Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette har 51 450 Tour de France-kilometer gjort med beina hans

- Det er de verste åreknutene jeg har sett på en stund.

17 ÅR: George Hincapie har vært proffsyklist i 17 år. Her før dagens etappe. Foto: AP Photo / Christophe Ena
17 ÅR: George Hincapie har vært proffsyklist i 17 år. Her før dagens etappe. Foto: AP Photo / Christophe Ena Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): George Hincapie har syklet i 15 utgaver av Tour de France, og er i øyeblikket i gang med sin 16. utgave av verdens største sykkelritt.

Påkjenningen av omtrent 51 450 kilometer i Tour de France (årets totalte TdF-distanse ganget med 15 år, journ.anm.), utallige treningstimer og andre ritt kan være noe av årsaken til svært synlige åreknutene på bena til 38-åringen. 

Hincapie har hatt åreknuter i flere år, men det kom flere reaksjoner da Reuters-fotograf Denis Balibouse knipset bildet du kan se under før onsdagens etappe.

- Det er de verste åreknutene jeg har sett på en stund. De er mye verre enn på vanlige pasienter. Jeg har sett større, men disse er som en stor masse som har samlet seg, sier doktor Walter M. Whitehouse jr. ved St. Joseph Mercy Hospital i Ann Arbor til MSNBC.

Åreknuter er svært vanlig, og opptrer hos 10-20 prosent av alle menn og hos 25-35 prosent av alle kvinner, ifølge Norske Helseinformatikk (NHI). Det er først og fremst en kosmetisk plage, og det forekommer svært sjelden komplikasjoner med knutene. 

Det er ikke arvelig, men noen er mer genetisk disponert for å få det. De kan også komme av lengre perioder i sittende stilling eller på grunn av stress. Det er mulig å operere det vekk, og ifølge Whitehouse måtte Hincapie muligens hatt to operasjoner for å bli kvitt åreknutene.

Ikke vanlig for syklister Ifølge tidligere proffsyklist Mads Kaggestad er det ikke vanlig for syklister å få åreknuter.

- Det er ikke noe som ofte rammer syklister, men når en syklist først har det vil det nok vises ekstra godt. Syklister har ekstremt lite fett på kroppen, og spesielt på beina.

15 ÅR I TOUR DE FRANCE: Her er åreknutene til George Hincapie. Foto: Reuters / Denis Balibouse
15 ÅR I TOUR DE FRANCE: Her er åreknutene til George Hincapie. Foto: Reuters / Denis Balibouse Vis mer

- I Tour de France har de fleste en fettprosent på rundt tre eller fire prosent på beina, og da vises alle blodårene veldig godt. Det er typisk at det blir veldig senete, sier han til Dagbladet.

Ifølge Whitehouse er noen mer utsatt enn andre, og i Hincapies tilfelle kan det skyldes de uendelig mange timene han har brukt på sykkelen i sin 17 år lange proffkarriere.

Kjører for Evans Hincapie er mest kjent som en av hjelperytterne for Lance Armstrong under hans storhetstid. 

I 2010 meldte han overgang til BMC, og skal hjelpe Cadel Evans å kjempe om en pallplass i kamp mot blant annet Alberto Contador og Andy Schleck.

Evans var i dag ute etter å ta den gule trøya fra Thor Hushovd på etappen han var forhåndsfavoritt på, men Hushovd bet seg fast på hjulet til Evans og har med det trøya nok en dag.