I VILLREDE: I noen minutter var det kaotisk i Tour of California i natt, men til slutt ble det hugs and kisses på Mark Cavendish. Foto: AFP/Scanpix
I VILLREDE: I noen minutter var det kaotisk i Tour of California i natt, men til slutt ble det hugs and kisses på Mark Cavendish. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Dette har Cavendish aldri opplevd før

Superjevn duell i Sacramento i natt.

(procycling.no): Natt til mandag rullet første etappe av Tour of California avsted. Hit har blant andre Thor Hushovd tatt turen, men i natt dreide alt seg om duellen mellom de store sprinterne.

I Sacramento tok Giant-Shimano regien for sterke John Degenkolb. Tyskeren timet spurten bra. Det var bare ett problem: Mark Cavendish.

300 meter før mål gjorde Tom Boonen det han kunne for å plassere briten i best mulig posisjon foran spurten.

Degenkolb ledet lenge, men Cavendish nektet å gi opp:

- Jeg visste at jeg hadde Mark på bakhjulet mitt, fortalte Degenkolb pressen etterpå, skriver velonews.com. - Styrken min er å starte spurten langt unna mål. Jeg tror jeg timet det bra; og gikk verken for sent eller for tidlig. Til slutt så jeg Cavendish komme på min høyre side. Han kom ikke spesielt raskt heller, men sakte og sikkert. Jeg forsøkte å unngå at han tok meg igjen, men det var ingenting å gjøre. Jeg skjønte at han hadde vunnet da vi krysset målstreken.

Cavendish hadde ikke peiling

Etterpå var det noen forvirrende minutter. Deretter brøt jubelen løs i Omega Pharma-Quick Step-leiren. Gratulasjoner og klemmer ble utvekslet.
I sentrum: Mark Cavendish, selvsagt!

- Jeg har vunnet Milano-Sanremo med ti sekunder, og har tapt en etappe i Giro d´Italia med tre. Men da visste jeg hvordan det hadde gått. Dette er første gang i min karriere at jeg ikke hadde peiling. Jeg var nødt til å vente på den endelige bekreftelsen, fortalte Cavendish.

Angrep og sidevind

Tidligere på etappen dannet Matt Cooke (Jamis-Sutter Home); Charles Planet (Team Novo Nordisk), Thomas Leezer (Belkin), Tao Geoghegan Hart (Bissell Development), Isaac Bolivar (UnitedHealthcare) og Eric Young (Optum-Kelly Benefit Strategies) dagens brudd.

65 kilometer unna mål, ble disse kjørt inn.

Deretter dukket sidevinden opp og Team Sky bestemte seg for å klinke til. Det ble raskt fraksjoner i hovedfeltet, og en gruppe på 15 mann slet seg løs.

Her satt det også en rekke sterke ryttere:  Greg Van Avermaet and Taylor Phinney (BMC Racing); Tom Boonen, Cavendish, Mark Renshaw and Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step); Matthew Busche, Markel Irizar and Jasper Stuyven (Trek Factory Racing); Bradley Wiggins and Luke Rowe (Sky); Zakhari Dempster and Andreas Schillinger (NetApp-Endura); Moreno Hofland (Belkin) og Matthew Goss (Orica-GreenEdge).

På de avsluttende rundene i Sacramento var det nye angrep fra hovedfeltet. Jacob Rathe (Jelly Belly-Maxxis), Keil Rejinen (United Healthcare) og Gregory Daniel (Bissell) var blant rytterne som testet lykken. Rejinen var den som kom lengst, men ble tatt igjen av hovedfeltet fire kilometer før mål.

Med nattens seier, leder Mark Cavendish også sammendraget etter første dag av Tour of California.

Thor Hushovd ble nummer 19 på etappen.

(Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no