INNE I VARMEN:  Jørgen Horn (t.v.) trodde knapt hva han hørte da Godset-sportssjef Jostein Flo ba ham forberede seg på landslagsreise. Nå vil han bruke Afrika-turen til å overbevise landslagssjef Egil Drillo Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNE I VARMEN: Jørgen Horn (t.v.) trodde knapt hva han hørte da Godset-sportssjef Jostein Flo ba ham forberede seg på landslagsreise. Nå vil han bruke Afrika-turen til å overbevise landslagssjef Egil Drillo Olsen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Dette hadde jeg ikke drømt om i mine villeste fantasier

Horn om landslagsuttaket - og veien tilbake fra skandalene.


CAPE TOWN (Dagbladet): Egil Drillo Olsen kaller Jørgen Horn femtevalg på stopperplass. Det er raust av landslagssjefen:

Trolig er tiendevalg nærmere sannheten når alle kandidater, både hjemlige og utenlandsbaserte, er tilgjengelige for landskamp.

Men sånn er det ikke nå. Med sine 25 år er Horn den eldste av de tre stoppere i landslagstroppen. De to andre, som også ble etterinnkalt på grunn av forfall, er Kim André Madsen (23) og Fredrik Semb Berge (22).

- Dette hadde jeg ikke drømt om i mine villeste fantasier, sier en storøyd Jørgen Horn til Dagbladet i Cape Town.

Flo var budbringer
For halvannen måned siden rykket han, som klubbens kaptein, ned med Fredrikstad. Siden da har han funnet seg en ny arbeidsgiver i Strømsgodset.

- Da Jostein Flo (sportssjef i Godset) ringte meg 2. januar, trodde jeg han skulle fortelle meg hvor og når jeg skulle møte opp til første trening dagen etterpå. Men i stedet var det med beskjed om landslagsinnkalling, forteller Horn.

- Da ble jeg mildt sagt satt ut et par minutter. Det var en merkelig følelse, nesten vanskelig å beskrive. Jeg har jo ikke hatt den før.

Løftet seg som kaptein
Jørgen Horn var høyt ansett U21-kaptein da han debuterte i Tippeligaen for Vålerenga i 2007. Ikke alt har gått på skinner siden den gang. Bunnpunktet kom i Viking i 2010, hvor han havnet på glattcelle to ganger i løpet av to måneder.

Etter den siste episoden ble han løst fra kontrakten.

De nedturene har han lagt bak seg. Nå vil han heller snakke om landslagssjansen han har fått på sølvfat, samtidig som han forteller at han er en mer ansvarlig toppidrettsutøver i dag enn for to-tre år siden.

- De siste to åra har jeg fått mye spilletid. Spesielt det siste halvåret av 2012 vokste jeg som fotballspiller, da jeg fikk kapteinsrollen etter at Tarik Elyounoussi forsvant fra Fredrikstad, forteller Horn.

- Da lærte jeg meg å ta mer ansvar. Jeg tror det har bidratt til at fokuset mitt er mer på banen enn utenfor nå, mens det kanskje var motsatt tidligere.

- Det er et nivå opp
- Jørgen Horn er en klok fotballspiller, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen.

- Han har rutine, og han tar bra valg. Men det er et nivå opp fra å spille i Tippeligaen til å prestere landskamper. Så får vi se om han tar det nivået.

- Hvor stor sjanse er det for at han blir en del av landslaget når alle er tilgjengelig?

- Det er vanskelig å si. Nå er han jo her, og han vil få spilletid. Men det er et faktum at det er er på stopperplass vi har fått de fleste forfallene. Det betyr ikke at han ikke kan spille seg inn, selv om han er fjerde- eller femtevalget eller noe sånt.

- Se på Henning Berg
Horn har ikke tenkt å være Afrika-turist:

- Jeg får bare benytte muligheten til å vise meg fram, og klinke til på treningene. Alle fotballspillere har lyst til å spille, og når jeg først er tatt ut, er det ambisjonen min også.

Oslo-gutten henter inspirasjon fra karriereskjebnen til en annen landslagsstopper - som til slutt endte med 100 landskamper:

- Se på Henning Bergs karriere - det var ikke han som skulle spilt den matchen den gangen, men sånn ble det, og rett etterpå spilte han i Blackburn, sier Horn.

Han snakker om England-Norge i 1992, hvor Blackburn-manager Kenny Dalglish var på plass for å finsikte Tore Pedersen. Men Pedersen ble tatt av med skade. Innbytter Henning Berg spilte en heroisk kamp på Wembley. Dalglish kjøpte ham i stedet.

- Tilfeldigheter spilte en rolle for Henning Berg da, og det er mye takket være tilfeldigheter at jeg er her nede også. Jeg får satse på at jeg får en kamp slik at jeg kan overbevise Drillo, sier Horn til Dagbladet.