gang igjen på en forsvarlig måte så raskt det lar seg gjøre.

Brorskap

Han sier at det er ikke bare det at han er rammet selv. Men han har det vondt, også på vegne av andre.

- Vi er et brorskap på Frontline (treningsgymmen på Majorstuen i Oslo). Vi stiller opp for hverandre. Nå får jeg ikke bidratt med å hjelpe mine kamerater som sparringpartner. Vi er ikke så mange helt i toppen, og vi trenger hverandre, sier Meek.

Jack Hermansson og Kenneth Bergh er faste sparringpartnere. Emil Meek føler han er nødvendig. Og han ønsker å bidra. Hermansson nærmer seg den desiderte verdenstoppen. Kenneth Bergh debuterer i UFC i juli.

- Å sitte hjemme og pelle seg i nesa er ikke bra for noe. Ikke for meg, men heller ikke for de andre gutta. Det er demoraliserende når jeg ikke får hjelpe til. Vi går gjennom ild og helvete for hverandre. Men jeg må være forsiktig nå, så jeg ikke pådrar meg noen infeksjoner, sier Emil Meek.

JUDO: Baku Grand Slam-turneringen i Aserbajdsjan ble ikke helt som planlagt for portugisiske Anri Equtidze. Vis mer

Spenning

Han liker å leve i spenning.

- Jeg elsker denne sporten. Den gir meg oppturer som et vanlig menneske bare kan drømme om. Og jeg elsker å kjenne hjertet pumpe kroppen full av adrenalin, sier MMA-utøveren.

TEAM PÅ TUR: Andriana Lafayette (samboer), Emil Meek, Kenneth Bergh, Per Meland (manager) og Anna Brekke Meland i Las Vegas. Snart er de der igjen. Til oppkjøringen foran Berghs debut i UFC. Foto: privat.
TEAM PÅ TUR: Andriana Lafayette (samboer), Emil Meek, Kenneth Bergh, Per Meland (manager) og Anna Brekke Meland i Las Vegas. Snart er de der igjen. Til oppkjøringen foran Berghs debut i UFC. Foto: privat. Vis mer

Han legger til at han er snart tilbake, mer sulten enn noen gang.

Det spørs bare om det blir litt for spennende, til og med for ham denne gang.

- Taper jeg den neste kampen kan jeg være ute av UFC. Men jeg har jo ikke tenkt å tape, smiler Emil Meek.

Forskjell

Generalsekretær Trond Søvik i Norges Kampsportforbund kommenterer problemet til Emil Meek slik:

- Ja, det er nok en forskjell mellom for eksempel Therese Johaug og Emil Meek. Ansvaret hviler delvis på MMA-forbundet, klubben han representerer og på utøveren selv.

Generalsekretæren sier videre:

- For å ta eksempelet med Johaug og Meek, så har skiforbundet tegnet en tilleggsforsikring for sin utøver. Det har åpenbart ikke skjedd for Emil Meek. Derfor kan han ikke benytte seg av private tjenester i Norge eller i utlandet og må finne seg i å stå i kø som oss andre, forklarer Søvik.

P.S. Emil Meek presiserte under intervjuet at han måtte passe seg for ikke å få en infeksjon i operasjonsstedet. Men det skjedde likevel. Han ble med det satt ytterligere to uker tilbake.

FRONTLINE: Du har kanskje hørt om Jack Hermansson, Emil Meek og Kenneth Bergh? De trener sammen på Majorstua i Oslo. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!