- Dette har jeg drømt om i 17 år

Ni år gammel begynte Roar Ljøkelsøy (26) å hoppe på ski. I Sapporo i går vant han sin første v-cupseier. Etterpå fikk han 100 000 kroner.

- Dette har jeg drømt om i 17 år, sier Ljøkelsøy til Dagbladet etter triumfen.

I finaleomgangen var han sistemann som satte utfor.

- For å vinne måtte jeg bare fyre løs med alt jeg hadde. Selv om jeg var nervøs, greide jeg å distansere meg fra den variable vinden. Etterpå var alt ellevilt. Endelig var det min dag, sier en lykkelig landslagskaptein til Dagbladet.

Også tre ganger tidligere har han sittet alene igjen på toppen i finaleomgangen.

- Det skjedde i Planica vinteren 95/96 og på Lillehammer og i Sapporo vinteren etter. I Planica og Sapporo ble jeg nummer to, på Lillehammer falt jeg ned til sjetteplass. I går taklet jeg presset bedre og sto distansen fullt ut, sier Ljøkelsøy.

Prakthopp

Førstehoppet på 137,5 meter var praktfullt, men likevel ikke noe fullklaff.

- Til det var jeg litt for sein. Også andrehoppet var bra, selv om det var ni meter kortere. Sett under ett er det de to beste hoppene jeg har prestert i konkurranse, sier Ljøkelsøy.

Årets sesong er hans tiende på landslaget, og den beste. Nå vurderer Ljøkelsøy å fortsette til etter Torino-OL i 2006.

- Tidligere i vinter sa jeg at 2003/2004-sesongen kanskje blir min siste. Nå er jeg i ferd med å revurdere framtidsplanene. Fortsetter jeg å hoppe like bra i tida framover, sier det seg selv at jeg ikke kan legge opp før OL, sier Ljøkelsøy.

Seks ganger i vinter har han vært beste nordmann i v-cupen. For første gang tjener han også bra på hoppingen.

- Hittil har jeg hoppet inn cirka 150000 kroner, minus skatt. Jeg har aldri tjent så mye som i går. Dagens renn er min 200. v-cupstart. Det er bare å fyre løs igjen, sier Ljøkelsøy.

Rekord

200 v-cuprenn er rekord i Norge. Lasse Ottesen følger nærmest med 189. Ljøkelsøys v-cupseier i går er Norges 52. Han er også den tredje norske hopperen som vinner et v-cuprenn denne VM-vinteren. Tidligere har Sigurd Pettersen vunnet i Granåsen i Trondheim og Bjørn Einar Romøren i Bischofshofen i Østerrike. Forrige gang Norge hadde tre forskjellige vinnere i v-cuprenn, var vinteren 1988/89. Da vant Vegard Opaas i Lake Placid, Ole Gunnar Fidjestøl i Oberhof og Harrachov og Jon Inge Kjørum i Liberec.

- Den største forskjellen fra tidligere, er at teknikken er blitt bedre. Nå får jeg til et lengre tråkk på hoppkanten, samtidig som jeg beholder farten ut fra hoppkanten. Selvtilliten har også økt en del hakk under det nye regimet.

Nå gleder han seg til vinterens første skiflyging, i Kulm i Østerrike neste weekend.

- Selv om vi er bra til å hoppe og har et landslag hvor alle kan vinne v-cuprenn, er vi enda bedre flygere. I Kulm går det sikkert an å pynte på den personlige rekorden på 202,5 meter. I Planica er det mange som vil jakte verdensrekorden på 225 meter. Treffer du hoppkanten og har flaks med lufta, kan det gå over rekorden til Andreas Goldberger, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.

KLEMTE TIL: Roar Ljøkelsøy satt igjen aleine på toppen i finaleomgangen. - I går taklet jeg presset og sto distansen helt ut, sier Roar Ljøkelsøy til Dagbladet.