Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dette har ingen brite gjort på 76 år

Andy Murray historisk i US Open i natt.

ENDELIG, STORBRITIANNIA: Andy Murray ble den første brite som fikk løfte et Grand Slam-trofee siden Fred Perrey i 1936. Foto: Scanpix/AFP
ENDELIG, STORBRITIANNIA: Andy Murray ble den første brite som fikk løfte et Grand Slam-trofee siden Fred Perrey i 1936. Foto: Scanpix/AFP Vis mer

OL-vinner Andy Murray slo i natt Novak Djokovic i finalen i US Open i tennis, og ble dermed den første briten på 76 år som har vunnet en Grand Slam-turnering.

Skotske Murray vant knepent det første settet 7-6 (12/10) etter sterke 87 minutter, og han vant også det andre settet mot den serbiske tittelforsvareren med 7-5.

Djokovic slo deretter nådeløst tilbake og vant det tredje settet 6-2 og det fjerde settet 6-3.

I femte og siste sett gjenerobret Murray overtaket og vant 6-2.

Sist en brite sikret seg en Grand Slam-tittel var i 1936 da Fred Perry gikk til topps.

Skotten Murray tok sin første Grand Slam-tittel i sin femte Grand Slam-finale.

- Jeg er blitt spurt om Grand Slam mange ganger, siden jeg har vært så nærme. Jeg håper å inspire de unge til å spille tennis, og forhåpentlig fikk jeg tilbakevist påstanden om at briter ikke kan spille tennis, sa Murray etter seieren.

Sterk måned Murray vant OL-finalen på hjemmebane i London. Bare uker senere kunne han feire en ny triumf. Britenes lange Grand Slam-tørke har satt press på 25-åringen helt siden han slo igjennom i verdenstoppen. I 2010 gråt han da ble tap for Roger Federer i finalen i Australian Open. I juli var han svært skuffet da det ble et nytt tap for Federer i finalen i Wimbledon.

I den utsatte US Open-finalen gikk det endelig Murrays vei. Det fikk igjen fram de sterke følelsene.

- Det ble åpenbart svært emosjonelt. Jeg gråt da det var over. Ikke fordi jeg var trist, men bare utrolig glad. Det gjorde godt endelig å ha brutt denne barrieren, sa skotten.

Lang vei
Veien fram har vært lang for Murray. Han ble født i Glasgow, men vokste opp i Dunblane. I 1996 unnslapp han en drapsmann som drepte 16 elever og én lærer ved skolen han gikk på ved å hjemme seg under pulten. 15 år gammel flyttet han til Barcelona for å fremme tenniskarrieren. Allerede i 2008 var han i sin første Grand Slam-finale

Tidligere i år ansatte han den tidligere storspilleren Ivan Lendl som trener. Da startet oppturen for alvor. Det ble tap på Wimbledon Centre Court i Wimbledon-finalen, men i OL samme sted gikk drømmen i oppfyllelse.

- OL var åpenbart et stort steg for meg, men selv i dag, rett før finalen, satt jeg i garderoben og tvilte. Jeg tenkte på at ingen hadde tapt de første Grand Slam-finalene de var med i. Jeg ville ikke bli den første personen som gjorde det, sa Murray.

Det ble han heller ikke.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media