GRESSKANDALEN: Ukjente gjerningsmenn brukte kjemikalier til å drepe gresstrå i hakekors-formasjon. Det kroatiske fotballforbundet prøvde å kamuflere det belastede symbolet, uten å lykkes helt. Foto: Darko Bandic / AP / NTB Scanpix
GRESSKANDALEN: Ukjente gjerningsmenn brukte kjemikalier til å drepe gresstrå i hakekors-formasjon. Det kroatiske fotballforbundet prøvde å kamuflere det belastede symbolet, uten å lykkes helt. Foto: Darko Bandic / AP / NTB ScanpixVis mer

Dette hakekorset kan dytte Norge et langt skritt mot EM

UEFA-rådgiver: - Kroatia kan bli disket.

(Dagbladet:) For tredje gang i den pågående kvalifiseringen er Kroatia under etterforskning for rasisme. Ifølge UEFAs disiplinærbestemmelser kan straffen nå bli både poengtrekk og diskvalifisering, noe som i så fall vil være en rød-og-hvit-rutete løper for Norge og Per-Mathias Høgmo.

For, i tråd med de fleste lover og sanksjonsordninger, understrekes det i UEFAs regelverk at gjentatte brudd på rasismebestemmelsene vil føre til en opptrapping av straffenivået.

«Et ytterligere regelbrudd (utover to, journ. anm.) vil bli straffet med mer enn én kamp bak lukkede dører, en avstengning av stadion, tap av kamp, minuspoeng eller diskvalifisering fra turneringen», heter det i UEFAs disiplinærreglement kapittel 14 - som omhandler rasisme, annen diskriminerende atferd og propaganda.

NFF på gjerdet De to beste lagene i gruppa går direkte til EM, mens tredjelaget må ut i playoff. Norge er to poeng bak andreplassen idet fire kamper gjenstår. I Norges Fotballforbund er de selvsagt klar over at Kroatia er under etterforskning nok en gang, men ingen i Ullevaal-korridorene smører de franske EM-baguettene riktig ennå.

- Norge er ikke orientert om annet enn det som nå er kjent, og de konsekvensene det har fått. Altså at de har spilt for tomme tribuner og så videre, sier generalsekretær Kjetil Siem.

UEFAs REGLER: Det er den markerte bestemmelsen UEFA nå vurderer bruken av i hakekors-saken mot Kroatia. Faksimile: UEFA
UEFAs REGLER: Det er den markerte bestemmelsen UEFA nå vurderer bruken av i hakekors-saken mot Kroatia. Faksimile: UEFA Vis mer

- Vi har ingen innflytelse utover eventuelt å bistå med egne opplevelser i egne kamper. I den grad vi følger situasjonen så er det egentlig å ta info fra UEFA til etterretning, sier han videre.

Svært hakekors Norges gruppemotstander Kroatia har altså spilt seks kamper i den pågående EM-kvalifiseringen. Poengmessig har det gått bra:

De rød-og-hvit-sjakkrutede har 14 poeng av 18 mulige, og på uefa.com ser vi at nasjonen topper gruppe H, to poeng foran Italia. Men hvis vi klikker på en annen UEFA-fane på Internett - nemlig uefa.org/disciplinary - ser vi at kvalifiseringen langt fra har vært en frydefull affære for Davor Sukers skandaleherjede forbund.

For faktum er at Kroatia nå er under etterforskning etter at et svært hakekors var synlig på matta i Split under kampen mot Italia 12. juni.

Det oppgjøret ble spilt for lukkede dører, en straff de ble ilagt som følge av rasistiske tilrop fra tribunen, og ulovlig bruk av fyrverkeri, da Norge var i Zagreb i mars. UEFA mente også at kroatiske supportere opptrådte rasistisk og brannfarlig mot Italia i bortekampen høsten 2014, og ila derfor forbundet en bot, samt at deler av tribunen måtte stenges i den påfølgende kampen - som var den mot Norge i mars.

Disk et «reelt alternativ» Dette betyr at Kroatia har fått UEFA på nakken etter halvparten av sine seks kamper i kvalifiseringen. Nå spekulerer stadig flere i at de kan bli rammet av det som i baseballtermer heter «three strikes and you're out».

AVVENTER: NFFs generalsekretær Kjetil Siem. Foto: Nina Hansen
AVVENTER: NFFs generalsekretær Kjetil Siem. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Med tanke på deres tidligere rulleblad er diskvalifisering av Kroatia nå et svært reelt alternativ, noe som ville være trist for et lag av så høy kvalitet, uttaler Piara Powar til The Guardian.

Powar er ingen hvem som helst i denne sammenhengen: Han er administrerende direktør i Football Against Racism in Europe (FARE), et organisasjonsnettverk som er UEFAs antirasisme-partner og -rådgiver. FARE har uavhengige observatører på UEFA-kamper. Disse er ansvarlige for å melde fra hvis de ser uønskede hendelser.

- Sjokkert FAREs representant ble selv skjelt ut etter noter som følge av at han rapporterte inn sin observasjon av rasisme under kampen Kroatia-Norge. I Kroatia - en fotballnasjon med store indre stridigheter, og supportere som er lei av å føle avmakt i en langvarig konflikt med forbundet - mener lederne de er forfulgt av alt og alle. Men hakekorset har de i alle fall ikke forsøkt å snakke seg unna. Det har de beklaget.

Det skulle bare mangle, ifølge Piara Powar:

- Jeg ble totalt sjokkert over å se det. Det er umulig å forsvare noe sånt, uavhengig av bakgrunn, sier Powar til The Guardian.

• UEFA vil fastsette straffen i etterkant av en høring 16. juli.