Dette har ingen Tour de France-vinner gjort før

- Ren bonus, sier Kurt Asle Arvesen om klatretrøyen.

HAR ALDRI SKJEDD FØR: Chris Froome er den første Tour de France-vinneren som har stått med den rødprikkete klatretrøyen på podiet i Paris. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
HAR ALDRI SKJEDD FØR: Chris Froome er den første Tour de France-vinneren som har stått med den rødprikkete klatretrøyen på podiet i Paris. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Chris Froome vant ikke bare sammendraget i årets Tour de France. Briten dro også med seg klatretrøyen.

Det gjorde at han ble den første Tour de France-vinneren som fikk stå med polkadottrøyen på Champs-Élysées.

Den forrige som kunne juble for seier i både sammendraget og klatrekonkurransen samme år, var nemlig Eddy Merckx tilbake i 1970.

Skrev historie
Først fem år senere ble den rødprikkete klatretrøyen innført i Tour de France.

I 2008 var det Carlos Sastre som sto i gul trøye i Paris etter rittet.

Spanjolen ble også nummer to i klatrekonkurransen, bak østerrikeren Bernhard Kohl. Han ble senere tatt for doping og mistet seieren, men Sastre fikk aldri gleden av å få klatretrøyen på podiet i Paris.

Dermed ble Froome den første sammenlagtvinneren som kunne ikle seg den karakteristiske trøyen på podiet på Champs-Élysées.

- Det var ikke noe de hadde pratet om på forhånd, så det var en ren bonus, sier Team Skys Kurt Asle Arvesen til procycling.no.

- Det kom som et resultat av at (Joaquim, journ.anm) Rodríguez ikke var like sterk som tidligere. Romain Bardet gikk jo ikke for den trøyen før etter at han hadde vunnet en etappe og satt i den.

Kamp om trøyen
I år så man en skikkelig kamp om klatretrøyen.

Joaquim Rodríguez tok tidlig et overtak og så lenge ut til å vinne den. Men spanjolen var ikke god nok da rytterne inntok Alpene.

Jakob Fuglsang ville også være med å kjempe om klatretrøyen, men danskens sjanse minket betraktelig da han ble kjørt på av en motorsykkel.

På den samme etappen tok Romain Bardet mange klatrepoeng, men heller ikke franskmannen klarte å distansere Froome nok før den siste klatreetappen.

Dermed ble det briten som vant årets klatrekonkurranse.

- Tilfeldigheter
At det er sammenlagtkanonene som vinner klatretrøyen hører sjeldenheten til, men de er ofte langt fremme i konkurransen. Fra tid til annen vinner de den også.

I 2013 var det for eksempel Nairo Quitana som gikk til topps, mens femteplasserte Samuel Sánchez vant den to år tidligere.

Arvesen ser ingen problemer med det.

- De andre må bare satse på den og være gode nok. Det er nok også litt tilfeldigheter som spiller inn, for eksempel hvordan etappene er. Det var en hard Tour de France i år, men det var mindre klatring enn i fjor. Hadde det vært en etappe til for de som gikk etter klatretrøyen, kunne det vært annereldes.

Froome vant til slutt klatrekonkurransen elleve poeng foran Nairo Quintana. Romain Bardet tok tredjeplassen, 29 poeng bak Sky-rytteren.

Les flere sykkelnyheter på www.procycling.no!


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer