JUBELHOPPET: Erik Verås Larsen på toppen av pallen etter OL-gullet i London. Foto: BJØRN LANGSEM
JUBELHOPPET: Erik Verås Larsen på toppen av pallen etter OL-gullet i London. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Dette har bare seks nålevende nordmenn klart

Derfor er Eirik Verås Larsen nominert til Folkets Idrettspris.

• Stem på din kandidat lenger ned i saken! Vi trekker ut 12 vinnere som får tilsendt gavekort på XXL til en verdi av 200 kroner.

Du kommer knapt over en mer standhaftig person enn padlekongen fra Flekkefjord. Når han bestemmer seg for noe, så er det all in.

Etter å ha vunnet OL-gull i Aten i 2004, så ble det aldri helt schwung over sølvfesten i Beijing fire år seinere. Skuffelsen over ikke å vinne gull var sterkere enn gleden over å vinne sølv. Han varslet det ikke i Kina, men der og da visste Verås Larsen at hans olympiske karriere ikke var over.

To år - tre løp Nye fire år med ensidig fokus trening og en stram livsførsel fristet ikke. Han måtte leve også. 2010 ble lagt inn som et hvileår. Siden la
Verås Larsen opp et toårig prosjekt mot tre løp:

Innledende heat, semifinale og finale i London-OL i 2012.
To år.
Tre løp.
Til sammen 3000 meter.

Og da tiden endelig var inne, så var nordmannen knapt til å holde tilbake på Dorney Lake.

Hemmelig tid Det var et modig prosjekt. Overambisiøst vil nok mange si. Eirik Verås Larsen var eldst i feltet, og som 36-åring er kroppen allerede på retur. Nordmannen innrømmet selv at han var på limiten i forhold til hva som var fysisk mulig.

Han var ikke favoritt. Kanadieren Adam van Koeverden, storfavoritten som sprakk totalt i Beijing i 2008, var av mange utpekt til å få sin revansje på 1000-meteren i London.

Men Eirik Verås Larsen brydde seg fint lite om det. Analytikeren med hovedfag i bevegelsesanalyse hadde lagt opp et perfekt løp mot OL. På en hemmelig test på Årungen bare dager før avreise til London padlet han så raskt at tiden måtte holdes hemmelig. Verås Larsen hadde aldri padlet så raskt.

- Jeg er gullfavoritt Da han ankom London to dager før det innledende heatet klarte han likevel ikke å skjule optimismen overfor Dagbladet.

- I mitt hode er jeg gullfavoritt, sa han.

Fire dager seinere hoppet han opp og ned på seierspallens øverstre trinn, med tidenes tyngste OL-gullmedalje rundt halsen. Han rakk ikke engang å dusje før idrettspampene Inge Andersen (generalsekretær i Norges Idrettsforbund) og Børre Rognlien (idrettspresident) tilbød han jobb på flekken.

- Det har vært to tøffe år, sa Eirik Verås Larsen til Dagbladet da «Prosjekt London» var over, og han hadde padlet seg inn i det ypperste sjikt av norske idrettstopper:

Verås Larsen er en av bare seks nålevende nordmenn som har vunnet to gullmedaljer i sommer-OL.

Det sier alt om hvor stor han er.

Om han også fortjenter Folkets Idrettspris for 2012 kan du være med å bestemme.