Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Historisk dag for kvinnekombinert

Dette har idrettsverden aldri sett før

20. januar er en viktig dag for en mer likestilt idrett. Tidenes første kontinentalcuprenn for kvinnekombinert ble i dag et faktum. Beste norske jente i det historiske rennet ble Therese Johaugs søskenbarn, Gyda Westvold Hansen.

TIDENES FØRSTE: Marte Leinan Lund, Thea Øihaugen, Hanna Midtsundstad og Gyda Westfold Hansen skrev seg i dag inn i historiebøkene i tidenes første kombinertrenn for kvinner i kontinentalcupen. Foto: Norges Skiforbund
TIDENES FØRSTE: Marte Leinan Lund, Thea Øihaugen, Hanna Midtsundstad og Gyda Westfold Hansen skrev seg i dag inn i historiebøkene i tidenes første kombinertrenn for kvinner i kontinentalcupen. Foto: Norges Skiforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med framveksten av kvinnehopp - hvor Anette Sagen for alltid vil ha en nøkkelrolle i historiebøkene og hvor Maren Lundby er i ferd med å bli sportens store ener - har det vært et tidsspørsmål før også kombinert blir en idrett for begge kjønn.

Kombinertgutta for lengst blitt et begrep og gitt det norske folk mange store øyeblikk i VM og OL. Kombinertjentene har imidlertid vært ikke-eksisterende.

Tiden er kommet for å bryte en endeløs rekke av barrierer og skape idrettshistorie.

Denne dagen, 20. januar 2018, er et viktig skritt i retning av en enda mer likestilt idrettsverden. I dag ble nemlig tidenes første kontinentalcuprenn i kvinnekombinert arrangert.

Historisk

Russiske Stefaniya Nadymova ​gikk til topps i det historiske rennet på Rena mot mange av sine svært unge konkurrenter.

Japanske Ayane Miyazaki og tyske Jenny Nowak kompletterte pallen. Beste norske kvinne ble Therese Johaugs søskenbarn Gyda Westvold Hansen, som er født så seint som i 2002, på 7. plass.

Videre fulgte Thea Øihaugen, født i 2001, og Hanna Midtsundstad, født i 1999, på 9. og 10. plass.

Fraktet til sykehus

Verre gikk det med Mari Leinan Lund (1999), som falt stygt i bakken og måtte fraktes til sykehuset.

HISTORISKE KOMBINERTJENTER: Mari og Marte Leinan Lund, Thea Øihaugen, Hanna Midtsundstad og Gyda Westfold Hansen. Foto: Norges Skiforbund
HISTORISKE KOMBINERTJENTER: Mari og Marte Leinan Lund, Thea Øihaugen, Hanna Midtsundstad og Gyda Westfold Hansen. Foto: Norges Skiforbund Vis mer

Derfor fikk hun ikke gå langrennsdelen. Rapportene tyder heldigvis på at det nå går bra med henne, opplyser Marthe Frøseth, markedskoordinator for kombinertlandslaget, til Dagbladet.

Det la en tydelig demper på den norske gleden.

- Det er skikkelig morsomt å få være med i det første kombinertrennet for jenter. Endelig er det vår tur. Men det er litt trykket stemning på grunn av fallet til Mari, sier Thea Øihaugen.

Så sammensveiset er nemlig denne gruppa, som sammen skal bygge hverandre opp fram mot OL i 2022.

Får delta i OL om fire år

For det unge norske laget var det viktigste i dag å komme i gang fram mot framtidige mål som verdenscup, VM og OL.

De største høydepunktene kommer når kombinertjentene får delta i VM i 2021 og OL i 2022.

Før den tid skal idretten bygges gradvis opp med kontinentalcup som konkurransearenaen, før de får en egen verdenscup og etter hvert eget junior-VM og ungdoms-OL. I 2021 og 2022 kommer altså klimaksene med VM og OL i de taller gjeveste selskapet.

- Det er fantastisk bra og på høy på tid. Jeg vil gi «kred» til Skiforbundet og FIS som nå legger forholdene til rette for kvinnekombinert. Det er siste gjenværende idrett der det bare har vært herrer. Det er kjempebra og starten på noe nytt og spennende, sa kombinertlegenden Magnus Moan nylig til Dagbladet.

- Dette er på tide. Jentene er avhengige av å få mange og gode konkurranser før de skal inn i VM. Dette er en veldig bra start på denne veien, supplerte landslagskollega Magnus Krog.

​- Matcher gutta på samme alder

Også andre idretter gleder seg over framveksten av kvinnekombinert, deriblant langrennsstjerna Finn-Hågen Krogh.

- Det er veldig spennende. Det er bra at damene får gå. Jeg tror kombinertgutta er glade for det også, sa Krogh tilDagbladet i sommer.

Magnus Krog har trent flere av kombinertjentene og gleder seg over framgangen som de viser.

- Mange av disse kombinertjentene er kjempegode og kan faktisk matche gutta på samme alder. Det er imponerende, sier kombinertprofilen til Dagbladet. ​

Attraktive

Et spennende norsk kvinnelag er på vei opp, og inn mot de store høydepunktene som venter, kan kombinertlegenden Magnus Moan gjerne tenke seg å bli trener for kombinertjentene.

- Det er et vanvittig potensial i jentene. De er uslepne i både bakken og i løypa. Tenk deg det utviklingspotensialet. Det hadde vært rått å jobbe med dem og vært trener for kvinnelandslaget. Det kan jeg virkelig tenke meg å gjøre etter at jeg er ferdig med min utøverkarriere, sier Moan.

- Hva kan du bidra med?

- Jeg sitter med mye erfaring og er en av de mestvinnende i kombinert. Jeg vet hvordan man jobber med unge utøvere, både jenter og gutter. De vet i hvert fall hvor de finner meg. Det hadde vært kjempegøy å jobbe med dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!