KRITISK: Inggard Lereim rister på hodet av at Alberto Contador kan returnere til sykkelsporten allerede tidlig i august, etter at han i går ble dømt til to års utestengelse. - Hadde han vært totalt ute av drift hadde det vært forståelig at han kunne returnere i august, men han har jo konkurrert, og da er ikke utestengelsen reell, sier Lereim til Dagbladet. 

Foto:  Arnt E. Folvik/Dagbladet
KRITISK: Inggard Lereim rister på hodet av at Alberto Contador kan returnere til sykkelsporten allerede tidlig i august, etter at han i går ble dømt til to års utestengelse. - Hadde han vært totalt ute av drift hadde det vært forståelig at han kunne returnere i august, men han har jo konkurrert, og da er ikke utestengelsen reell, sier Lereim til Dagbladet. Foto: Arnt E. Folvik/DagbladetVis mer

- Dette har jeg ikke sett på 30 år i bransjen

Norsk dopingjeger mener utestengelsen av Contador ikke er reell.

(Dagbladet): Selv om Alberto Contador i går ble dømt til to års utestengelse etter positiv dopingprøve, kan han gjøre comeback allerede tidlig i august.

Det forbløffer mangeårig dopingjeger Inggard Lereim, som i dag er nestleder i den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet og også nestleder i styret i Antidoping Norge.

- Jeg skjønner det godt om konkurrentene opplever det støtende. Vi har sett noen krumspring fra det internasjonale sykkelmiljøet tidligere, med korte straffer. Så dette er er ingen stor overraskelse, men det er ikke ryddig i forhold til hans egne konkurrenter, sier Lereim til Dagbladet.

- Utestengelsen ikke reell
Grunnen til at Contador kan konkurrere igjen allerede om seks måneder, er at han får trukket fra månedene han var utestengt fra han ble opplyst om den positive prøven august 2010 til han ble dømt 25. januar 2011.

Da ble han av det spanske sykkelforbundet utestengt i ett år, men dommen ble anket og snudd til frifinnelse måneden etter - en avgjørelse UCI og WADA anket til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Siden da har Contador konkurrert som normalt, i påvente av avgjørelsen fra CAS.

Den kom altså i går - og spanjolen ble samtidig fratatt Tour de France-seieren fra 2010 og alle seirer i etterkant. Lereim synes likevel ikke Contador kan få strafferabatt i en periode hvor han faktisk har konkurrert.

- Hadde han vært totalt ute av drift hadde det vært forståelig at han kunne returnere i august, men han har jo konkurrert, og da er ikke utestengelsen reell, sier Lereim.

- CONTADOR ER I REALITETEN FRIKJENT: Det mener formannen for Antidoping Danmark, Jens Evald. Foto: AP Photo/Paul White
- CONTADOR ER I REALITETEN FRIKJENT: Det mener formannen for Antidoping Danmark, Jens Evald. Foto: AP Photo/Paul White Vis mer

Han legger til at han i sitt daglige virke ikke har noe med straffeutmåling å gjøre, og at han uttaler seg som mangeårig antidopingarbeider.

- Du synes ikke det hjelper at han er fratatt alt av titler og triumfer?

- Han har konkurrert, det er kjernepunktet. Selv om han er fratatt titlene, har han vært aktiv i idretten. Dette betyr at han blir borte fra idretten i meget kort tid, det er bare en fjerdedel av den totale utestengelsen. Det har jeg aldri sett noen gang tidligere, og jeg har vært med i antidopingarbeidet internasjonalt siden 1980. Contador har vært i miljøet som om intet har skjedd, og han blir bare ute av det et halvår, sier Lereim.

Ser på dommen som frifinnelse
Det som felte Contador, var at dopingprøven hans viste spor av det forbudte stoffet clenbuterol. CAS finner det usannsynlig at spanjolen har benyttet bloddoping eller at han spise forurenset biff, slik han selv hevdet.

Derimot mener de at clenbuterolverdiene i blodet hans mest sannsynlig kom fra et forurenset kosttilskudd.

Formannen for Antidoping Danmark, Jens Evald, mener det i realiteten er å frikjenne Contador. I likhet med Lereim ser han på straffereaksjonen som mild.